Levende by
Møllenberg – ny områdesatsing i Trondheim
Barnas drømmegate: På treffet for barnefamilier på Bispehaugen skole tegnet og fargela noen av barna sin drømmegate på Møllenberg.
Ved inngangen til 2024 ble barnefamiliene på Møllenberg invitert til å dele sine erfaringer med å bo i bydelen. Over 100 foreldre og barn samlet seg på Bispehaugen og dro igang den nye områdesatsingen i Trondheim!
Nadja Sahbegovic, leder for den nye områdesatsingen på Møllenberg, uttrykte glede over den overveldende responsen.
God stemning
Over 100 deltakere kom til treffet for barnefamilier på Bispehaugen skole i januar, til tross for kulden. Det ble trangt og intimt med så mange i gangene og på personalrommet på skolen. Den litt kaotiske starten resulterte i en god atmosfære med mye prat, liv og røre.
Målet med treffet var å skape en hyggelig stund, la familiene bli kjent med hverandre, og dele kunnskap om det å bo på Møllenberg, forklarer Sahbegovic.
Etter måltidet samlet de voksne seg for å høre mer om Møllenbergsatsingen, etterfulgt av gruppesamtaler om bydelen. Barna deltok da i aktiviteter i et annet rom på skolen.
Verdifulle innspill
Barnefamiliene delte åpenhjertig om sine erfaringer med å bo på Møllenberg med barn. I filmen møter du sju av dem.
Under treffet ble den nye områdesatsningen, og deretter fikk deltakerne anledning til å fortelle litt om hva de trives med på Møllenberg, samt utfordringer og ønsker for bydelen.
Det var en bred enighet om utfordringer som hyblifisering, trafikk, avfallshåndtering, støy og manglende vedlikehold.
Samtidig var det enighet om Møllenbergs attraktive kvaliteter, som sentral beliggenhet, vakre parker og sjarmerende bebyggelse.
Det kom også flere konkrete forslag til fysiske tiltak og sosiale initiativ som kan styrke nærmiljøet. Innspillene som kom er oppsummert i en egen rapport og vil følge arbeidet videre.
Mulighetsstudie for kvartaler
Innspillene fra barnefamiliene gir viktig kunnskap inn i arbeidet med mulighetsstudien som nå startes for noen utvalgte arbeiderkvartal. Målet med prosjektet er å utrede og teste ut nye boligkonsepter gjennom en mulighetsstudie. Samarbeidsmodeller som forenkler etablering for barnefamilier og lavinntektsgrupper i de klassiske arbeiderkvartalene på Møllenberg skal også utredes.
Målet er at flere barnefamilier blir boende her og at kvartalene kan bli bra nabolag for både familier, unge voksne og eldre.
To unge arkitektteam vil i løpet av våren levere mulighetsstudien som tar for seg boligen, nabolaget og bydelen. De skal blant annet skissere konkrete løsninger i boliger og uterom. Prosjektet er finansieres av Husbanken.
Les også saken om studenter kartlegger Møllenbergkvartal
Møllenberg som områdesatsing
I søknaden om områdesatsing ble utfordringer som høy andel unge voksne, midlertidige boforhold og trangboddhet for barnefamilier løftet fram. Samtidig ble unike kvaliteter som trehusbebyggelse, god infrastruktur for barnefamilier og sentral beliggenhet presentert som muligheter.
Møllenberg kan få et løft gjennom mer omsorg for byggene, tettere samarbeid, økt vedlikehold og skape attraktive byrom. En områdesatsing skal søke å finne gode modeller for hvordan kommune og bydel sammen kan skape gode lokalsamfunn.
Det politisk initierte Møllenbergprosjektet ble opprettet i 2021. Etter vedtak i bystyret i 2023 søkte Trondheim kommune staten om en områdesatsing til Møllenberg. Selv om Trondheim ikke ble prioritert i første runde, bevilget Regjeringen senere 25 millioner kroner over fem år til Møllenberg. Det ga Trondheim mulighet til å fortsette og intensivere arbeidet som ble startet opp i Møllenbergprosjektet, om å skape gode og varierte bomiljø for alle.
Sahbegovic uttrykker glede over økte statlige ressurser for områdesatsingen, som gir mulighet for langsiktig samarbeid sammen med bydelen om å styrke bomiljøet, utvikle lokalsamfunnet og de kommunale tjenestene.