Levende by
Slik kan Heimdal videreutvikles som småby
Spent på responsen: Einar Bye hos Byantikvaren og Reidunn Rustad ved Byplankontoret håper på respons fra lokale innbyggere og aktører på strategien for bevaring og stedsidentitet for Heimdal sentrum. Foto: Turid Helle
Heimdal vokser. Strategien som nå er på høring skisserer noen grep for å bevare særpreget, samtidig som sentrum tilrettelegges for flere boliger, nyetableringer og miljøvennlig transport.
Reidunn Rustad, byplanlegger fra Byplankontoret og Einar Bye, arkitekt hos Byantikvaren har utarbeidet strategien som skal svare på hva som er viktig å bevare, og hvor (og hvordan) aktører kan bygge ut og videreutvikle sentrum. Nå ber de om innspill fra de som bor på Heimdal og kjenner småbyen godt.
– Hva mener beboerne på Heimdal om utviklingsretningen for sentrum? spør Rustad, mens Bye gjerne vil ha respons på det foreslåtte omfanget av bygg som bør bevares for å holde fast i Heimdals historie.
Ta vare på helhetlig bymiljø
– Heimdal har en helt spesiell rolle innenfor Trondheim kommunes grenser, forteller Bye. Stedet er både et stort lokalt sentrum, en stasjonsby og et tidligere kommunesenter for Tiller og Leinstrand. Det gjør at Heimdal har en tydelig identitet og historie som en selvstendig og velfungerende småby. Mange heimdalinger er opptatt av å ta vare på denne identiteten.
– I dette ligger det å bygge opp om det som har gjort, og gjør, Heimdal til et flott sted i dag. Da må vi både sikre de historiske bygningsmiljøene og legge noen føringer for nye utbygginger. Strategien legger vekt på et tettere sentrum med aktive fasader, korte gangavstander til daglige tjenester og kollektivtransport, sier Rustad.
Bevaring av bygg og kulturmiljø
Bevaringsstrategien peker på bevaringsverdige bygninger innenfor Heimdal sentrum. Hvert av de definerte bymiljøene vil med sine karakteristiske bygg fortelle historien om hva Heimdal er og har vært.
De lyseblå byggene på bildet under foreslås som klasse C bygg. Det vil si at de defineres som bevaringsverdige med betydning for historien i kulturmiljøet byggene er del av. Byantikvaren oppfordrer eierne til å ikke rive disse byggene, men ta vare på egenarten. Det betyr at opprinnelig detaljering og materialbruk til vinduer, dører, porter, tak, omramminger og kledninger søkes bevart. To bygg er også foreslått i verneklasse B.
Mulige retninger for utvikling av sentrum
Samtidig som noen bygg bør bevares for å fortsatt kunne lese noe om Heimdals historie, peker strategien også på videre utvikling framover. For hvert av de fire bymiljøene gir strategien noen råd for hvordan utvalgte gater kan utvikles til attraktive steder for næringsliv, beboere og besøkende. Forslagene for Heimdalsvegen, Ringvålvegen, Hagebyen og kirkeanlegget finner du i bildekarusellen under (klikk på krysset).
Høringsfrist
Rustad og Bye håper mange vil respondere på strategien med tilbakemeldinger og innspill. Fristen er satt til 31. januar 2023 og innspill gis via denne siden.
Her kan du lese hele rapporten: