Litt smarter
Termos-metode kan varme tusener på Nyhavna
Brønnpark: Dersom prøveprosjektet viser seg vellykket, og det blir bygd ut en brønnpark dypt nede i fjellet under Ladehammeren, vil det være en viktig brikke i det å utvikle Nyhavna til et såkalt nullutslipps-område, slik kommunen har ambisjoner om. Energi- og klimarådgiver i Trondheim kommune, Jens Tønnesen med deler av Nyhavna i bakgrunnen.
Tenk deg at en ny bydel sitt fremtidige oppvarmingsbehov blir dekt av overskuddsvarme som samles og lagres på sommeren, for så å bli hentet opp fra en gigantisk termos, langt nede i fjellet gjennom vinteren.
Nettopp dette kan bli en realitet i nær fremtid – i den nye bydelen som skal bygges på Nyhavna: Ved å fange spillvarme fra avfallsforbrenningsanlegget på Heimdal, og via fjernvarmeanlegget føre dette til en brønnpark dypt i fjellet under Ladehammeren, kan oppvarmingsbehovet for hele Nyhavna bli dekket, ifølge energi- og klimarådgiver i Trondheim kommune, Jens Tønnesen.
Kan dekke fremtidig varmebehov
– Klarer vi å lagre 5-10 prosent av spillvarmen som i dag må slippes ut over tak fra forbrenningsanlegget i sommerhalvåret, for så å gjenbruke dette i vinterhalvåret, kan vi dekke det fremtidige varmebehovet for hele den planlagte Nyhavna-utbyggingen, sier Jens Tønnesen og fortsetter:
– Fordelen med dette er at vi ikke trenger å tilføre så mye kostbar brenselsfyrt energi i fjernvarmenettet om vinteren. Sånn sett vil “termosen” bidra til at fjernvarmeforsyningen bli enda mer klimavennlig.
– Stresstester borehull
Langs veikanten nedenfor Ladehammeren har to ingeniører fra Asplan Viak og en masterstudent fra NTNU rigget seg til med en tilhenger full av avansert måleutstyr.
Ved hjelp av utstyret skal de teste egenskapene i fjellet – om det er egnet til å lagre varme. Bak hengeren er det boret et 200 meter dypt hull ned i berget. Fra hullet går ledninger inn til de avanserte måleinstrumentene.
– Vi stresstester borehullet, tilfører det masse energi i form av varme og måler temperaturen nedover i hullet. På den måten ser vi hvor godt fjellet leder og holder på varmen, sier rådgiver for Asplan Viak, Henrik Holmberg. Stresstesten vil gi viktige svar på hvor velegnet området nedenfor Ladehammeren er til å lagre overskuddsvarme.
400 borebrønner
Et fullskala termisk sesonglager på Ladehammeren vil bestå av rundt 400 borebrønner. De er 200 – 300 meter dybde, på et område tilsvarende en fotballbane.
Om fjellet er egnet, vil altså dette kunne dekke varmebehovet for fremtidig næringsliv og boliger på Nyhavna. Etter at brønnene er boret, kan arealet over brukes til andre formål.
0-utslippsområde Nyhavna
– Dette vil i så fall være en viktig del av Trondheim kommunes ambisjoner om å utvikle Nyhavna til et såkalt nullutslipps-område. Det vil også være en viktig brikke i å utvikle energisystemet i byen til å bli enda mer energi- og klimaeffektivt, i tråd med bærekraftsmålene, sier Jens Tønnesen.
Andre sammenliknbare prosjekt er Drammen GeoTermos og denne – sesonglager for varme på Furuset.