Litt smarter
Visste du at du kan få tilskudd til å bli kvitt parkslirekne i egen hage?
Og ikke bare det. Hele ni prioriterte, men uønskede, fremmede planter kan du få hjelp til å bli kvitt.
Det forteller Evelyne Gildemyn, rådgiver naturforvaltning ved Klima- og miljøenheten. Her kan du se hvilke ni arter vi prioriterer:
Trondheim kommune har lansert en egen tilskuddsordning hvor privatpersoner kan søke om tilskudd for å bekjempe fremmede planter i egen hage. For eksempel, om du og naboen din plages av parkslirekne som har spredd seg i begge hager, kan dere søke tilskudd for å få fjernet den. Vi oppfordrer privatpersoner, borettslag, sameier, huseierlag og velforeninger til å søke på denne ordningen – sammen kan vi gjøre en forskjell.
Hva har jeg i hagen og hvordan søker jeg?
Om du er usikker på om du har fremmede planter i hagen din så anbefaler vi appene Artsorakel eller PlantNet. Eller kanskje du kan høre med en anleggsgartner eller et hagelag i nærområdet ditt. Det er ni arter som er prioritert for tilskudd: park-/hybrid-/kjempeslirekne, legepestrot, kjempespringfrø, rynkerose, hagelupin, dagfiol, fagerfredløs, blankmispel og kjempebjørnekjeks/tromsøpalme.
Kartutsnittet nedenfor viser at fremmede planter med svært høy og høy risiko er spredt over hele byen. Det er med andre ord mye å ta tak i!
Med så mange forskjellige fremmede planter i Trondheim kreves det ulike bekjempelsesmetoder. Hagelupin og kjempespringfrø kan bekjempes med luking, men parkslirekne krever kjemisk bekjempelse/sprøyting, og det må gjøres av en profesjonell aktør. Du kan risikere å bidra til videre spredning i hagen din dersom du bekjemper den feil.
Dette må du gjøre for å søke:
- beskrive hvilke(n) av de ni prioriterte plantene vil du bekjemp
- hent inn pristilbud fra ekstern aktør, f.eks. et hageanleggsfirma, eller få pris på nødvendig utstyr du trenger å kjøpe inn
- send inn søknad i tilskuddsportalen og vent på svar
- ved positivt svar: bekjemp planten slik du beskrev i søknaden
- når du er ferdig: Send inn rapport og du får utbetalt tilskuddsbeløpet til høsten
Dette er en flott ordning!, sier eier av Villa Kvernbakken
Eva Schjetne er blant de første som har sendt inn en søknad til kommunen. I flere år har hun og mannen strevd med å holde en lokalitet med parkslirekne i sjakk i hageanlegget rundt den fredede eiendommen Villa Kvernbakken. “Jeg er veldig glad i hagen min, og har mange flotte trær og busker på eiendommen”, sier Eva Schjetne.
“Jeg innså at jeg trengte hjelp til å ta knekken på parkslirekneplantene, og at det måtte bekjempes med andre måter enn bare nedklipping. Da er det fint å kunne få tilskudd til å leie inn profesjonell hjelp til dette.”
Tweet dette sitatet
Er det så farlig da?
Mens hageplanter ser fine ut i hagen, kan de skape store problemer når de kommer på avveie. Flere av de fremmede plantene kan fortrenge våre egne planter og smådyr, såkalt stedegen natur. Når blåklokka skygges ut av hagelupin eller hvitveisen kveles av et felt med parkslirekne, gir det oss en fattigere natur.
Det er ikke ulovlig å ha fremmede planter i hagen, men det er ditt ansvar å sørge for at de ikke spres fra hagen din og gjør skade på naturen. Noen planter har havnet på den såkalte forbudslista, og det er ikke lov å plante nytt, eller å dele frø eller stiklinger med andre. En av de viktigste årsakene til at fremmede planter sprer seg i Trondheim er når vi kaster hageavfall i naturen – byens grøntområder.
Borettslag tok tak
Sommeren 2023 tok Othilienborg borettslag grep og sørget for å fjerne store forekomster av tromsøpalme, med veiledning fra Trondheim kommune. Saften fra tromsøpalmen kan gi sterke hudreaksjoner, særlig i kombinasjon med sollys, så det var ekstra viktig å få fjernet den fra områder langs fortau og snarveier hvor folk ferdes og barn leker.
Disse plantene er flerårige, noe som vil si at borettslaget fortsatt har en jobb å gjøre i de kommende årene. Nå som Trondheim kommune har en tilskuddsordning for å bekjempe fremmede arter, kan både privatpersoner og borettslag som Othilienborg søke om midler!
Kommunen bekjemper fremmede planter nært sårbar natur
Trondheim kommune prioriterer å bekjempe fremmede planter på kommunal grunn og særlig i sårbare naturområder. I tillegg til å bekjempe fremmede arter har vi et stort fokus på hageavfall, naturrestaurering og andre tiltak som styrker naturmangfoldet. Klima- og miljøenheten samarbeider med flere anleggsgartnerfirma i tillegg til Trondheim bydrift, men selv med disse har vi ikke kapasitet til å bekjempe alle de ulike fremmede artene.
Hvordan kan DU bidra?
Artsregistreringer, fellesdugnader og egne tiltak er noen få eksempler på hva du som innbygger i Trondheim kommune kan bidra med i kampen mot fremmede arter. En stor kilde til spredning av fremmede arter er dumping av hageavfall. Les mer om hageavfall på avveie her. Etter den årlige vår/høst-dugnaden må du huske å håndtere hageavfallet riktig. Du kan levere hageavfallet ditt på hageavfallsmottaket helt gratis! Små mengder med fremmede arter kan pakkes inn og kastes som restavfall hjemme.
Du kan også engasjere deg i hagelag, natur- og miljøvernorganisasjoner eller få med deg naboene dine på å luke for eksempel hagelupin. Høsten 2023 fikk Trondheim kommune et tips om at den fremmede planten kanadagullris (svært høy risiko) på Belvedere. Sammen med Naturvernforbundet organiserte vi en ryddeaksjon og fikk bekjempet planten, men arbeidet må følges opp i flere år fremover for å hindre videre oppblomstring og spredning.
Det er til stor hjelp om du legger inn dine observasjoner i Artsobservasjoner.no slik at disse funnene er tilgjengelige for alle.