Levende by
Gode turtips fra de som bruker trondheimsmarka mye
Stjernehimmel over Kobberdammen en klar novemberkveld. Jan Morten Wasskog
Lavere temperatur og kortere dager. Men fortsatt byr marka på fantastiske turmuligheter! I denne saken får du de beste tipsene fra kjennerne.
Trondheim kommune har ansatte i Trondheim bydrift som jobber med å drifte og vedlikeholde turstier, skogslekeplasser og friområder i marka. Jan Morten Wasskog er en av disse, og han har flere gode turtips på lager.
– Driftsvegen, med avstikkere, er et fint alternativ på høsten. Denne ligger i Tømmerdalen i Bymarka, forteller Wasskog.
I samme turområdet anbefaler han også Bakli-, Theisen- og Kobberdammen. Her er det enkel tilgang til parkering, og stiene er forholdsvis tørre og slitasjesterke. De passer stort sett for alle, og det er mulighet for å få seg en kopp kaffe i nærheten.
– Jeg vil også trekke fram Lian som et godt alternativ – og Skjellbreia rundt, sier han.
I Strindmarka kan man ta turen fra Bekken parkeringsplass og til Estenstadhytta.
– Man jo også utnytte mørket. Dagslyset forsvinner tidlig, men da kan det være en idé å ta med kakao og dra i marka for å se på stjernene, anbefaler Wasskog.
Det er også flere lysløyper i marka, for eksempel fra Ferista, Haukvatnet, Nilsbyen, Granåsen og Saupstad. I Strindmarka er det lys fra Lohove og Bekken. Lyset tennes ved mørkets frembrudd og slukkes kl. 23.00 hver dag fram til Earth Hour i slutten av mars. Fjellsetermyrløypene tennes ikke før ved første varige snøfall.
Jan Morten Wasskog og hans kolleger deler ofte turtips og forteller om arbeid som gjøres i marka på Facebook-siden Idrett og Friluftsliv i Trondheim. Hvis du er interessert i flere tips kan du gå inn her å se om du finner noe som frister.
På sykkel i marka
Morten Karlsen er journalist og programleder i NRK P1. Han er glad i å dra på tur på to hjul og sykler veldig mye i marka. Han har flere sykkeltips å dele:
– Når det er vått, sykler jeg på de stiene som er gruset. Jeg vil ikke ødelegge sårbare stier, forteller Karlsen. – Når det er tørrere, sykler jeg blant annet Geitfjellet.
Sykkelentusiast Karlsen bruker enten en sykkel med veldig tykke hjul, en såkalt fatbike, eller en sykkel med støtdemping både foran og bak.
– Ellers handler det mye om når jeg sykler. Hvis jeg drar ut en søndag, midt på dagen, sykler jeg Strandlinja og steder der jeg vet det er lite folk. Sykler jeg midt i uka og på dagtid sykler jeg gjerne inn til Elgsethytta. I ukedagene er det ikke er så mange på veien inn dit som i helgene, forklarer han.
Barnevogn og rullestol
Mange bruker tida i foreldrepermisjon til å komme seg ut i skog og mark. Inger Mari Eggen jobber i avdeling for Idrett, park og skog i Trondheim kommune, og hun har lagt ut utallige turtips på nett de siste par årene. Nå er hun igjen hjemme i foreldrepermisjon.
Hennes beste trilletips i marka er Theisendammen og Haukvatnet, blant annet fordi det er asfaltert tursti rundt Haukvatnet.
– Elvepromenaden er et fint alternativ for de som holder til i sentrum og ikke ønsker å dra så langt. Og da er det ikke så langt til nærmeste stellerom eller kafé heller, forteller hun til med et smil.
For de som bor på østsiden av byen er Ladestien et flott alternativ. Langs stien finner du også Sponhuset, der du kan kjøpe en kopp med noe varmt og noe å bite i.
Myrvandring
En fordel med høst og vinter er at myrene fryser på og gjør det mulig å komme seg tørrskodd over. Et godt turtips på myr går fra Kyvannet til Femstikrysset, opp Torshaugløypa, over Solheimsåsen og videre over Fjellsetermyran til Skistua. Men vær forsiktig med is på vannene – den er fortsatt ikke trygg.
Følgerne på Idrett og friluftsliv i Trondheim sin Facebook-side har også kommet med sine turtips. Et godt forslag kom inn fra Bente Kristiansen. Hun anbefaler tur til Bjørkhylla.