Litt smarter
Utstyr fra helsehus gjenbrukes i Ukraina
Klart for gjenbruk: Liv Marit Løkke fra LHL Trondheim syd, sammen med noen av ukrainerne, og en del av utstyret som gis skal komme ukrainere i hjemlandet til gode. Foto: Jan Tore Herfjord
Mange involverte seg da utstyr fra gamle Nidarvoll helsehus ble pakket for å gjenbrukes i krigsrammede Ukraina. – Dette er et steinbra prosjekt som det har vært helt magisk å være med på, sier Frode Oxaas i Trondheim eiendom.
Gamle Nidarvoll helsehus har utspilt sin rolle og skal knuses til støv i løpet av året. Etter at kommunen hadde plukket ut det de ville ha til sitt gjenbrukslager, var det fortsatt masse utstyr igjen. Dette var ikke aktuelt å gjenbruke i byens sykehjem, helsehus og skoler.
Frode Oxaas er sjåfør ved servicesenteret til Trondheim eiendom og brenner for gjenbruk. Han syntes det var for galt at så mye skulle kastes.
– Når vi nærmet oss slutten på å kjøre det som kommunen skulle bruke videre, så jeg alt som sto igjen. Jeg tenkte at dette utstyret burde vært sendt til Ukraina. Alternativt fordelt til andre som trenger slikt utstyr, sier Oxaas.
En gnist ble tent
Oxaas kom i prat med Jan Tore Herfjord, prosjektleder for bygget.
– Han var av samme oppfatning og mente det var synd at så mye skulle gå tapt. Samtalene tente en gnist i meg og et ønske om å få til noe, sier Oxaas.
Da arbeidsuka var over satt han på hytta og surfet. På Facebook fant han fram til en annonse fra organisasjonen «Ny tid i Ukraina». De holder til i Trondheim og var på utkikk etter utstyr som kunne brukes i Ukraina. Dermed avtalte han å møte dem på helsehuset for å se om de fant noe der de kunne bruke.
På helsehuset traff han også Liv Marit Løkken fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), avdeling Trondheim Syd. Hun hadde ansvar å pakke de tingene LHL eier før rivingen starter og la merke til alt som sto igjen. Hun og Jan Tore Herfjord hadde snakket om at tingene var for bra til å kunne kastes. Så hun kontaktet en venn, Roar Paulsrud. Han har over flere år hatt prosjekter og hjulpet ukrainere i Ukraina. Til og med bygd hjem for 30 ukrainske kvinner og barn i Råde kommune. Også han var interessert i møbler og hjelpemidler helsehuset på Nidarvoll.
– Så da hadde vi plutselig to som var ute etter mye av de samme varene. Etter å ha snakket litt sammen fant vi ut at organisasjonen hadde tilgang på lagerplass i Trondheim. Roar hadde imidlertid en bedre løsninger for frakt til Ukraina, enn hva de hadde. Dermed oppstod et nytt samarbeid, forteller Liv Marit Løkke.
Mye utstyr til overs
Rullestoler, prekestoler, rullatorer, sykehussenger, gåstoler, møbler, sykehussenger, madrasser, varmeovner, kjøleskap, kopper og kar, flere svartsekker med klær og noe medisinsk utstyr. Verdifulle ting som nå fraktes til Ukraina og kommer befolkningen der til gode.
– Når folk fra «Ny tid i Ukraina» kom og fikk se alt materiellet de kunne få, så trillet tårene på et par av dem. De har jo flyktet fra hjemlandet sitt og det betydde mye for dem å kunne hjelpe de som er igjen der, sier Oxaas.
Oxaas og Paulsrud kjørte i skytteltrafikk mellom det gamle helsehuset og organisasjonens lager.
Ser bare løsninger
– Ukrainere i Trondheim var helt utrolig, her så de bare løsninger. Vi hadde en anelse på hva som trenges i Ukraina, både i Roars byggeprosjekt, i sykehus og hos enkeltmennesker. De supre, energiske ukrainerne som møtte opp, var en fryd å jobbe med. Google translate ble flittig brukt så det ble mang en latter, og hardt arbeid, før bygget ble rensket for alt som kunne gjenbrukes, sier Liv Marit Løkken og tilføyer: – Ansvarlig for rivingsprosessen, Arnstein Liberg fra brødrene Bjerkli, så bare løsninger for hvordan rivingen kunne foregå med fokus på gjenbruk.
Da Trondheim 2030 besøker det gamle helsehuset er det dagen derpå. Vi går fra rom til rom og gjennom flere etasjer, og her er det godt tømt. Blant de få tingene som står igjen er flere toaletter og porselensvasker. Disse skal plukkes ned og kjøres til ukrainernes lager. Og ikke minst, et nødstrømsaggregat skal demonteres og sendes til Ukraina, hvor det vil bli brukt på et sykehus.
– Nødstrømsaggregatet er en juvel i et land der flere kraftverk er bombet sønder og sammen, kommenterer Oxaas, og gir ordet til prosjektleder for riving Jan Tore Herfjord:
– Her har vi hatt mange motiverte folk, og da går det bra å gjennomføre et slikt prosjekt. Både riveentreprenør, Trondheim kommune og frivillige har vært veldig ivrige, og vi har jobbet godt sammen for å få til dette. Den gleden vi så og opplevde at ukrainerne hadde for at de kunne plukke med seg alt dette utstyret, ga en god følelse.
Gjenbruksrekord for Trondheim kommune?
Sammen med Arnstein Liberg anslår Herfjord at 95 % av alt av møbler og inventar i det tidligere helsehuset, vil bli brukt videre. Og selve skjelettet av bygget vil bli knust og brukt som fyllmasse under lekearealet som skal komme på tomten.
– Sorteringsgraden her er svært høy. Utenom alt som kommunen bruker videre selv, og det som går til Ukraina, har flere store rognbærtrær blitt flyttet ned til nye Nidarvoll og Sunnland skole som ligger like ved. Og asfalten rundt det rivningsklare helsehuset er tatt vare på og vil bli smuldret opp og brukt i ny asfalt, sier Herfjord og tilføyer:
– Det har vært et veldig artig prosjekt å jobbe med, med mange positive folk. Det er nesten bare fantasien som sette grenser for mulighetene for gjenbruk.