Litt smarter
Skal bli bedre mat- og helselærere sammen
Omkring 25 lærere fra 6. trinn var samlet til den første nettverkssamlingen for mat- og helsefag i Erkebispegården.
Omkring 25 lærere fra 6. trinn var samlet til den første nettverkssamlingen for mat- og helsefag i Erkebispegården.
-Her har vi en unik mulighet til å samles, dele erfaringer, få inspirasjon og faglig påfyll. Vi tror dette vil bidra til å videreutvikle faget og styrke lærernes stolthet over den viktige jobben de gjør,
Tweet dette sitatet
Vigdis Solberg i Grønn Barneby har fått ansvaret for å etablere et nettverk for mat- og helselærere i Trondheim.
Skape et løft
-Vi har lenge tilbudt kursing med tema som er relevante for mat- og helselærere. Et nettverk vil også være en arena for erfaringsutveksling og profesjonsutvikling. Det er mange flinke lærere i mat og helse i Trondheim, og vi ønsker at nettverkssamlingene skal bidra til samarbeid, deling av erfaringer og kunnskap. Sammen kan vi løfte undervisningen, omdømmet og gleden med å undervise i faget, sier Solberg, og får samtykkende smil av sine kolleger i Grønn Barneby.
Viktig for folkehelsen
Kommunalsjef for skole Svein Johny Forren fikk æren av å innlede åpningen av nettverkssamlingen. Han var opptatt av å fortelle lærerne hvor viktig jobben de gjør er: Ikke bare ved å heve kompetansen til elevene, men også inn i hjem, lokalsamfunn og storsamfunnet.
-Mat og helse er ikke bare praktisk undervisning, men også viktig for å møte en samfunnsutfordring om folkehelse. Her skal elevene både lære å lage god mat, og skjønne hvordan den spiller inn på helse og utvikling, sier han.
Forren er også opptatt av at mat og helse er et praktisk fag hvor mange kan kjenne på mestringsopplevelse gjennom umiddelbare resultater på kjøkkenet.
-Gode mat- og helselærere vil ofte kunne være den betydningsfulle voksne som bidrar til den lille forskjellen for enkelte elever, som igjen sørger for mestring og inkludering.
Tweet dette sitatet
Glade for å være her
Lærerne Anne Marta Sægrov og Kjartan Wik synes det er kjempefint å få muligheten til å delta i et slikt nettverk.
– Jeg har vært lærer i mange år, men aldri hatt ansvar for mat og helse før. Det blir nyttig for meg å være del av et fellesskap og få andre sine erfaringer. Spesielt fordi jeg, i likhet med mange andre lærere i mat og helse, er den eneste på skolen min som underviser dette faget i år, sier hun, som er lærer på Singsaker skole.
Kjartan har jobbet som mat- og helselærer i en rekke år på Tanem skole, men føler seg ikke utlært.
–Her kan vi dele erfaringer og få inspirasjon til hvordan vi kan løse ulike utfordringer. Jeg ser for meg at mange har geniale ideer eller lure tanker som vi andre kan dra nytte av, sier han.
Begge to mener det er viktig å bygge kompetanse, og nevner økonomi, organisering og allergier, som eksempler på tema de ser fram til å utveksle erfaringer rundt. Anne Marta og Kjartan tror også et nettverk kan være med å sette lys på det som er positivt med faget.
-Mat og helse er populært blant mange av elevene, og er viktig for å lære bort livsmestring, som er et overordnet mål i skolen. Her får elevene lage noe der de ser resultatet med en gang, og alle har muligheten til å lykkes. De får god samarbeidslæring, og en annerledes time enn de er vant til som gjør dagen variert og motiverende
Tweet dette sitatet
Tror på løft
Førsteamanuensis ved Nord universitet, Camilla Sandvik, var også tilstede for å bidra med faglig påfyll. Hun snakket om hva mat- og helsefaget bør være, og hva som er viktig i henhold til læreplanen.
-Jeg synes dette nettverket er kjempebra, og en god mulighet til å ha fokus på folkehelse og livsmestring i praksis. Det kan bidra til å løfte faget sin status dit det skal være,
Tweet dette sitatet
Sandvik håper dette også kan føre til at flere lærere tar videreutdanning: -Dette er et av de fagene der færrest har formell kompetanse. Det er synd, for det er et innmari morsomt fag, som også er krevende å undervise i ettersom det er praktisk, mye å organisere og mange elever å holde styr på. Da synes jeg lærerne fortjener å ha god kompetanse i bakhånd, sier hun.