Levende by
Savner du hage? Da bør du sjekke denne nyheten!
Perle ved fjorden: Malvikingene kan boltre seg blant frukt- og bærtrær på Midtsandtangen. Her er det Tone Hemmingby og Bjørg Hernes, med hunden Lita, som nyter friluftsområdet. Trondheim kommune har hentet inspirasjon fra Midtsandtangen til frukt- og bærhagene som nå er opprettet. Foto: Unni Skoglund
Misunnelig på dem som har pærer, epler, plommer, rips og solbær i egen hage? Glem det. Nå har Trondheim kommune opprettet to frukt- og bærhager slik at du og jeg skal få oppleve gleden ved å spise frukt og bær vi selv har høstet!
Dette er en gladnyhet til alle som savner egen hage: Trondheim kommune har rett og slett opprettet to frukt- og bærhager til allmenn benyttelse. I sommer er pære-, eple- og plommetrær, rips-, solbær- og stikkelsbærbusker blitt plantet ut på Leangen og Stavne.
I årene framover skal det bugne i de nye frukthagene, kanskje kan det høstes frukt og bær allerede neste sommer. Og byens befolkning trenger ikke gå på slang for å nyte av naturen.
− Alle har ikke tilgang til hage eller har helse til å drive parsell. Men nå gjør vi frukt og bær tilgjengelig slik at både unge og gamle kan få smaken av disse og opplevelsen av å høste selv, rett fra hagen, sier Hanne Aaserud, rådgiver Miljøenheten.
Bær- og frukthagene er et ledd i Trondheim kommunes ønske om å legge til rette for dyrking av mat i byen. Matdyrking i byen er ikke bare positivt for klima og miljø, men kan også øke enkeltpersoners livskvalitet og være en kilde til samhold i lokalsamfunnet. Kommunen er inspirert av Midtsandtangen i Malvik kommune.
Hage begeistrer
Friluftsområdet Midtsandtangen ligger ved fjorden i Malvik kommune. Det gamle militærområde ble for noen år tilbake videreutviklet ut fra konseptet «Frukta er for alle». Nå er det pent opparbeidet og beplantet med hele 4 500 frukttrær, bærbusker og urter.
Det blåser frisk når vi går utover tangen. Frukttrær vaier i vinden, men trofaste turgåere er det likevel ikke vanskelig å finne.
− Vi er heldige som bor så nært dette området og kan sylte og safte av det vi plukker, sier Tone Hemmingby og Anne Lise Berg.
De boltrer seg på Midtsandtangen i Malvik og setter stor pris på tilbudet. Begge bor i gangavstand til området og går tur her to ganger om dagen, året rundt.
− I år har det vært en god del epler her. I fjor var det enorme mengder plommer. Jeg lagde i alle fall 20 liter plommesaft i fjor og samtidig tipset jeg alle jeg kjente om å dra hit å høste plommer, for det bugnet! sier Hemmingby, som synes det er trivelig å høre at også Trondheims befolkning skal få tilgang på frukt- og bærbusker.
– Det unner vi dere! Vi bruker det vi høster til syltetøy og saft og som fyll i paier og kaker. Jeg kjenner jeg blir ivrig når bæra kommer. Det er bare kreativiteten som setter grenser for nytten, sier Hemmingby.
Steg for steg
De to nye hagene i Trondheim er i mindre skala enn Midtsandtangen, men skal ha noe av samme funksjonen.
− På Stavne har det vært noen bærbusker noen år, men her ønsket vi en oppgradering og utvidelse av dette. Nå er det på plass. Det har blitt plantet flere frukttrær og bærbusker langs sykkelstien og løpstikke er også plantet ut. I tillegg er det tilrettelagt et tilsvarende område på Leangen, sier Hanne Aaserud i Miljøenheten.
Det er Trondheim Bydrift som skal skjøtte områdene. Midler til å opprette hagene kommer fra Trondheim kommunes budsjettpost øremerket urban dyrking. I 2015 var summen 500 000 kroner, pluss 1 million øremerket til prosjekter med merkelappen mat i byen i 2016. Neste år er det enda 1 million kroner bevilget.
Miljøenheten har også vært med på å dra i gang og støtte et kompetansesenter for urban dyrking på Voll gård. Her skal alle med interesse for dyrking av mat i bymiljø kunne søke inspirasjon og veiledning. Det er etablert en demonstrasjonshage til og kompetansesenteret holder «åpen hage»-arrangementer gjennom dyrkingssesongen.
− Midlene vi har til rådighet gjør at det er mange muligheter for folk som vil sette i gang med et dyrkingsprosjekt. Kommunen har i år blant annet bevilget tilskudd til et borettslag som ønsket å starte opp med matdyrking i et kommunalt område som lå i tilknytning til borettslaget, sier Aaserud og tilføyer:
− Vi håper og tror at også frukt- og bærhagene på Stavne og Leangen vil bli benyttet og verdsatt av byens befolkning. Dersom det blir en suksess er sjansene store for at vi utvider dette med ytterligere beplantning neste år.