Tempe og Sorgenfri
Hva sier innbyggerne på Tempe og Sorgenfri om sin egen bydel?
Omfattende kunnskapsgrunnlag: På oppdrag fra Trondheim kommune er det utarbeidet en sosiokulturell stedsanalyse for Tempe og Sorgenfri. Datamaterialet i undersøkelsen er hentet fra et bredt utvalg av informanter gjennom digital innbyggerundersøkelse, verksted, intervjuer og ved tilstedevørelse i området. Foto: Trondheim kommune
Nå er den her. Den sosiokulturelle stedsanalysen av Tempe og Sorgenfri gir verdifull innsikt i innbyggernes opplevde kvaliteter og hindringer ved et godt hverdagsliv i bydelen.
Den sosiokulturelle stedsanalysen består av en kartlegging av hvordan innbyggerne bruker bydelen sin, hvilke interesser innbyggerne har for bydelen sin og hvordan identitet og omdømme beskrives av de som bor der og av andre i byen.
Rapporten oppsummerer det omfattende materialet i seks punkter:
Skjerme mot belastninger
Gjennomgangstrafikk fremstår som belastende for innbyggerne på Tempe og Sorgenfri. I et område preget av transport, industri og næring har det stor betydning for innbyggerne å være skjermet mot gjennomgangstrafikk. Feststøy er en annen belastning flere innbyggere beskriver, som kobles til hyblifisering i småhusbebyggelsen.
Bygge ned barrierer
Tempe og Sorgenfri oppleves i liten grad som en samlet bydel, særlig på grunn av Holtermannsvegen som deler området i to. Veien utgjør en så stor barriere at
innbyggerne i liten grad benytter tilbud på motsatt side av veien fra der de bor. Innfartsåren til byen er ingen god skolevei for barn og unge på Tempe. Den byr også på utfordringer for dem som benytter seg av kollektivtilbudet.
Gode uteområder
Mange familier bor trangt og det er begrenset med grøntområder i bydelen. De etterspør flere og bedre uteområder. Lekeplasser, idrettsanlegg og stier som tilrettelegges slik at de er attraktive for flere. I områdene med tett og høy bebyggelse er det særlig viktig å sikre gode klimatiske forhold, som solforhold, på bakkeplan, og kvaliteter i øyenhøyde.
Styrke forbindelser
Nidelvstien har et stort potensial som rekreasjonsområde og er et viktig bidrag til folkehelsen for beboere i området. Med en stor andel barn og unge i bydelen er det spesielt viktig å sikre trygge og attraktive forbindelser mellom boligområdene og de ulike tilbudene barn og unge bruker, som idrettsanlegg, møteplasser, skoler, barnehager og fremtidige fritidstilbud. Et godt tilrettelagt og synlig nettverk av forbindelser på tvers av eksisterende barrierer kan bidra til å binde bydelen sammen og gjøre tilbud for alle grupper mer tilgjengelig.
Inkluderende møteplasser
Tempe og Sorgenfri mangler et naturlig bydelssentrum som kan virke samlende og identitetsbyggende. Flere savner kulturtilbud, kafeer og spisesteder i bydelen som kan få innbyggerne til å møtes, og styrke tilhørigheten og identiteten til bydelen. Det finnes noen møteplasser, men et bredere utvalg og mer helhetlig utvikling med et levende bydelssentrum kan bidra til bedre synlighet og relevans for flere.
Bevare og styrke fellesskapet
Stoltheten og tilhørigheten mange innbyggere føler til nærmiljøet sitt er viktig å bygge videre på. Det har kommet tydelig frem i denne innbyggerundersøkelsen at man kan leve gode liv og trives i nærmiljøet sitt samtidig som området har enkelte levekårsutfordringer. Dette er noe innbyggere ønsker å formidle ettersom de mener området har et ufortjent negativt omdømme. Det gode naboskapet flere beskriver kan være utgangspunkt for tiltak som tar tak i behov og ønsker fra innbyggerne selv.
Hele rapporten kan leses her: