Levende by
Endelig utsortering av matavfall
Endelig: - Endelig er vi i gang med utsortering av matavfall! De som har vært med på pilotprosjektet kan fortsatt kaste matavfall i container. Men ellers er det de som har beholdere ved boligen som får den nye ordningen først, forteller Camilla Østerlie Borgersen. (Foto: Ingunn Grøtte)
Mange har ventet på å få sortere ut matavfall i Trondheim, og nå skjer det endelig!
Ikke alle får starte samtidig. Noen må smøre seg med tålmodighet litt til. Det er mange som bor i Trondheim, så det er mye logistikk som skal på plass. Det er Trondheim Renholdsverk (TRV) som organiserer det hele, og du vil få beskjed når det er din tur!
De som bor i Olderdalen og på Markaplassen står først på lista, så fortsetter utrullingen vestover steg for steg.
Matavfallet blir biogass
Camilla Østerlie Borgersen er planlegger for avfall i Trondheim kommune. Hun har samarbeidet tett med TRV i planleggingen av ny kildesorteringsløsning og deltatt i arbeidsgruppen til forprosjektet.
– Det er Trondheim kommune som legger de overordnede planene for avfallshåndteringen og bystyret som fatter vedtak. Vår jobb er å sikre at planene blir fulgt opp, og vi har en avtale med TRV som gjennomfører selve innsamlingen og avfallshåndteringen.
Noen gleder seg og noen gruer seg, men hva er den viktigste fordelen med å få sortert ut matavfallet?
– Det handler om å ta vare på ressursene, utnytte næringsstoffene i matavfallet og redusere klimagassutslipp. Få matavfallet inn i den sirkulære økonomien rett og slett. Vi blir også ofte mer bevisste på hva vi kaster når vi sorterer ut maten, og vi håper også at det blir mindre matsvinn.
Desto flinkere du er til å sortere, desto lavere blir gebyret.
Østerlie Borgersen forteller at matavfallet i all hovedsak skal bli biogass. Så da blir det mulig å ta buss i Trondheim med ditt matavfall som drivstoff! Når det produseres biogass, blir det en biorest. Denne brukes til jordforbedrings-middel sånn at næringsstoffene blir tilbakeført til kretsløpet. Biogass ble valgt etter en utredning om hvordan vi best kan utnytte matavfallet, hvor biogass kom ut som beste alternativ.
Det lønner seg å sortere
Nå får de fleste fire avfallsbeholdere; til restavfall og papp og papir som før og nye til matavfall og glass- og metallemballasje. Plastemballasjen sorteres i sekk som henges i krok på tømmedagen.
– Egen beholder for glass- og metallemballasje innføres samtidig som matavfallsbeholderen. Det er mye glass- og metallemballasje i restavfallet, så her ønsker vi også økt utsortering og materialgjenvinning. Vi tror det er lettere å sortere glass- og metallemballasjen når beholderen er ved boligen. Desto flinkere du er til å sortere, desto lavere blir gebyret. Det er nemlig størrelsen på restavfallsbeholderen som avgjør hvor mye du må betale.
Pilotene er positive
Rundt 2000 husstander har vært med på pilotprosjekter som ble gjennomført i fjor. Det ble samlet inn erfaringer både på brukeropplevelser, utsorteringsgrad, tilbakemeldinger fra renovatørene og kostnadsnivå.
– De som var med på pilotprosjektenet vil gjerne fortsette med utsortering av matavfall! De ønsker ikke å vente til utrullingen har nådd deres bydel. De får derfor fortsette. Det er veldig artig å se at lysten er der til å kildesortere og når de først har kommet inn i det, så er det ikke noe problem!