Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

Barnehagen på busstur hver dag i to uker

Del denne artikkelen

God dialog: Både Lars Erik Hårberg som er prosjektleder i Trondheim kommune og Randi Viken Faanes som er styrer i Andungen barnehage understreker viktigheten av en tidlig og god dialog for å finne gode løsninger. Det å sitte sammen i dissa i barnehagen, var likevel mest til ære for fotografen. Rett bak kan vi skimte anlegget for pumpestasjonen. Foto: Ingunn Grøtte

Som om det ikke var nok med den store utbyggingen av Trondheim Spektrum på Øya, fikk de ansatte i Andungen barnehage beskjed om at Trondheim kommune skulle bygge en ny avløpspumpestasjon bare noen meter fra barnehagen.

Tekst
Ingunn Grøtte

– ”Ja, enda mer, ja!” Jeg må  innrømme at jeg var litt oppgitt når beskjeden kom. Det arbeidet skulle skje veldig nære, forteller Randi Viken Faanes som er leder i barnehagen. Men ganske raskt kom prosjektleder med tegninger og informerte – og så var dialogen i gang.

God dialog gir bedre løsninger

Lars Erik Hårberg er prosjektleder for byggingen av den nye pumpestasjonen på Nidarø. Han forteller at det er mange utfordringer med anleggsarbeid i områder hvor det bor og ferdes mye folk. I arbeidet med pumpestasjonen er støy et av de største problemene, i tillegg til at sikkerheten til folk som går og sykler forbi er veldig viktig.

– Vi har for eksempel kontraktsfestet egne tidsrom på morgen og ettermiddag hvor det ikke er lov å kjøre tungtransport. Det er først og fremst av hensyn til skolebarn som går til og fra skolen. Etter ønske fra barnehagen monterte vi støydempende duk rundt anleggsgjerdet. Den har veldig bra effekt når det gjelder å dempe lyden av vanlig anleggsarbeid. Men da vi satte i gang med spuntinga, var verken duken eller andre tiltak nok. Selv om det ble spuntet med vibrolodd, som er den spuntemetoden som støyer minst, så ble lydnivået høyt for de nærmeste naboene, forteller Hårberg.

Busstur hver dag: – Vi fikk en kjempefin ordning hos Dronnings Mauds Minne og dro på busstur hver dag i to uker mens spuntinga pågikk, forteller Randi Viken Faanes i Andungen barnehage. Foto: Ingunn Grøtte

Forberedte verst tenkelige scenario

I barnehagen diskuterte de på forhånd et slags verste scenario, hva kunne de gjøre hvis lyden ble for høy?

– Det ble gjennomført en støymåling første dag, og da hadde vi fire valg: Vi kunne stenge barnehagen, vi kunne være inne hele dagen, spuntingen kunne stoppe mens ungene var ute og når de sov eller vi kunne flytte på oss, sier Viken Faanes som egentlig tenker at det bare var to realistiske valg. Å stenge barnehagen og å holde ungene inne i flere uker, var uaktuelt. Ansatte og noen av foreldrene var med og diskuterte, og konklusjonen ble tatt mye av hensyn til naboene på Øya. Hvis spuntingen måtte stoppe flere timer midt på dagen, ville det tatt mye lenger tid før arbeidet ble ferdig.

– Å flytte på seg ble løsningen, og vi fikk en kjempefin ordning hos Dronning Mauds Minne, høgskolen for barnehagelærerutdanning, hvor vi fikk disponere gymsal og lekeområde og rom til å spise lunsj. Vi hadde en veldig fin dialog med prosjektleder og byggeleder, så løsningen ble at de ordnet med buss til oss. Hver dag i to uker dro vi på tur fra halv ti til halv tre, forteller Viken Faanes.

Ungene var positive og syntes det var spesielt spennende å kunne bruke gymsalen. Barnehagen kuttet andre prosjekter i perioden, laget en egen kjøreplan og prioriterte høyt at spesielt de minste barna skulle føle trygghet på et nytt sted. Fra foreldrene kom det også skryt, ikke minst for at de ansatte i barnehagen var så løsningsorienterte. Det ble selvsagt noe ekstraarbeid for de ansatte, spesielt med tunge bilstoler inn og ut av buss, men de har vært sporty og gjort det beste ut av situasjonen.

Mindre forurensning: Den nye avløpspumpestasjonen som bygges på Øya skal bidra til mindre forurensning i Nidelva. Foto: Ingunn Grøtte

Mye kan løses gjennom å snakke sammen

Selv om kommunen gjennomfører prosjekt til det beste både for innbyggere og miljøet, er det ikke til å unngå at det blir konflikter. Hvordan jobber dere for å dempe konfliktnivået i slike prosjekter?

– Det viktigste er å være proaktiv, snakke med folk og informere om hva som skal skje før man starter arbeidene. La de involverte komme med innspill og synspunkter slik at vi kan finne den beste løsningen sammen, sier Hårberg.

– På Nidarø ble det en vanskelig situasjon når vi målte lyden og den var så høy at ungene i barnehagen ikke burde være ute. Vi hadde en mulighet til å stoppe arbeidet midt på dagen. Men det å stoppe anleggsarbeid med avansert utstyr er kostbart, og enda verre var det at da ville perioden med spunting tatt lenger tid. Det hadde vært negativt for alle.

– Jeg innrømmer at det var en stor lettelse da løsningen med busstransport gikk i orden. Vi vil gjerne berømme Randi og de ansatte i barnehagen for å være svært løsningsorienterte i en krevende situasjon. Det er ingen tvil om at de kom opp med den beste løsningen! avrunder Hårberg.

Sentralt plassert: Andungen barnehage ligger like ved gangbrua på Øya hvor det bygges en ny avløpspumpestasjon. Foto: Ingunn Grøtte

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?