Tempe og Sorgenfri
Nye møteplasser og en egen Tempefestival
Kunst i undergangen til Holtermannsveien, nye uteområder og lekeplasser, og en stor bydelsfestival er blant prosjektene som er i gang på Tempe og Sorgenfri.
Festsalen i Tempe helse- og velferdssenter var full da Tempesnakk gikk av stabelen forrige uke. Oppstartsåret for områdesatsinga på Tempe og Sorgenfri har gitt god innsikt i hva som karakteriserer området, og hvilke utfordringer og muligheter som finnes.
– Det bor mange ressurser i området som vi kan samarbeide med, og nå har vi bygget et lag rundt områdesatsinga, sa Lene Markussen, rådgiver for områdesatsinga Tempe og Sorgenfri.
Tonje Bostad, programleder for områdesatsingene, presenterte handlingsplanen med konkrete tiltak for året som kommer.
– Alle tiltak, prosjekter og hendelser som skjer i bydelen, bidrar til å nå målsettingene i områdesatsingene. Så de lokale tiltakene er også med på å løfte bydelen og er en viktig del av satsinga, sa Bostad fra scenen.
Ønsker seg ungdomsklubb
Tempe og Sorgenfri har få områder og møteplasser for ungdom. Stephanie Grønvik fra Ung Kultur Lerkendal og Klæbu snakket i den forbindelse om prosjektet «Alle Med». Det er nylig gjennomført med 60 ungdommer fra 8.- og 9. – trinn ved Sunnland skole. Prosjektet handlet blant annet om hvordan vi kan forhindre utenforskap. Flere møteplasser for ungdom ble ofte nevnt som en løsning.
– Når vi stilte spørsmål om hva som skal til for å skape en best mulig arena fikk vi svar som «Hør på oss!», «Lag flere arena for ungdom», og «Gjør ting enklere og mer tilgjengelig». For ungdommenes del handler det om å promotere ungdomstilbud godt i sosiale medier, forteller Grønvik.
Ungdomsklubb ble også mye nevnt da Sunnland skole hadde Innovasjonscamp.
– De tenker at klubben kan lages med gjenbruksmøbler som de pusser opp selv, og at de kan få tak i brukte pc-er. De ser også for seg at klubben har ulike rom. Et for gaming, et for kreativt arbeid og et hovedrom der de kan være sosiale og ha diskotek eller andre sammenkomster, sier Nina Lykke, rektor ved Sunnland skole.
Ungdommene mener at en ungdomsklubb kan være et godt tilskudd for de som føler på ensomhet. Da har de et sted å dra til hvor det alltid er folk. Slagordet til en av gruppene var også: «Ikke vær alene, vær tilstede».
– De foreslo at ungdom som var ferdig på skolen, men som sto utenfor arbeidslivet, kunne jobbe på ungdomsklubben. De trengte ikke å få penger i betaling, men poeng hos Trondheim kommune. Jo flere poeng, desto lengre rykker de frem i køen når de skal søke jobb hos kommunen, fortalte Lykke fra scenen, etterfulgt av mye humring fra salen.
Vil se flere barn i nabolaget
Under bydelsmøtet ledet kommunedirektør Morten Wolden en samtale om forventninger til områdesatsinga. De som deltok var Solveig Fredriksen, enhetsleder ved Aktivitetstilbud for hjemmeboende, Elin Østgaard, prosjektleder for Barnas nærmiljø, og Sissel Strauman, som er innbygger på Tempe.
Strauman er fjerde generasjon fra sin familie som bor på Tempe. Hun kjenner derfor området godt og har sett hvordan det har utviklet seg over tid.
– Det har skjedd noen fysiske forandringer gjennom tidene. Det er også mye utskiftning av folk, og det er få barn i området. Vi som er igjen har et veldig godt samhold da, sa Strauman fra scenen.
Spørsmålet ble også videresendt til Østgaard og Fredriksen:
– Det står på et langtidskart at det skal bli ny skole her. Det hadde vært kjempekjekt. Et mindre ønske er oppgradering av lekeplassen borti her, som kan bli en møteplass for alle generasjoner. Det er kjempeviktig at unge og eldre er under samme tak, eller himmel, sier Østgaard.
– Den ungdomsklubben hadde jeg gitt penger til, fordi vi også kunne brukt lokalet til andre ting. Vi kunne gjort mye med et bygg som ikke trenger å stå tomt på dagtid, svarer Fredriksen.
Drar i gang Tempefestival
Østgaard og en rekke aktører på Tempe og Sorgenfri er nå i gang med å planlegge en stor bydelsfestival for innbyggerne den 8. juni i år.
– Det skal være en dag for alle generasjoner. Det skal handle om inkludering, lek og fysisk aktivitet, kultur, mat, og om å ha det artig og fint sammen, forteller Østgaard.
Noe av det som skal skje i løpet av dagen er kunstnerisk verksted, bokmarked, utstillinger, sang og musikk, aktivitetsløype og servering av mat fra ulike land.
Blant aktørene som er med på festivalen er Nardo skole, Lerkendal barnehage, Tempe barnehage, Tempe helse- og velferdssenter, Sunnland skole, Frivillighetssentralen, Kulturskolen, Kulturenheten i Trondheim kommune, Frost Eiendom, KLP, Nidelv idrettslag, Nidelven menighet og innbyggere på Tempe og Sorgenfri.
Mange hensyn skal balanseres
Bjørnar Sandberg fra byplankontoret i Trondheim kommune presenterte status for arbeidet med områdeplanen på Tempe, Sorgenfri og Valøya. Områdeplanen skal avklare overordnet arealbruk og prinsipper for bydelen. Byplanleggerne følger krav for medvirkning, før de legger frem et forslag som skal ut på høring. Da får alle som vil komme med sine innspill.
– Målet er å utvikle Tempe og Sorgenfri til en tettere bydel, med flere møteplasser og sentrumskvaliteter. Vi vil ha mer grønt, flere gode grønne forbindelser og gjøre det enklere å krysse Holtermannsveien. Kanskje kan vi få til et torg og styrke tilgangen til kollektivtransport. Det er mange hensyn som skal balanseres, sier Sandberg.
Byplanleggerne er nå i en prosess hvor de samler innspill og finner ut hvilke grep de kan ta. Så blir forslaget sendt ut på høring. Under Tempesnakk kunne også innbyggerne komme med sine innspill på et kart, for eksempel vise områder i bydelen som de synes er utfordrende i dag. Her kan du lese mer om områdeplanen for Tempe, Sorgenfri og Valøya.
Kunstprosjekt under Holtermannsveien
I den sosiokulturelle stedsanalysen som er gjort av Tempe og Sorgenfri, er undergangen under Holtermannsveien blant stedene som har fått flest merknader som «dårlige byrom». Den beskrives som skummel, bratt og utrygg på kveldstid.
Kunstner Bella da Silva Buxbom er engasjert som prosjektleder for et pågående samarbeidsprosjekt med studenter fra Kunstakademiet i Trondheim (KiT). De ser på hvordan opplevelsen av undergangen kan endres til noe positivt gjennom stedsspesifikke kunstverk. Med prosjektet «Undergang og Forening» ønsker studentene de å bidra til en tydeligere stedsidentitet for området.
Buxbom sitt prosjekt «Barneblikk» er også en viktig del av kunstprosjektet, og handler om å gi de yngste barna på Tempe og Sorgenfri en stemme inn i områdesatsinga. Gjennom ulike verksteder har barna gitt innspill til hvordan lekeplasser, parker og undergangen kan se ut.
– De har tegnet veldig mange fine figurer, og jeg har lyst til at vi kan forstørre tegningene på pleksiglass og henge dem opp i undergangen. De kan liksom fungere som undergangens voktere. På denne måten er barna med på å sette sitt preg på bydelen, og de kan kjenne en større tilhørighet til området, sier Buxbom.
Nytt byggeprosjekt i Ola Frosts veg
Av de lokale prosjektene som er i gang på Tempe og Sorgenfri kunne daglig leder i Frost Eiendom, Rigmor Frost, presentere deres nye høyblokk og tilhørende uteområder. Området ved Max-bygget er nå preget av mye byggearbeid da det kommer ei ny høyblokk med 116 leiligheter, som skal stå ferdig våren 2025.
Frost Eiendom har lagt til rette for at førsteetasjen av bygget skal være fellesrom med kafé og konferanserom som er tilgjengelig for alle. Utenfor blokka blir det blant annet lekeplass for barn, ballbinge, festplass med paviljong og danseplatt.
Utleieren har også et prosjekt på gang sammen med forskere fra Institutt for arkitektur og planlegging ved NTNU. Forskerne har gjennomført en digital spørreundersøkelse og intervju med beboere. Frost skal nå lage et fellesareal i førsteetasjen til Ola Frosts veg 4 som er basert på denne kunnskapen.