Litt smarter
Disse to barnehagene fikk Grønn Barnebys pris
Barn fra Lohove barnehage mottar Grønn Barnebys pris for å bruke gjenbruksmateriell i utearealene Håvard Egge
Lohove barnehage fikk prisen for å benytte gjenbruk på uteområdene, og Bergheim barnehage for fokus på bærekraftig mat og et sunt kosthold.
Benyttet kommunens gjenbrukslager
På Lohove barnehage oppe ved Dragvoll hadde de et stort uteområde som var noe uinspirerende, og de ønsket å utvikle potensialet i læringsmiljøet. Med et lavt budsjett, ble gjenbruk et naturlig valg og fokus i arbeidet. -Det er utrolig hva man får til med verktøy og litt tid, sier Frode Martin Hagen Bakken og Linda Snildal, som har ledet arbeidet ved barnehagen. Nå har gjenbruksmateriell fra kommunens gjenbrukslager og donasjoner fra foreldre blitt til installasjoner som bidrar til lek og læring for barna. -Vi har jobbet med gjenbruk og bærekraftig utvikling over flere år, og så at vi hadde muligheten til å satse på det gjennom tilgang til kommunenes gjenbrukslager, forteller Linda og Frode. For arbeidet belønnes Lohove barnehage med Grønn Barnebys pris.
Skapt et innholdsrikt uteområde
På barnehagen er det bygget lekefort, traktor av kabeltromler, sølekjøkken av gjenbruksmaterialer og en oppvaskbenk, lekebord i sandkassen av kjøkkenkum fra storkjøkken, og et rør har blitt til klatrestativ og sklie. For å nevne noe. I tillegg har de satt opp ferdige lekeapparater fra nedlagte barnehager.
Frode og Linda mener at en av suksessfaktorene har vært å engasjere og involvere både ansatte og foreldre i arbeidet med installasjonene.
-Personalet har vært flinke til å være kreativ og bruke det vi har, og foreldrene har vært kjempeflinke til å hjelpe til å ferdigstille de mest tidkrevende prosjektene. En dugnad måtte vi nærmest jage hjem foreldre og ansatte da klokka ble elleve på kvelden, ler Frode og Linda.
De forteller at arbeidet har gitt barna et blikk for muligheter og bruksverdi i ting.
-Barna har stadig noe på gang, og er blitt veldig bevisste på at ting kan repareres.
Delte ut pris
I juryens begrunnelse står det blant annet at «Lohove barnehage får prisen på bakgrunn av barnehagens arbeid med sirkulære løsninger, her gjennom gjenbruk av materialer for å lage et uteområde som fremmer nysgjerrighet og lek blant barna». Til stede for å dele ut prisen var Bjørn Arild Silseth fra Grønn Barneby og juryen representert av leder i oppvekstkomiteen Geirmund Lykke og barnehagesjef Marianne Bruket. -Tilgangen på materialer er dessuten med å fremme kreativitet og lek hos barn, samtidig som det øker bevisstheten om gjenbruk og sirkulære løsninger, sier juryleder Lykke.
Mange gode kandidater i Trondheim
Lykke forteller at det i år har kommet inn veldig mange gode søknader.
-Vi så raskt at det falt naturlig å dele opp søknadene i to tema. Den ene med fokus på gjenbruk og avfall, reparasjoner og bruktmarked mens den andre handlet mer om matproduksjon, utnyttelse av matressurser i nærmiljøet, reduksjon av matavfall og ulike varianter av sirkulær mat.
Dermed ble det også naturlig å dele ut to priser, forklarer Lykke.
-Vi valgte de barnehagene som er kommet lengst i arbeidet, og som har størst overføringsverdi, men vi vil understreke at vi var imponert over kvaliteten på mange av søknadene, sier han.
Prisvinnerne skal dele sine erfaringer med andre skoler og barnehager i Trondheim, forteller Bjørn Arild Silseth fra Grønn Barneby. -Grønn Barnebys pris er viktig for å vise fram alt det gode arbeidet som foregår på skoler og barnehager i Trondheim, og som er med å inspirere andre. Erfaringsdelingsbiten er en viktig del av dette, så nå gleder jeg meg til at de to prisvinnerne skal fortelle andre skoler og barnehager hvordan de jobber på våre nettverkssamlinger, sier han.
Bærekraftig kosthold
Rett ned bakken fra Lohove og rundt en sving ligger den andre barnehagen som mottok Grønn Barnebys pris i år – Bergheim barnehage. Her har de gjort et stort og grundig arbeid knyttet til opplæring om miljø og bærekraft for barna i mange år. I 2014 ansatte de Sylvi Kristine Selnes Wold i full stilling som kokk og matansvarlig. Hun har siden ledet arbeidet med å tilby bærekraftig og sunt kosthold til barna i barnehagen. Både med tanke på matsvinn, respekt for råvarene, kunnskap om matlaging og ikke minst matglede. Det hun disker opp med er rett og slett kjempegodt.
-Jeg er veldig opptatt av å ta i bruk all maten vi produserer selv eller kjøper inn, og å dele matglede med barna, forteller Sylvi, som har bakgrunn fra restauranter og kantinedrift med små marginer.
Involverer barna
På kjøkkenet får hun ofte hjelp av barna. De hjelper til å kutte grønnsaker, skålde korn til rundstykkene eller hente urter fra kjøkkenhagen.
I dag har hun fått besøk på kjøkkenet av Oliver (5) og Erika (5). -Vi synes det er aller mest gøy å bake, forteller de.
Barna forteller at de synes det er artig å smake på forskjellig mat. Og favorittmaten i barnehagen er:
-Yoghurt, sier de samstemte.
Sylvi blander ut fruktyoghurt 50/50 med naturell yoghurt og lager kornblandingen selv. Ofte er barna med på å mikse sammen korn og frø som stekes i ovnen.
-Hva er det viktigste Sylvi har lært dere om mat?
-At det er viktig å ikke kaste, sier de.
Sylvi er veldig opptatt av å redusere matsvinn. Tomatskalker og paprikarester fryser hun ned og bruker til supper og sauser, og det som blir igjen etter fiskeboller i hvitsaus eller kjøttkaker i brunsaus blir til lapskaus som ettermiddagsmåltid senere i uka.
-Kverna går hele tiden med nye ideer til hvordan jeg kan unngå å kaste. Og det er forsvinnende lite mat som går til spille. Dette får barna med seg, blant annet gjennom involvering. De lærer seg å respektere råvarene og se hvor maten kommer fra, sier Sylvi, som også kan følges på Instagram-kontoen Hujentasomlagermaten.
Juryens begrunnelse
Dette er juryen enig i. I deres begrunnelse, står det blant annet: «Bergheim barnehage får årets pris for deres arbeid med bærekraftig kosthold i barnehagen. (…) De vet også at man ikke skal kaste mat. Å bruke opp rester blir en selvfølgelig del av hverdagen for både barn og ansatte».
-Her involveres barna i prosessen. De deltar med å så frø, stelle kjøkkenhagen, innhøsting og tilberedning av maten sammen med kokk og matansvarlig. Det gjør at barna får et forhold til det de spiser og hvor den kommer fra. De vet at lammet kommer fra gården og fisken fra havet, de deltar med å gjøre opp fisken og bruke lammet i fårikålen, sier juryleder Lykke.
Juryen slår også fast at begge barnehagenes arbeid er godt forankret i Trondheim kommunes Rammeplan og i kommunens arbeid med bærekraftsmålene.