Levende by
Skogsvillniss har blitt spennende balanseløype
Balanseløype: Balanserende ut fra skogen kommer en fornøyd prosjektleder Jorunn Munkeby. Hun er sikker på at dette blir et spennende tilskudd til lekeplassen på Reppe.
En gul sti slynger seg gjennom skogen på Reppe og lokker store og små til utforskning. Skogen kan sette fantasien i sving og samtidig gi muligheter for balansering, klatring og rollelek.
I sommer får lekeplassen på Reppe en real oppgradering. Allerede har det skjedd store endringer. Fra bussholdeplassen går det nå en lang tredekt gangsti over det som tidligere bare var et vått område med ugras. På vei bortover gangstien ser vi noe gult inni skogen. Kanskje ta en avstikker? Inne i skogen er det nemlig bygd mange meter med balanseløyper på kryss og tvers.
Spennende supplement til lekeområdet
– Her har vi tatt i bruk skogen som ligger nær det tradisjonelle leke- og aktivitetsarealet. Vi tror og håper at skogen både vil bli et spennende og mye brukt supplement til lekeområdet, forteller prosjektleder Jorunn Munkeby.
Mye tyder på at den tredekte gangstien og balanseløypa inne i skogen blir populær. Anlegggsarbeiderne som jobber med resten av anlegget forteller at de stadig vekk ser folk som bruker nyvinningen.
For det skjer mer på nærmiljøanlegget på Reppe. Fra før var det en sykkelløype her. Den er oppgradert og gruset opp. I sommer kommer det både lekehus, zip-line, treningspark og hinderløype på anlegget. Flerbruksbanen og gapahuken som var der fra før, blir tatt vare på. – Barnehager i området, naboer og Reppe nærmiljø har gitt mange innspill til hva de ønsker seg, og mange av ønskene klarer vi innfri, sier Munkeby.
Naturens egenverdi
I tillegg er altså skogen blitt en viktig del av området. For et villniss med tett skog kan faktisk bli et spennende lekeområde. Det er ikke alltid nødvendig, eller riktig, å hogge ned og grave opp området når en lager nye lekeareal.
– Det blir stadig viktigere å ta vare på “naturlig” natur i parkene våre. For det første handler det om biologisk mangfold. For det andre handler det om naturens egenverdi og at det er viktig å ta vare på grønne lunger for folk som bor i byen. Natur betyr helse og trivsel!
Stine Irene Ruud er kollega av Munkeby, og hun har jobbet mye med visjon og mål for lekeareal for Trondheim. Ruud er klar på at vi må bli mye flinkere til å bruke naturen slik den er i tilknytning til lekearealene.
– Barn og unge trenger mer varierte utfordringer utendørs for å utvikle mestring og risikovurdering. Lek i naturmiljø gir en type læring som tradisjonelle lekeapparater ikke kan tilby.
Ny forskning gir nye strategier
– Undersøkelser av barns fysiske aktivitet viser at de ikke tilfredsstiller anbefalingene. Selv om mange barn er med i organisert idrett, så er det for mye stillesitting og for lite fysisk lek.
Dette er noe vi har tatt på alvor når vi har laget en ny strategi for vår satsing på leke- og aktivitetsareal i Trondheim, forteller Ruud:
– Vi vil tilby barna økt opplevelse ved å satse mer på natur og variasjon. Ved å tilrettelegge for variasjon av aktiviteter, håper vi å friste til mer fysisk aktivitet. Vi vil rett og slett satse mer på den frie leken enn den programmerte!
Naturen er en flott lekeplass
Naturlige elementer gir varierte utfordringer som passer for ulike aldre og ferdighetsnivåer. Alle kan finne noe å bryne seg på i naturen – enten det er å klatre i trær, bygge hytter, leke rollelek eller bare utforske.
– Naturen er en flott lekeplass. Vi ønsker derfor at våre lekeplasser i større grad enn tidligere også bruker naturen “slik den er”. Vi vil prøve å bevare trær, terrengvariasjoner og naturlige elementer som steiner og stokker. Noen vil kanskje synes det ser litt rotete ut, men det er helt bevisst. Det er slik vi ønsker det, avslutter Ruud.