Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Skøyteis i Trondheim

Del denne artikkelen
Trondheim bydrift vanner balløkker i hele byen for å bygge opp god skøyteis i vinter.

Trondheim bydrift vanner balløkker i hele byen for å bygge opp god skøyteis i vinter. Merete Mauland

I Trondheim kan du gå på skøyter både i nærområdet ditt og i marka. Når naturisbaner vannes og brøytes legges det ut informasjon i kart eller sosiale medier.

Tekst
Merete Mauland

Hver vinter islegges rundt 55 balløkker over hele Trondheim. Hvis du vil se status på den banen som ligger nærmest deg kan du gå inn å finne info i isbanekartet.

Informasjon om status på skøytebaner finner du på nettsidene til Trondheim kommune

Informasjon om status på skøytebaner finner du på nettsidene til Trondheim kommune

Kartet oppdateres av ansatte i Trondheim bydrift som brøyter og vanner banene. De legger inn oppdatering når de har vært innom banen. Har det kommet snø eller værforholdene har endret seg siden sist de var der, kan status på banen som står i kartet være feil. Dette er fordi informasjon kun oppdateres når det gjøres noe på banen.

Hvor islegges det først

Når vinteren kommer med lengre kuldeperioder er det Trondheim bydrift som drar ut for å brøyte, skrape og vanne banene. Men de kan ikke lage is på alle de drøye femti banene samtidig.

Bydrift starter der de vet av erfaring det er enkelt å få til god is fort. Men de prøver å starte på litt ulike steder i byen for å spre tilbudet rundt i bydelene.

Det er enkelte steder der forholdene ligger mer til rette for å lage is tidlig. De stedene du finner is på balløkkene først er i Duedalen, Myra, Rosenborg, Utleira og Tonstad.

  • Trondheim bydrift vanner balløkker i hele byen for å bygge opp god skøyteis i vinter.

    Trondheim bydrift vanner balløkker i hele byen for å bygge opp god skøyteis i vinter.

  • dheim bydrift brøyter isbaner før vanning

    Trondheim bydrift brøyter isbaner før vanning

Noen få baner prioriteres, slik at de får en ordentlig såle på noen få baner først. Det er bedre at noen kan brukes enn at mange står halvferdig. Det er viktig å ta utgangspunkt i de som bruker isen også. De banene som brukes mest prioriteres også først. Sesongstart for naturisbanene avhenger av været.

Hvordan lage is

Det tar litt tid å få bygget opp en god såle og vanningsbilen må kjøre en del runder på banene før de kan brukes.

Det avhenger litt av været, men ved kaldt klart vær er isen brukbar etter en liten uke med vanning.

Kaldt vær er bra når de skal lage isbaner ute. Snø og slaps forsinker fremdriften, for da må banen brøytes. Det er enklere å få til god såle i høyden og på de store og slette banene. Det er også en fordel å starte med store baner, for der kan vanningsbilen kjøre rundt i sirkler og slipper å rygge og snu.

En isbane vannes flere ganger daglig i kalde perioder for å få en god issåle.

En isbane vannes flere ganger daglig i kalde perioder for å få en god såle med is. Foto: Fredrik Klungervik

Etter hvert når det har gått litt tid med kaldt vær og de har fått jobbet på plass en god såle går de over med pusseskjær og duk bak for å rette ut isen, for å få den slak.

Det er også viktig at folk går bort fra isen mens de vanner og ta hensyn.

Lys og islek for alle

Det er lys på alle løkkene som islegges, med noen få unntak. Lyset kommer på kl 15.00 og slukkes kl 22.00. Disse banene er laget for islek. Du kan bruke skøyter, spark, akebrett eller sko. Det er åpent for alle!

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger om isbaner i byen kan du skrive til Trondheim bydrift i dette innmeldingsskjema.

Utebaner og ishaller

På Leangen finner du en 400 meter skøytebane ute, med en bandybane i midten. Denne banen brukes mye av skøytekretsen og organisert idrett, men er også åpen for alle til satte tider. Her er det også to ishaller inne. Mer om når disse banene er tilgjengelig finner du her. På Leangen er det også curlinghall der alle kan komme å prøve seg.

På Dalgård finner du også en ishall innendørs. For å finne informasjon om åpningstider og ledig tid for frigåing her kan du gå inn på nettsidene til Trondheim kommune.

Skøyteis i marka

Det er flere vann i marka som er populære steder for skøyteglade. Du kan finne mye god informasjon om disse i sosiale medier, for eksempel på siden Skøyteis i Trondheim.

Skøyteis på vann i marka

Theisendammen, Kyvannet og Haukvatnet er mye brukt som skøyteis vinterstid, og det er ofte yrende liv med store og små på isen. Blyberget frileik er aktive her. De legger ut informasjon om blant annet istykkelse og forhold, de brøyter og legger til rette for aktivitet på dammen når det er is.

Noen få glimt med sol og iskaldt vær skaper en fantastisk ramme for skøyteglade på Theisendammen

 

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?