Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Ut på tur med lånt utstyr

Del denne artikkelen

Klar for tur: med ski og staver i riktig lengde for en fersk skiløper som henne, samt gode skisko, er Samrridhi klar for Oppdalshelg med studiekamerater.

Ski i alle slags farger og lengder står tett i tett i uteboden på Voll gård. Noen passer til treåringer og noen til fullvoksne menn. Alle er de til utlån helt gratis.

Tekst
Unni Skoglund
Foto
Unni Skoglund

Det er en onsdag formiddag i februar. Med ujevne mellomrom åpnes døra inn til utlånssentralen på Voll gård.

− Det er helt supert å få låne ski gratis, sier Marta Bujol som kommer for å levere tilbake et par langrennsski med skisko.

Fornøyd låner: Marta Bujol er en av mange som benytter seg av utlånssentralene initiert av Trondheim kommune. – Det er kjempesmart å kunne låne utstyr man trenger sjelden, sier Marta.

− Vi hadde en kjempeflott skitur i Bymarka forrige helg. Det var første gang jeg hadde ski på beina, og det ga mersmak, sier Bujol.

Skitester fra Barcelona

Marta kommer fra Barcelona og er i Trondheim fordi partneren har fått jobb på NTNU.

− Vi skal være her i tre år og vurderer å kjøpe ski, men jeg ville først teste om det var en aktivitet som passet for meg, forteller Marta Bujol.

Anne Karin V. Nilsen er den som styrer utlånssentralen på Voll. Hver onsdag, fra klokka 11.00 til klokka 18.00, er hun på plass.

− Vi hadde 1011 utlån av utstyr i fjor, så tiltaket er populært, sier hun.

Et bredt spekter med lånere

Utlånssentralen på Voll startet opp i desember 2013. Siden den gang har de bygd seg opp med stadig mer utstyr, og i dag har de det utstyret som de har behov for. Antall utlån har økt jevnt og trutt. De har kun kapasitet til å drifte utlånet en dag i uka, og merker at det er god trøkk av folk i åpningstiden. Hit kommer både skoleelever, studenter og andre som eksempelvis har behov for skøyter eller ski en sjelden gang.

Skilager: Anne Karin viser frem spennvidden i størrelser, av ski, som lånes ut gratis ved Strinda utlånssentral. Her er det skiutstyr, både for de minste barna, og for de lengste voksne.

− Vi merket behovet for utlånsentralen med en gang vi startet opp. Vi har brukt lite ressurser på å markedsføre oss. Men jungeltelegrafen har tydeligvis gått, for folk finner fram til oss, sier Anne Karin, og tilføyer: − Når skoler i nærheten har skoleskidag merker vi ekstra trøkk. Ellers er det en ganske jevn strøm med folk som ønsker å låne utstyr.

Kunst og ski i Oppdal

Mens vi snakker dukker neste «kunde» opp. Samrridhi Kukreja, fra India er ute etter å låne langrennsski. Hun skal til Oppdal i helga sammen med andre masterstudenter fra Kunstakademiet, og da er det skitur på timeplanen.

− Jeg er ikke rutinert når det gjelder ski, men har gått på skikurs hjemme i India. Det er ikke så uvanlig å stå på ski i fjellene der, sier hun og tilføyer: − Når behovet for ski nå dukket opp kikket jeg først på Finn.no, men så tipset en venn av meg om dette tilbudet, sier hun.

Oppdatert på nett: Hver gang noen låner utstyr signerer de på hva det de har lånt og Anne Karin V. Nilsen går inn på nettet og oppdaterer utlånslisten. På den måten kan alle som er interessert i å låne noe, sjekke om sentralen har det de ønsker å låne, før de tar turen til Voll gård. Her er det Samrridhi Kukreja som skal låne langrennsski.

Samrridhi får prøve to ulike skostørrelser til hun finner det som passer best for henne. Og skiene som spanske Marta nettopp levert inn, er riktig lengde også for indiske Samrridhi. Hun pakker fornøyd skiskoene ned i bagen og benytter så sjansen til å spørre Anne Karin om råd til bekledning. For hva er egentlig best; tykke ullsokker eller tynne? Vanlig bomull, eller stillongs og ullgenser? undrer hun.

Lederen på utlånssentralen er vant til å veilede de som kommer med litt av hvert. Anne Karin synes det er bra at såpass mange velger å låne, frem for å kjøpe nytt utstyr.

Stort utvalg

− Det er helt klart en miljøgevinst ved gjenbruk av vintersports-utstyr. Og det er hyggelig å kunne bidra til å gi brukt utstyr forlenget liv, sier hun.

Sentralen har fått midler fra kommunen til å kjøpe inn nytt utstyr, men når de trenger påfyll av utstyr sjekker de alltid Finn.no først. I tillegg har også en rekke enkeltpersoner bidratt med å donere utstyr de selv skal bytte ut. Hvis utstyret er i god nok stand går det inn i låneutvalget.

Skoprøving: Strinda utlånsentral på Voll gård har ikke bare ski, staver og skøyter, de har også et stort utvalg av skisko i alle størrelser. Her er det Samrridhi som tester hvilke sko som passer best til henne.

− Dette er et helt supert tilbud! Jeg er veldig takknemlig for at jeg får låne ski gratis. Nå gleder jeg meg til å teste skiløypene på Oppdal. Det kommer til å bli en opplevelse, sier Samrridhi Kukreja, forventningsfullt i det hun forsvinner ut av døra.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?