Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Deler sine ombruks-historier

Del denne artikkelen
Student foran en poster på busstopp - poster som oppfordrer til å reparere fremfor å kjøpe nytt.

Evig eies det reparerte: Det er budskapet på posteren i busstoppet foran Samfundet. Kjøp noe som varer og kan repareres. Bruk det lenge, reparer det og bruk det igjen. Det er litt smarter!

Hvilket forhold har fire tilfeldig utplukkede trondhjemmere til det å reparere og ombruke?

Tekst
Knut Okkenhaug
Foto
Knut Okkenhaug

I en innbyggerundersøkelse om folks klimaholdninger og klimavalg, svarer 8 av 10 at det er svært eller litt sannsynlig at de vil reparere fremfor å kjøpe nytt.

Dersom du selv hadde blitt stoppet på gata og spurt om ditt forhold til reparasjon og ombruk – hva ville du ha svart? Her er svarene fra fire personer:

Erik Gule Paulsen (24):

– Jeg kjøper en del på Finn.no. Dessuten har jeg drevet en del med loddebolt hjemme. Da handler det om å bytte ut eller reparere komponenter i elektriske artikler.

Student foran en poster på busstopp - poster som oppfordrer til å reparere fremfor å kjøpe nytt.

Erik Gule Paulsen

– Hvorfor reparerer du?

– Det gir en mestringsfølelse, det er ofte lite som skal til før en ting kan få nytt liv. Og som student er det jo greit å kunne spare noen kroner.

– Hva har du gjort på reparasjons-fronten i det siste?

– Jeg har nokså nylig byttet bein på et skrivebord, og så har jeg byttet noen komponenter i en datamaskin.

Alfhild Arnesen (70):

– Jeg bruker både skomaker og sykkelverksted. og så syr jeg og omsyr plagg.

Kvinne med plakat

Alfhild Arnesen

– Hvorfor gjør du det?

– Jeg synes det er for galt å hive gode sko, og gamle kjoler kan bli sydd om til barnebarn. Og det varmet et mormorhjerte da barnebarnet sa: “Mormor- lær meg strikke slik at jeg kan strikke til mine barnebarn”. Så nå strikker hun hjemmestrikket tøy.

– Gir det noe – det å ombruke klær eller ting?

– Datteren min er flink til å flikke på gamle møbler, det gir henne en god følelse. Det blir liksom mer sjel i ting du har knyttet minner til.

Mira Millimani Viem (18):

– Jeg er veldig glad i gjenbruk, det meste jeg har på meg av yttertøy er gjenbruk – både bukse og genser, sier Mira.

Jente med plakat

Mira Millimani Viem

Og skoene de er tre år gamle, forsikrer hun:  – De skal jeg gå med til de en dag slutter å gå. Selv liker jeg at folk kjøper brukte gaver til meg. Og jeg liker og gi bort brukte ting. Til jul får søsteren min et speil med gullramme av meg, kjøpt på Fretex.

Guttorm Gåsvand (81):

– Jeg har bestandig reparert ting. Og med et hus hvor det er fem utleieleiligheter, er det alltids ting som må fikses. Blant annet har vi skiftet ut en del dører og vinduer. I den forbindelse kom et firma fra Melhus og hentet disse. Trolig skulle det videreselges, sier Guttorm.

Mann med plakat

Guttorm Gåsvand

– Det er positivt at folk reparerer fremfor å kjøpe nytt. Men folk i tidsklemme har nok mindre mulighet enn meg til å reparere.
Fire på gata har delt sine erfaringer og noen historier om ombruk og reparasjon. Det er jo  egentlig ganske enkelt? Kjøp noe som varer og kan repareres. Bruk det lenge, reparer det og bruk det igjen. Det er litt smarter!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?