Transport & miljø

Barnehageansatte satte seg på skolebenken for å lære om kosthold som gir matglede

Del denne artikkelen

Godt og interessant: I januar holdt kokk Rune Sandøy kurs for alle ansatte i to barnehager. Kurset er i regi av Trondheim kommunes grønn barnebysatsing. FOTO: Carl-Erik Eriksson

Hva skjer når det er planleggingsdag ? De 40 ansatte i barnehagene Romolslia og Sandbakken brukte hele dagen på et inspirasjonskurs om mat og matglede.

Tekst
Tove Skjegstad
Foto
Carl-Erik Eriksson

– Barnehagen tar et felles løft når alle er på kurs samtidig, forteller rådgiver Bjørn Arild Silseth i Grønn Barneby som siste fredagen i januar arrangerte heldagskurset i mat og matglede. Alt blir lettere for de ansatte når de er sammen på kurs. De får felles inspirasjon og opplevelse og det blir lettere å følge opp i hverdagen, legger han til.

Miljø og folkehelse

Grønn Barneby er Trondheim kommunes satsing på miljøarbeid i skoler og barnehager. Noen vil kanskje spørre seg om hvordan kurs i kosthold og miljøarbeid henger sammen?

– All mat vi spiser blir miljø og folkehelse gjennom kunnskap om hvordan maten er produsert, hvor sunn den er, hvor den kommer fra, og ikke minst hvor mye mat som kastes, sier Silseth. Det kastes alt for mye mat, sukker han.

På mat- og matgledekurset til Grønn Barneby snakker kostholdsekspert Siri Marte Hollekim-Strand om hva som er godt kosthold i barnehagen. Kokk Rune Sandøy avslutter dagen med praktiske tips for matlaging. Han gir de ansatte massevis av inspirasjon til å lage god mat i barnehagen.

Sprer matglede: Rune Sandøy deler sine tips for matlaging til ansatte i skoler og barnehager.

Sprer matglede: Kokk Rune Sandøy deler entusiastisk sine tips for matlaging til ansatte i skoler og barnehager.

Populære kurs om mat og helse

– Vi opplever stor interesse for kostholdstema i Grønn Barneby, sier Silseth. Akkurat da vi snakket med Silseth satt han og planla fiskesprell-kurs. Det kurset handler om å få barn til å spise fisk.

– Vi jobber også med en kurspakke rettet mot ungdomskolen som knytter godt kosthold og psykisk helse sammen. Kurspakken blir utarbeidet i samarbeid med Unge kokker som tidligere har jobbet mest mot videregående skole. Nå håper vi at vi også kan tilby dette mot elever i Ungdomsskolen i Trondheim, forteller Silseth.

Også foreldrene er målgruppe for matkursene. –Vi har gjennomført tre kurs om temaet «Matallergier» og flere barnematkurs for foreldre som er hjemme i barselpermisjon. Interessen er stor, alle kurs har vært fulltegnet og nye kurs vil snart komme, reklamerer Silseth.

Og fortsetter: – Både lærere i Mat og Helse og mange Skolefritidsordninger (SFO) er ikke bortskjemt med tilbud om kurs og faglig oppdatering. Mange SFO opplever utfordringer med å kunne tilby et godt kosthold, og vi ønsker å bidra med en standardheving gjennom ulike kurs våren 2016:

  • Matnyttig skoledag for enkelte skolers 6. trinn. Kurs gjennomføres i samarbeid med Liantunet, som legger vekt på lokal matkultur, kortreist mat og sunt kosthold.
  • Inspirasjonskurs for ansatte i barnehager og lærere i Mat og Helse.
  •  Kostholdstilbud til ansatte ved sju utvalgte SFO. Åtte kursdager gjennomføres i samarbeid med Debio, som legger vekt på sunt kosthold basert på økologiske produkter.
Lærer om trygg mat: Barn og unge får god opplæring behandling av mat. Det handler om sikre råvarer og god hygiene. Gode rutiner som må gjentas ofte - både for liten og stor. 

Lærer om trygg mat: Barn og unge får god opplæring behandling av mat. Det handler om sikre råvarer og god hygiene. Gode rutiner som må gjentas ofte – både for liten og stor.

Grønn Barneby + Grønt Flagg = sant!

Grønn barneby og miljøarbeid i skoler og barnehager har hatt en unik plass i Trondheim fra politikere og administrasjonen de siste 14 årene. Grønn Barneby satsinger i Trondheim har fått mye ros og hentet hjem flere priser.

Nøkkelen til suksessen er den solide brede politisk forankringen som satsingen har i Trondheim. Gjennom politisk vedtatte handlingsplaner er Grønn Barneby og Grønt Flagg forankret som et viktig virkemiddel for å bidra til økt fokus på miljø- og folkehelseopplæring i Trondheim.

<strong>Grønt flagg:</strong> Flere storbyer ble Grønne Barnebyer rundt årtusenskiftet, men det var bare i Trondheim at dette arbeidet ble gitt et mandat og fylt med innhold som støttet skoler og barnehage. Nå har en del av storbyene sett hva det har mistet, og flere vil nå satse på Grønt Flagg. Alle kommunale skoler og barnehager i Trondheim har Grønt Flagg. Her går flagget til topps på Rosten skole.

Grønt Flagg: Flere storbyer ble Grønne Barnebyer rundt årtusenskiftet, men det var bare i Trondheim at dette arbeidet ble gitt et mandat og fylt med innhold som støttet skoler og barnehage. Alle kommunale skoler og barnehager i Trondheim har nå Grønt Flagg. Her går flagget til topps på Rosten skole.

– En annen viktig faktor til at vi har lykkes med er satsingen på å lage et nettverk knyttet mot Grønt Flagg, forteller Silseth. Hvert halvår samles nettverkene, for oppdatering om ulike muligheter samt erfaringsutveksling.

Bred miljøkunnskap: Temaene i Grønn barneby er mange: vann, energi, dyrking, biologisk mangfold, avfall og forbruk er noen av dem. Ordfører Rita Ottervik prioriterer miljøarbeidet rettet mot barn og unge.

Bred miljøkunnskap: Temaene i Grønn Barneby er mange: vann, energi, dyrking, biologisk mangfold, avfall og forbruk er noen av dem. Ordfører Rita Ottervik stiller opp når nye flagg skal deles ut. Her med Anne Grethe Glørstad (til venstre) som var en av pionerene i Grønn barneby fra administrasjonens side. Miljøarbeidet rettet mot barn og unge er et prioritert satsingsområde i Trondheim.

I mars inviteres alle Grønt Flagg kontaktene ved skolene og barnehagene til felles inspirasjonsdag. Temaene denne gangen er bl.a. avfallsopplæring fra LOOP, økomat fra Debio og Bratsberg barnehage, Grønt Flagg i Ghana, og et foredrag om miljø-opplæring i skoler og barnehager ved høyskolelektor Per Bjørn Foros. – Det er altså ikke bare kosthold vi er opptatt av i Grønn Barneby, smiler Silseth.

Realfag gir miljøkunnskap

– Trondheim er realfagskommune og realfag er viktig i miljøundervisningen, sier Silseth og får støtte av prosjektleder for realfag i Trondheim kommune, Ingeborg Ranøyen.

– Miljøundervisning står meget sentralt i kunnskapsutvikling for et bærekraftig samfunn. Dette et viktig område i realfagene inn i framtida. Grønn Barneby, og det arbeidet som systematisk gjøres, for eksempel i Grønt Flagg ordningen, er et flott og faglig solid tilbud, slår prosjektleder Ingeborg Ranøyen fast.

Hvert år ser vi mange eksempler på vellykkede prosjekter og aktiviteter som gir byens barn og unge gode, interessante opplevelser og økt læringsutbytte, legger hun til.

Trondheim kommune fikk sin første Grønt Flagg skole allerede i 2002. Den målrettede satsingen på miljøundervisning gjør at Trondheim har norgesrekord – i 2016 er samtlige kommunale barnehager og skoler sertifisert. – Nå er absolutt alle med, og det fortjener en skikkelig markering! avslutter Silseth.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?