Bymeninger
Barnetråkk viser vei på Lademoen og Buran

Sjekker nærområder: Benjamin, Oliver og Yousef fra Lilleby skole viser fram noen av uterommene på Lilleby som de har klartlagt i barnetråkk. Foto: Lilleby skole
Barn og unge på Lademoen har pekt på uterom og snarveier som er viktige i deres nabolag. Gull for de unge i bydelen og veiledende for alle samfunnsplanleggere.
Barnetråkk er en måte å få fram barnestemmene på. Barnetråkk er en nasjonal metode for å finne ut hvordan barn bruker og opplever sitt nærmiljø. De unge kartlegger selv hvilke uterom og veier som er viktige for dem.
– Vi har valgt å starte med skolene som ligger innenfor de nye områdesatsningene for å finne ut hvordan barn og unge bruker nærområdene sine, forteller Rune Sandmark. Han er barnas representant i plansaker i Trondheim kommune.
Han forteller at Lilleby og Nardo er de første skolene som har gjennomført barnetråkk i denne runden. Det er barneskolene for barn og unge fra de to nye områdesatsingene i Trondheim, Lademoen og Tempe-Sorgenfri.
– I oppstarten av arbeidet med disse bydelene er det viktig å kartlegge alle beboernes behov. Barn og unge er en spesielt viktig målgruppe å lytte til slik at kommunen bedre kan tilrettelegge for at de får gode oppvekstvilkår i deres nabolag, sier Sandmark.
Favorittsteder på Lademoen og Buran
I desember 2021 gjennomførte Lilleby skole barnetråkk på Lademoen og Buran. I februar 2022 utførte Svartlamoen, Voldsminde og Lademoen barnehager sin kartlegging i det samme området. Barnetråkk er en nasjonal metode for å finne ut hvordan barn bruker og opplever sitt nærmiljø.
Kartet under viser viktige steder for lek, aktivitet og opphold som elevene selv har valgt ut og registrert inn i digitale kart. De har også markert snarveier og overganger over de trafikkerte gatene de opplever som utrygge.
I barnehagene er det de pedagogiske veilederne som kartlegger. De har mye kunnskap om nærmiljøet rundt barnehagene og hvilke steder som fungerer godt for de minste barna.
Populært blant elevene
Det er elever på femte trinn i barneskolen som gjennomfører kartlegging, som en oppgave for å lære å bruke digitale kart. Sandmark forteller at oppgaven trigger elevene, de synes det er morsomt og engasjerende.
– Det handler om medvirkning og se at andre har bruk for det du kartlegger og forteller om. Elevene skjønner at det er viktig – og det gir mening, sier Sandmark.
Trondheims politikere har vedtatt at alle skoler i byen skal gjennomføre barnetråkk i 2022. Det er 10 år siden kommunen startet med barnetråkk og det er nyttig med regelmessige kartlegginger. Sandmark forteller at han ser endringer ved Lademoen barnehage med den ferske kartleggingen. Det har endret bruken av uteområdet. Barnehagene tilpasser seg og tar i bruk nye tilbud som har kommet på Lilleby.
En viktig jobb å følge opp
Med kartleggingen elevene har gjort på skolen får kommunen vite hva barn og unge synes om hjemstedet sitt og hvordan de bruker nabolaget. Dette er verdifull kunnskap for å utvikle en bydeler med tilbud for alle beboere. Kartleggingen er spesielt viktig for de som jobber med samfunnsplanlegging.
– Det er viktig med nok voksenressurser for å hjelpe elevende med å finne og avmerke områdene på de digitale kartene, forteller Sandmark.
Han erfarer at det er mye oppfølging mot skole, men opplever det går lettere når lærerne er kjent med opplegget. Kontaktlærer må kjenne bakgrunn og formål og ha eget møte med elevene som skal gjennomføre. Noen ganger blir det befaringer for å se hvor skolevegen har farlige kryssinger og hvor er det fint å leke.
– Det er fortsatt behov for å systematisere dette arbeidet både med selve kartleggingen og tilrettelegge kartene for de som er planleggere, legger Sandmark til, og sier spørrende: Hvordan skal vi for eksempel involvere de minste barna?
For barnehagene har de ansatte gjort en vurdering av steder som er gode for barn og hvilke veier som oppleves som farlige/skumle.
Demokrati og medborgerskap i praksis
Demokrati og medborgerskap er beskrevet som et av tre tverrfaglige tema i læreplanen.
– Barnetråkk er en engasjerende og praktisk opplæring i demokrati, sier Sandmark.
Gjennom digitale verktøy kan barn og unge enkelt registrere og kartfeste hvordan de bruker nærmiljøet sitt. Ved å gi resultatet til kommunen kan de få erfaring med hvor enkelt den enkelte kan påvirke gjennom demokratiske prosesser. De får innblikk i at de allerede i ung alder kan påvirke slik at det som er viktig for dem. Det er en fordel for barn og unges oppvekst, men også for samfunnet som helhet.
– Det vises til barnetråkk i politiske saker. Det gir nyttig info om barn og unges bruk av nærområdet sitt. Kunnskapsgrunnlag for barn og unge er et svært viktig verktøy i mitt arbeid, sier barnas representant Rune Sandmark.