Litt smarter
Ventilasjonsanlegg på flyttefot
Fant gull: Driftsoperatør Kåre Holst er veldig fornøyd med ventilasjonsaggregatet av merket Gold. Fra venstre, gjenbrukskoordinator Petter Nerbye Grønbeck, prosjektutvikler Svein Anders Rodø og driftsoperatør Kåre Holst viser fram ventilasjonsaggregatet. Foto: Håvard Egge
Da et helse- og velferdshus på Klæbu måtte rives fant man flere ting verdt å ta vare på. Blant annet et ventilasjonsaggregat fra 2016. Nå sørger det for ren luft og varme i en gymsal på Brøset.
Da det ble bygget nytt sykehjem i Klæbu besluttet man å rive det gamle.
– Det var et veldig dårlig bygg. Og helt umulig å ta i bruk i ny kommunal virksomhet. Men selv om det måtte rives, så finnes det alltid enkeltkomponenter som kan gjenbrukes, forteller gjenbrukskoordinator Petter Nerbye Grønbeck. Et av funnene var et ventilasjonsaggregat av merket Gold fra 2016.
Relativt nytt
Ventilasjonsaggregatet ble demontert og fraktet til kommunens eget gjenbrukslager på Nyhavna. Her skulle det stå inntil man fant et nytt brukssted.
– Det er stor gjenbruksvilje fra kommunen, og et økende fokus både på miljøet generelt og klimagassutslipp. Vi ligger allerede på etterskudd om vi skal nå klimamålene mot 2030. Derfor har vi valgt å satse enda mer på gjenbruk, og har nå etablert et kommunalt gjenbrukslager, samt begynt et systematisk arbeid med en sirkulær forvaltning, forteller Grønbeck.
Les også saken om hvordan kommunen jobber med brukte byggematerialer.
Det systematiske arbeidet innebærer en database hvor kommunale aktører kan lete fram gull til ombruk.
Genial database
Det var i denne databasen driftsoperatør Kåre Holst fant ventilasjonsaggregatet. Nå sørger det for ren luft og varme i en gymsal på Brøset.
– Databasen er helt genial. Jeg har brukt den til å hente flere ting. Blant annet klosetter og armaturer. Ombruk er en fin måte å oppgradere på, og samtidig holde kostnadene nede, forteller han.
Toaletter og blandebatterier ble installert av H. Granbo VVS mens Bravida gjorde jobben med ventilasjonsanlegget.
– Det er heldigvis blitt en stor velvilje blant underleverandører til å montere, selv om det er brukt. Slik var det nemlig ikke før. De kan naturligvis ikke gi noen garantier, men får til å installere det meste, forteller Holst.
Passer perfekt
Å ombruke en slik installasjon er krevende fordi den må passe inn der den skal brukes. Rørføringer, luftmengde og fysisk plass, for å nevne noe. Men i dette tilfellet passer aggregatet egentlig mye bedre enn det som sto her før.
– Det gamle ventilasjonsaggregatet var enormt, og kunne blitt brukt i en kinosal med 300 mennesker. Det suste og pumpet så voldsomt med luft at skjørtene reiste seg, ler Holst. Han viser oss det nye aggregatet som nå er oppe og går.
– Ikke bare reduserer vi utslipp og avfall, men ved å gjenbruke spares det også mye på innkjøp. I tillegg vil hele bygget redusere energibruken siden det nye aggregatet har en roterende varmegjenvinner, forteller han.
Blir trolig en skole her
Gymsalen vi befinner oss i ligger i flerbrukshuset på Brøset. Her holdt gamle St. Olav, avdeling Brøset hus tidligere. Nå har de siste pasientene flyttet ut, og det jobbes med regulering. Det siste halvåret har prosjektutvikler Svein Anders Rodø ledet en mulighetsstudie for ombruk av eksisterende bygg og utearealer.
– Det er for tidlig å si nøyaktig hvordan det skal tas i bruk, men mye tyder på at det blir undervisningsarealer for en barneskole. Det planlegges også et tilbygg med et “hjerte”- auditorium og spesialrom. I uteområde er den gamle luftegården blitt til en flott 11-er bane hvor flere lokale idrettslag sparker fotball. På sørsiden av området er det en frukt- og bærhage, som antakelig vil bli tatt i bruk av skolen, forteller han.Slik legger Trondheim kommune til rette for utvikling av et grønt boligområde med fokus på gjenbruk og redusert ressursbehov.
– Men det tar nok flere år før vi er i mål her. Imens er vi opptatt av at mest mulig blir tatt i bruk, og det er flott at Sundland skole kan bruke gymsalen i flerbrukshuset takket være det gjenbrukte ventilasjonsaggregat.