Levende by
Studierelevant deltidsjobb er gull verdt
Kaffekroken: – Det er veldig ålreit å få prøve det vi lærer på studiene, i praksis, sier Tonje. Her det er hun i Kaffekroken meg Eline og Aurora til høyre for seg.
Mens studenter flest har deltidsjobb i utelivsbransjen eller på butikk, jobber Eline, Tonje og Aurora med Trondheims vann- og avløpsnett.
– En studierelevant deltidsjobb er gull verdt, sier Eline Bekker Mathiesen.
Eline er sammen med Tonje Tveitdal og Aurora Holen ansatt i 20 % stilling hos Kommunalteknikk i Trondheim kommune. De går ulike studieretninger, som alle er relatert til arbeidet de utfører i fagavdelingen VAR – vann, avløp og renovasjon.
– Det er litt teoritungt på studiene, mye matte og fysikk, og da hjelper det på
studiemotivasjonen å komme hit og se at faget er mer enn teori. Gjennom deltidsjobben får jeg rett og slett en større forståelse for det jeg studerer, sier Eline.
Hun går andre år på bachelor byggingeniør, hvor hun fra høsten av skal ha hovedretning infrastruktur. Tonje Tveitdal studerer tredje år på bygg og miljøteknikk, med vann som hovedretning, mens Aurora Holen går siste semester på master i fysisk planlegging.
– Deltidsjobben gir innblikk i den tekniske delen av byplanlegging. På skolen er det mer overordnet nivå, mens her kan vi også gå inn på detaljnivå, sier Aurora.
Oppdaget utlysningen ved en tilfeldighet
Flere av jentene har tidligere hatt deltidsjobb i butikk. Å få mulighet til å jobbe hos Kommunalteknikk er de svært fornøyde med. Mens Aurora er på sitt andre år med deltidsstilling på Kommunalteknikk, begynte de andre jentene i høst.
– Jeg hadde tenkt å søke deltidsjobb i hjemmetjenesten og lette derfor gjennom annonser fra Trondheim kommune. Slik kom jeg over annonsen på denne jobben. Jeg ante ikke at det å få en studierelevant deltidsstilling var mulig, men det er helt supert, sier Eline.
På Kommunalteknikk jobber Tonje og Eline med å oppdatere kartverket, slik at kartene skal stemme mest mulig med hvor rørene ligger i virkeligheten.
Aurora har også bakgrunn som geograf og jobber med å lage en prioritering på hvilke ledningsstrekk som må måles inn på nytt, fordi det er mangelfullt med informasjon som ligger inne.
– I tillegg oppretter jeg en oversikt over alle vann- og avløpsprosjekter som foregår, sier Aurora og tilføyer: – Jeg opplever jobben både som viktig og meningsfull.
Jeg ante ikke at det å få en studierelevant
deltidsstilling var mulig, men det er helt supert!
Fleksibilitet og fri i helgene
De tre studentene forteller at jobben i kommunen er veldig fleksibel. I rolige studieperioder kan de jobbe ekstra mye, og så avspasere i eksamensperiodene, noe som er veldig gunstig når man er student. Helgefri er en annen fordel.
– Da jeg hadde butikkjobb var det særlig i helgene jeg jobbet, og det var litt vanskelig å kombinere med å være sosial. Med helgefri fra kommunen får jeg mer tid til å ta del i studentlivet, og alt det som skjer utenfor lesesalen, sier Tonje fornøyd.
– Økonomisk gir deltidsjobben en ekstra frihet. I tillegg er det luksus å ha helgene fri, kommenterer Aurora.
Deltidsjobbene deres er i utgangspunktet ettårig, fra august til august, og gir automatisk rett til sommerjobb. Dette «frynsegodet» synes studentene er svært kjekt.
– Det er veldig gunstig for CVen og både ha relevant deltidsstilling og sommerjobb å vise til, påpeker Aurora.
Det frister med fast jobb i kommunen
De tre studentene synes de har blitt godt tatt imot på Kommunalteknikk. Her har de mange hyggelige kolleger og i tillegg henger de mye med hverandre. Det er rundt 90 ansatte på avdelingen og en annen student i tillegg til de tre.
– Denne erfaringen gjør at jeg har blitt veldig fristet til å jobbe i kommunen. Jeg opplever at jobben er variert og at vi får være med på mange ulike deler av faget vann og avløp, sier Tonje.
Eline trekker særlig fram det gode arbeidsmiljøet.
– Selv om mange her har kompetanse som gjør dem attraktiv for det private markedet, velger de å bli i kommunen på grunn av mulighetene jobben gir og det gode miljøet. Dette er med på å friste meg til å søke fast jobb i kommunen når jeg er ferdig med studier, sier Eline og tilføyer:
– Det er en stor kontrast fra jobben min her og til da jeg jobbet i butikk; der var det mye luft i dørene med utskiftning av ansatte. Her er det et solid miljø som trives veldig godt med hverandre.
Framtidsrettet bransje
De tre fremhever at det å jobbe med vann og avløp er en fremtidsrettet bransje. De forteller at vann er mer aktuelt enn noen gang, med mer nedbør og en økende befolkning slik vi har i Norge.
– Dette er en bransje der det alltid det vil være behov for arbeidskraft. I Trondheim er det et stort etterslep på å bytte ut gamle rør og lage gode oversikter over tilstanden og plassering av rør i nettet. Vi har fått høre at vi aldri kommer til å komme i mål med denne jobben, for dette er et kontinuerlig arbeid, sier Tonje.
– Å sikre ledningsnettet, slik at hvermansen har rent vann i springen, er et sykt viktig arbeid, sier Aurora tilføyer: – De eldste vannrørene det går vann igjennom i Trondheim kommune er fra 1860, så det sier seg selv at dette må følges nøye opp og fornyes.
Studentene gjør en god innsats
Avdelingen Kommunalteknikk har god erfaring med å ha studenter inn i deltidsstillinger, og det er flere grunner til det.
– Hovedårsaken til at vi tar inn studenter er at vi ønsker å presentere oss som en god
arbeidsplass, som kan tilby interessante arbeidsoppgaver og at de dermed velger å søke på stillinger her når de er ferdig utdannet, sier Håkon Pedersen, avdelingsleder VAR utvikling og forvaltning.
Han tilføyer at de opplever at studentene tar oppgavene de får tildelt svært raskt og blir
selvstendige etter kort tid.
– De jobber effektivt og behersker en del fagprogrammer nesten raskere enn mer erfarne medarbeidere som er ny i jobben. Vi har altså stor nytte av dem i den daglige driften. Ellers så tar de jo del i den sosiale biten på arbeidsplassen og er et friskt innslag på den fronten også, sier Pedersen.