Levende by
Historisk prosjekt på historisk grunn

Utslippsfritt: En milepæl er nådd gjennom arbeidet på Marinen. Trondheim kommunes første utslippsfrie anlegg er gjennomført ved hjelp av elektriske gravemaskiner og hjullaster på el. (Foto: Glen Musk)
– Det er under tre år siden vi satte oss som mål å gjennomføre vårt første utslippsfrie anleggsprosjekt. Det var et hårete mål den gangen, men det var noe vi kunne strekke oss etter. Prosjektet på Marinen ble valgt, og ingen av oss kunne vel drømt om at vi skulle klare å levere et prosjekt som til slutt ble 97 % utslippsfritt.
Tomas Eidsmo er teknisk sjef og veldig stolt av både egen organisasjon og samarbeidet med entreprenøren.
– Ja, dette er en milepæl. Det er helt sikkert det første prosjektet i Midt-Norge med en så stor andel utslippsfritt, kanskje i hele landet? Resultatet er viktig og gir inspirasjon til videre arbeid. Vi er allerede i gang med flere prosjekt hvor vi bruker erfaringene fra Marinen. Vi er med på å skape endring gjennom å stille miljøkrav til bransjen. Skal du jobbe for Trondheim kommune, må du tilby utslippsfrie maskiner.

Arbeidshest: Hesten Malaika og kusk John Eidsmo tok den siste finishen med slådding av gangveiene på Marinen. Anleggsleder Bjørn Storsve fra Søbstad (til høyre) var godt fornøyd med arbeidet.
Dialogkonferanser med markedet
Før anleggsprosjektet ble utlyst, ble det gjennomført markedsundersøkelse med entreprenører og leverandører for å få oversikt over markedet for utslippsfrie anleggsmaskiner og merkostnader det innebærer å bruke disse, opplysninger om lading og hvor mye strøm det er behov for.
– Vi hadde også markedsdialog og en-til-en samtaler med entreprenører før konkurransegrunnlaget ble laget. Selv om dette gjorde at vi brukte ekstra tid, var det nyttig lærdom for alle parter, forteller prosjektleder Jorunn Munkeby som synes det har vært spennende å jobbe med et prosjekt hvor mye var nytt og ukjent.

Samarbeid: Mye var nytt og ukjent da de planla et utslippsfritt anlegg for første gang, men prosjektleder Jorunn Munkeby fra Kommunalteknikks synes det har vært spennende.
Fire entreprenører ga tilbud. Pris, kompetanse og oppdragsforståelse var som alltid viktige tildelingskriterier, i tillegg var miljø vektlagt til 30 %. Tilslutt var det Søbstad AS som trakk det lengste strået om kontrakten, og prosjektleder Munkeby skryter av samarbeidet i gjennomføringen.
– De har satt sin ære i å få til dette bra, så det har vært et godt utgangspunkt. Hos oss har byggeleder Carolina Berg Hagen hatt tett oppfølging med både ukentlige og månedlige miljørapporter.
Det første utslippsfrie anleggsprosjektet
var et hårete mål den gangen!
Entreprenør med elmaskiner

Imponert: Ingen av oss kunne vel drømt om at vi skulle klare å levere et prosjekt som til slutt ble 97 % utslippsfritt, sier en stolt teknisk sjef Tomas Eidsmo.
Selv om det ble brukt ekstra tid på planleggingsprosessen, så ble byggeprosessen kortere. Entreprenøren Søbstad valgte å bygge både sommer og vinter. Dermed ble anleggsperioden omtrent halvert. Og nå er anlegget ferdig. De tilbød 91% utslippsfritt, noe som var veldig ambisiøst. Fasiten ble hele 97 %.
– Det eneste vi ikke kunne levere utslippsfritt, var styrt boring i forbindelse med vann- og avløpsarbeidet ved trappa, forteller anleggsleder Bjørn Storsve fra Søbstad.
For Søbstad var det aldri et alternativ å ikke være med på konkurransen. De hadde allerede kjøpt en elektrisk gravemaskin og bestilt nummer to. I prosjektet brukte de også elektrisk hjullaster og leide elektriske maskiner ved behov.
– I tillegg til å redusere klimautslipp, så er det godt å unngå støy og lokal eksos. Spesielt i prosjekt i sentrum er det viktig. Men det gir også noen utfordringer når maskinene skal gå på el. For det første er maskinene omtrent dobbelt så dyre i innkjøp. De går heller ikke en hel arbeidsdag uten lading, så det er ekstra viktig å planlegge arbeidsdagen godt. Tilgangen til el er også ofte begrenset. På Marinen er det heldigvis nok tilgjengelig strøm.
Hest på Marinen
Storsve er veldig godt fornøyd med gjennomføringen og samarbeidet med byggeledelsen. Miljø har vært tema på alle byggemøter, det har vært god oppfølging og rapporteringen har fungert. For entreprenøren er det spesielt viktig at beskrivelsene er tydelige.
I tilbudet til Søbstad var det også en post hvor det ble beskrevet bruk av hest i anleggsarbeidet. Helt på tampen dukket arbeidshesten Malaika med kusk og eier John Eidsmo opp. Den 13 år gamle ardenneren ordnet med slådding av gangveiene.
– Hadde jeg visst litt tidligere alt hva hesten kunne brukes til, hadde vi antagelig brukt den mer, fastslår Storsve. Den støyer ikke og der det er viktig med lavt marktrykk, har hesten et fortrinn. Og John Eidsmo hadde jo alle typer utstyr til hesten; pløying, såmaskin, grasklipping og hva det skulle være. Å bruke hest var i utgangspunktet ment litt som en spøk, men vi holder jo alltid det vi lover!