Bymeninger
Fullsatt festsal på Tempesnakk
Engasjerte innbyggere satte startskuddet for områdesatsinga på Tempe og Sorgenfri.
Folk i alle aldersgrupper tok turen til Tempe helse- og velferdssenter den 9. juni. Da var det rigget klart for første Tempesnakk. Dette er en serie med samlinger som skal holdes kvartalsvis fremover. Det er en del av arbeidet med områdesatsinga for Tempe og Sorgenfri. Her er det innbyggernes ønsker og behov som er i fokus.
– Områdesatsingen er til, for og med innbyggerne. Det er helt essensielt å få deres syn på egen bydel før vi går videre med å planlegge hva denne satsingen skal inneholde. Sammen skal både innbyggere, lokale aktører, kommunen og staten jobbe videre med utvikling av bydelen, forteller rådgiver for områdesatsingene, Lene Markussen.
Under åpningen av Tempesnakk fikk de oppmøtte servert hjemmelaget fiskesuppe av Kristin Skaug Meltzer på Tempe Bydelskafé. Det la et godt grunnlag for resten av ettermiddagen. Lene Markussen innledet samlingen med å fortelle om områdesatsingen generelt og viktigheten av å “samle laget”. For å skape attraktive, trygge og inkluderende nabolag må næringsliv, borettslag, velforeninger, kultur, helse- og velferd, skole, politi og byutvikling jobbe sammen.
Blir bedre kjent over bordene
Hensikten med Tempesnakk er at innbyggerne selv skal få sette ord på hvordan det er å bo og leve i bydelen i dag. Hva savner de i dag og hva trengs fremover. De oppmøtte satt sammen på bord og snakket om hva som opptar dem i nabolaget sitt. De gjorde oppgaver både individuelt og i grupper.
– De har tegnet på kart hvor de beveger seg, hvilke områder som er viktig for dem og hvilke områder de synes er utrygge, slik at vi får kartlagt stedsbruken. Vi har også snakket om hva som er viktig i innbyggernes hverdag, hvilke verdier de har og hvorfor de har bosatt seg på Tempe-Sorgenfri, sier Markussen.
Innbyggerne hadde mange innspill som gikk på alt fra store byutviklingsgrep til mindre grep som sosiale arrangementer i bydelen. Det var med andre ord innspill til hva kommunen kan gjøre, hva lokale aktører kan gjøre og hva innbyggerne selv kan gjøre, noe som underbygger tanken med en områdesatsing. Et annet viktig moment med kvelden var at innbyggerne kunne bli bedre kjent med hverandre.
– Hvordan vil jeg ha det i mitt nabolag? Det er ikke alle idéer som kommer fram på første møte. Mange får kunnskap fra naboer som de ikke har tenkt på før, så det å bli bedre kjent er også en viktig del av det å være med på disse samlingene, sier Markussen.
Ny Tempesnakk i høst
Etter å ha blitt bedre kjent med innbyggernes hverdag, skal kommunen nå sette sammen denne kunnskapen. Det er et viktig grunnlag for å kunne lage et innhold i områdesatsingen.
– På neste Tempesnakk skal innbyggerne få se hvordan vi har tolket innspillene og få komme med sine tilbakemeldinger på det, sier Markussen.
Neste Tempesnakk arrangeres oktober/november i festsalen på Tempe helse- og velferdssenter. Ta med naboen og bli med du også!