Lademoen
– Kult at frivillighet kommer på kartet
VISER FRAM: Leder for Svartlamon Boligstiftelse, Gjermund Gorset, ledet omvisningen for de besøkende på Svartlamon. Her fra bokkaféen Ivar Matlaus. Foto: Isak Liljedal
I år er Trondheim europeisk frivillighetshovedstad. Denne uken er folk fra 13 europeiske land på besøk for å se hvordan Trondheim jobber med frivillighet og for å dele erfaringer.
– Å være europeisk frivillighetshovedstad innebærer at vi blir med i et slags nettverk hvor temaet er frivillighet. Så nå har vi en samling med besøk av folk fra 13 ulike land som skal være her i tre dager og se på hvordan vi gjør det i byen vår. Det vi og disse personene har til felles er at vi ønsker å lære av hverandre og utveksle erfaringer om ulike temaer innen frivillighet, forteller frivillighetskoordinator i Trondheim kommune, Trygve Fætten.
Gode eksempler i Østbyen
Gjennom året skal Trondheim motivere, inspirere og oppmuntre andre kommuner, både nasjonalt og internasjonalt. De som nå er på besøk kommer fra byer som har vært eller skal bli frivillighetshovedstad, mens andre jobber i frivillige organisasjoner i Europa.
For å vise frem noen gode eksempler på frivillighet sto Østbyen på agendaen da gjestene var på besøk i Trondheim. Lademoen er et område som er kjent for sitt engasjement og som har mye historie knyttet til seg. Her fikk de et innblikk i Svartlamon som en tredje boligsektor. Leder for Svartlamon Boligstiftelse, Gjermund Gorset, ga en omvisning i ulike boliger og tilbud som området har.
Videre på programmet sto besøk hos Trikkestallen. Den drives i samarbeid mellom Kulturenheten i Trondheim kommune og den frivillige organisasjonen Trondheim Skate Association (TSA). Deretter var de innom hos Greitmyra Credo. De jobber med å lære barn om kortreist og sunn mat.
– Vi viser frem ting som vi er litt stolte av, men vi skal også diskutere utfordringer som Trondheim har. Det gjelder for eksempel gentrifisering, at det blir stadig dyrere for folk å kjøpe seg bolig. Det er et stort problem både her og i mange andre byer, forteller Fætten.
Lademoen er også én av to nye områdesatsinger i Trondheim. Her skal kommune og bydel samarbeide om attraktive, trygge og inkluderende nabolag de neste 10 årene. I den sosiokulturelle stedsanalysen av Lademoen kan du lese hva innbyggerne ser på som utfordringer og muligheter ved et godt hverdagsliv i bydelen.
– Vi prøver å gi området en slik kontekst at vi viser hvordan det ser ut nå, men hvor vi også spør hvordan det kan bli i årene fremover, og hva kommunen bør- og ikke bør gjøre i denne sammenhengen, sier Fætten.
Frivillig natteravn i 20 år
Ifølge Trondheim kommune er cirka 75 prosent av Trondheims innbyggere engasjert i frivillig arbeid en eller flere ganger i løpet av livet. Julia Lindqvist var blant de frivillige fra Trondheim som deltok på gåturen mandag morgen. Hun har jobbet frivillig som natteravn i Midtbyen i 20 år, og fortalte de besøkende om denne formen for frivillig arbeid.
– Nå har jeg tre voksne barn. Da min eldste sønn gikk på ungdomsskolen, fikk han med seg et skriv i sekken der de spurte om foreldre kunne tenke seg å bli natteravn. Så da bestemte jeg meg for å hjelpe til med å gjøre byen til et tryggere sted, forteller Lindqvist.
Natteravnene er tilstede for barn og unge når de ferdes ute på kveld- og nattestid. Tilstedeværelsen av voksne skal virke forebyggende og dempende på uønskede hendelser, skriver organisasjonen på sine hjemmesider. Siden Lindqvist jobber i Midtbyen er det hovedsakelig unge voksne, for eksempel studenter de møter mest på nattestid.
– Jeg trives veldig godt som natteravn. Vi treffer mange hyggelige mennesker, både de som er på byen og de andre trivelige frivillige man går sammen med. Det føles veldig meningsfylt fordi vi er synlig i gatene og folk vet at vi vil dem godt. Vi er der for å hjelpe dem, sier Lindqvist.
Likheter mellom Trondheim og Berlin
Blant de utenlandske gjestene var Julia Wendt. Hun kommer fra Berlin, som var europeisk frivillighetshovedstad i 2021. Andre byer som har hatt tittelen er Gdansk, Padova, Århus, Košice, Sligo, Lisboa, Barcelona og London. Wendt er rådgiver og jobber med å fremme engasjement og demokrati, i en avdeling underlagt den Regjerende borgermesteren i Berlin. Arbeidet hennes handler blant annet om aktivt medborgerskap, og å finne ut hvordan kommunen kan fremme de frivilliges arbeid.
– Jeg er veldig imponert over hvor mange frivillige dere har her i Trondheim. Jeg ble fortalt at det er 75 prosent av befolkningen, sier Wendt.
Hun forteller at Tyskland nå har et stort fokus på å finne nye måter for folk å engasjere seg på. Det trengs frivillige under kriser, for eksempel flyktningkrisen og klimakrisen.
– Vi prøver å finne ut hvordan vi kan reagere på slike hendelser, og hvordan vi kan involvere frivillige, sier hun.
Gjennom gåturen på Svartlamon forteller Wendt at hun ser mange likheter mellom Trondheim og Berlin.
– Det er mye kreativitet og mange alternative måter å leve på, noe Berlin er kjent for. Vi har også mange kulturelle steder som spiller en viktig rolle i å forbedre og videreutvikle byen, sier hun.
– Gir mer enn en vanlig jobb
Janka Otting var én av de andre frivillige fra Trondheim som deltok under nettverkssamlingen. Hun har vært frivillig så lenge hun kan huske. Hun har i tillegg jobbet i organisasjoner som Røde Kors, Caritas og Amnesty. Otting er også initiativtaker for LamoMarked; et frivillig initiativ med fokus på miljø, bærekraft, dugnad, nettverk, samarbeid, inkludering og mangfold.
Bakgrunnen for tiltaket var at Naturvernforbundet den 7. mai i 2022 utfordret enkeltpersoner og nabolag til å holde nabolagsmarked. Som en del av dette arbeidet har LamoMarked også etablert LamoLøypa. Nabolaget inviteres til en gåtur langs løypa gjennom bydelen med stopp hos lokale aktører.
– Ofte når man snakker med frivillige så sier de at det gir mye mer å gjøre en frivillig jobb enn en vanlig jobb. Jobben må du gjøre, men det frivillige gjør du av medmenneskelighet, forteller hun.
For dere som er frivillige, hva betyr det at Trondheim har fått denne tittelen?
– Det er veldig kult å komme på kartet. At byen jeg bor i ble frivillighetshovedstad. Det er mye som skjer i Trondheim. Vi er aktive på ulike steder og ulike måter, så det er utrolig kult at det har blitt lagt merke til, sier Otting og legger til:
– Kanskje vi på denne måten kan inspirere eller komme med idéer til andre. Gjennom dette nettverket kan vi få kontakter, skape dialog og kanskje få til samarbeidsprosjekter som går utenfor Norge. Det kan også inspirere flere til å bli frivillige, forteller hun.