Levende by
Spennende klatrestein kommer på Marinen
Buldrestein: Her skifter betongen form til stein. Kunstneren Jens Munk Clemmensen og hans medhjelpere har hatt en stor jobb med å lage en buldrestein hvor strukturen ser ut som en naturlig steinvegg.
– Intensjonen er å skape en unik opplevelse både klatremessig, sosialt og estetisk gjennom et originalt kunstnerisk uttrykk på et særegent sted. Her er det plass for forundring, nysgjerrighet, utforskning, oppdagelser og ikke minst utfordringer.
Kunstneren og fjellklatreren Jens Munk Clemmensen har laget en buldrestein som blir en del av den planlagte oppgraderingen av Marinen. Steinen er laget ferdig i Danmark og sannsynligvis kan du teste den på Marinen neste år.
Betong som ser ut som naturstein
Jens Munk har sammen med sin assistent Mikkel Munk Iversen utviklet idéen. De har i tillegg ledet arbeidet med det praktiske og sammen med et titalls andre bygget steinen ferdig.
Foto fra hele prosessen gir et imponerende bilde av arbeidet med steinen som er 4,5 meter høy.
– Vi startet med en skisse, så en modell. Videre utarbeidet vi materiale for ingeniørberegninger slik at steinen kunne godkjennes etter Buldrestandarden, forteller Jens Munk.
I selve produksjonen brukte de en kjerne med jernarmering dekket med trådnett. Dette ble videre dekket med sprøytebetong. Helt ytterst er det et strukturlag i farget betong som egner seg for klatring. Her er det laget linjer og klatrestruktur og mønster slik at det ser ut som naturstein. Til og med fargen på steinen er gjort slik at det er likt steinmuren som allerede står på Marinen.
Tilpasset stedet
– Det var viktig for oss å få en klatrestein som er tilpasset stedet, forteller Jorunn Munkeby som er prosjektleder for Kommunalteknikk for oppgraderingen av Marinen.
– Det gjelder både materialbruken og form og farge. Steinen kan ses som en båt som står på høykant som kan kobles til nærheten til elva. Samtidig har den en spiss form som en referanse til tårnet på Nidarosdomen.
– Vi har hele tiden vært opptatt av at klatresteinen skal være noe som kan brukes av alle. Det skal være mulig å kjenne på mestringsfølelse og utfordringer både for den som er helt nybegynner og den som har klatret før, fortelle Mona Rise som er rådgiver for Idrett og friluftsliv. De har ansvar for en ny trimpark og buldrestein på Marinen.
Ser ut som som en naturlig steinvegg
Rise legger til at steinen er utformet slik at den ligner veldig mye på en naturlig steinvegg i naturen. Her er det ikke ei fast løype opp, men en kan bruke kreativiteten sin og finne sin egen rute. Det er heller ikke slik at en trenger spesialutstyr. Her kan en klatre i vanlige joggesko.
Munkeby forteller at det vil bli satt opp skilt ved steinen som forteller om bruken og hvor mange som kan klatre samtidig. Rundt steinen vil det bli et fallunderlag.
– Det er viktig for oss at buldresteinen ikke blir oppfattet som et lekeapparat eller et sted for å slå seg ned. Steinen skal være for de som vil klatre!
Steinen er klatretestet
Og steinen er allerede testet av klatrere. Barn, unge og eldre fra Aalborg Klatreklub med forskjellige ferdighetsnivå har allerede testet steinen.
– Alle hadde det gøy, og klatrerne ville gjerne adoptere skulpturen! De klatret både enkelt og vanskelig. Det krever kreativitet å finne alle klatremulighetene i strukturen. Flatene, de ulike sidene og overflatestrukturen inspirerer til klatring på alle nivåer. Svasiden er for eksempel også en bra mulighet for nedstigning hvis nybegynnere klatrer til topps og vil sikkert ned igjen, forklarer Jens Munk.
De historiske sporene, steinmurene og domkirken har inspirert til en skipsform som kommer opp på elvebredden.
Fornøyd og inspirert kunstner
Oppdraget med å lage steinen var lyst ut på anbud. Jens Munk forteller at å vinne anbudet og skulle etablere en buldreskulptur på dette historiske området, har for han vært en av de mest spennende oppgavene han noen gang har hatt.
– Jeg har selv besøkt Marinen sammen med Mikkel, og vi har latt våre egne opplevelser og tolkninger av Marinens fortid og nåtid komme til uttrykk. De historiske sporene, steinmurene og domkirken har inspirert til en skipsform som kommer opp på elvebredden.
Når kunstneren blir utfordret på å vurdere hva han selv har laget, et kunstverk eller et klatrestativ, vil han beskrive det som et kunstverk kombinert med funksjonalitet for bevegelse som kan gi tilskuere og utøvere et nytt syn på hva kunst kan være.
– Med andre ord et kunstverk og en buldrestein som aktiverer mennesker både fysisk og mentalt og etablerer en plattform som kan skape sosial interaksjon.