Bydel & bygg

Anne Grethe kan bli Norges beste vaktmester!

Del denne artikkelen

Tommel opp: Vaktmester Anne Grethe Gramstad har hele Kattem skole i ryggen i finaleheatet om å bli Norges beste vaktmester. Heiagjengen på 3. trinn håper deres vaktmester går av med seieren.

Hun fikser alt og lyser opp hverdagen til både små og store på Kattem skole. Anne Grethe Gramstad elsker jobben sin og nå kan den driftige, kreative og hjelpsomme vaktmesteren bli kåret til Norges beste!

Tekst
Tine Nilsen
Foto
Trondheim kommune

− Vi må få seieren hjem til Trøndelag. Akkurat som Rosenborg, ler Anne Grethe og viser oss rundt på Kattem skole i Trondheim.

Her vet alle hvem hun er. Anne Grethe hilser blidt til høyre og venstre, og idet vi runder hjørnet i skolegården stimler elevene sammen rundt henne.

− Vi har stemt på deg, håper du vinner! Heia Anne Grethe, roper barna på 3. trinn og gir vaktmesteren en skikkelig bamseklem.

  • Fikser biffen: På lageret har Anne Grethe det hun trenger når noe må fikses. Hun er aldri tung å be, og nå kan den grepa vaktmesteren bli kåret til Norges beste!

  • Herfra forsynes hele skolen med frisk luft. Ventilasjonsrommet sjekkes jevnlig.

  • Et godt tegn på at ventilasjonsanlegget fungerer er at vifta går som den skal.

  • Favorittrommet til Anne Grethe er rommet hvor nødstrømsaggregatet står. «Doningen» skal sørge for lys og varme til deler av skolen under en krisesituasjon. Aggregatet skal startes opp fire ganger i året, og innimellom må også oljen sjekkes.

Stor stas
For det har blitt litt ekstra oppmerksomhet etter at 32-åringen nå står igjen som en av tre finalister i en kåring om å bli Norges beste vaktmester. I første runde ble skoler, foreldre og elever over hele landet oppfordret til å fremme sin kandidat før juryen utropte tre finalister.

− Dette er kjempeartig! Vi vaktmestere er kanskje litt bortgjemte og det er ikke ofte vi får så mye oppmerksomhet, sier Anne Grethe.

Her kan du avgi din stemme!

Godt å føle seg nyttig
Som vaktmester er det hun som har ansvaret for den daglige driften ved skolen og sørger for at alt fungerer som det skal. Skoleområdet sjekkes og ryddes for søppel hver morgen, og inngangspartiene måkes og strøs.

−  Førsteinntrykket er viktig. Alt skal være strøkent til elever og lærere kommer, sier Anne Grethe.

Inne sjekkes temperatur og ventilasjonsanlegg. Anne Grethe fikser blinkende lysrør og flytter eller henger opp hyller og andre ting som skal på plass i klasserom og garderober.

− Ingen dager er like og det trives jeg veldig godt med. I tillegg liker jeg å hjelpe andre. Det å være nyttig gir en god følelse. Det er det aller beste med å være vaktmester, sier Anne Grethe om jobben sin.

  • Barnas vaktmester: Anne Grethe sprer glede og trivsel. − En viktig del av jobben, mener hun, og får en god klem og lykkeønskninger fra elever på 3. trinn.

  • Inspeksjon: Hver morgen sjekkes skoleområdet for søppel og rot. Alt skal være ryddet før elever, foreldre og lærere kommer.

  • Stolt: Rektor Morten K. Strand synes det er stas at skolens vaktmester kan bli kåret til Norges beste og mener Anne Grethe er en meget god kandidat til tittelen.

Viktig nøkkelrolle
Det er liten tvil om at jobben Anne Grethe gjør verdsettes, og rektor Morten K. Strand er stolt av at Kattem skole er kommet helt til finalen.

− Anne Grethe er alltid er tilgjengelig og behjelpelig, hun er faglig dyktig og har svært kort «responstid». Hun bryr seg om både bygget og folkene som er her til daglig. Hun har en nøkkelrolle på skolen, og er alltid blid og positivt innstilt, sier han.

Anne Grethe har planen klar dersom skolen skulle gå av med seieren.

− Vi ønsker å bygge en hinderløype som passer for alle barn fra 1.-7. trinn. Vi har mange barn som snakker forskjellige språk, og gjennom inkludering og felles lek læres både skoleoppgaver og språk fortere, sier hun.

Vinneren av «Norges beste vaktmester» avgjøres i en avstemming på nett som er åpen til 27. november. Vinneren offentliggjøres 5. desember.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?