Levende by
Oppdatert kunnskap om bruk av byrom i Trondheim sentrum
Folkeliv på Nordre under bylivsundersøkelsen 2022 Foto: Terese Samuelsen Terese Samuelsen
Trondheim kommune gjennomførte bylivsundersøkelsen for syvende gang 8. september 2022
Resultatene forteller oss hva som fungerer godt i byrommene, hva som mangler og hvordan byen brukes i dag. Dette er kunnskap som kan hjelpe til å velge de beste tiltakene for å forbedre trivselen og øke aktiviteten i byen.
– Gjennom systematiske undersøkelser over tid får vi kunnskap om hvordan folk bruker byen vår. Bylivsundersøkelsen er et viktig faktagrunnlag, som vi bruker i planleggingen av Trondheim. Resultater fra undersøkelsene hjelper oss til å finne ut om tiltak vi gjør bidrar til økt byliv og trivsel og at vi kan foreslå nye tiltak i byrom, sier Mari Hage Basberg fra Trondheim kommune.
Tilbake til normalen
I september var byen endelig tilbake til normalen etter to år med koronarestriksjoner. På Brattøra lå det et cruiseskip til kai, med flere tusen passasjerer, og de vandret nå rundt i gatene i et strålende sommervær.
– Flere av byrommene, som Torvet og Studentersamfundet er med i undersøkelsen hvert år. I 2022 hadde vi også med flere nye byrom utenfor sentrumsområdene. Studentene registrerte blant annet i Klæbu sentrum og på Saupstad Torg. Det er viktig å innhente kunnskap om hvordan folk trives, og hva de savner i byrom i hele Trondheim, sier Mari Hage Basberg fra Trondheim kommune.
Samarbeid med NTNU
Bylivsundersøkelsen ble gjennomført i samarbeid med studenter fra NTNU. Studentene registrerte fotgjengere, syklister og elsparkesyklister, samt opphold og aktivitet i byrommene. De intervjuet også folk i byrommene.
Best, flest og mest
Resultatene er tilbake til normalen, etter koronarestriksjonene. I 2021 var det dårlig vær, og færre folk som oppholdt seg i byrommene:
– Vi ser at mange av de samme svarene går igjen i intervjuene, år etter år. Generelt kan jeg si at folk ikke får nok av trær, blomster og sitteplasser. Mange setter pris på arkitektur og historiske omgivelser, sier Mari Hage Basberg fra Trondheim kommune.
Bakklandstorget best likt
Når folk blir spurt om hvordan de liker omgivelsene rundt seg, er det de på Bakklandstorget som er mest positive. Bakklandstorget har vært det best likte byrommet siden den første bylivsundersøkelsen ble gjennomført i 2016. I snitt ga de forbipasserende en poengsum på 8,5 av 10 mulige, noe som er omtrent som tidligere år. På spørsmål om det beste ved byrommet svarte mange “arkitekturen, “atmosfæren” og “folkene”. På spørsmålet om hva det skulle ha vært mer av svarte mange “grønt/park” og “bilfritt”.
I løpet av registreringsdagen var det over 35 000 mennesker som gikk eller syklet i byrommet Torvet mellom klokken 08.00 og 22.00. Mellom klokken 08.00 og 16.00 ble det talt nærmere 22 000 mennesker. De fleste av de registrerte menneskene på Torvet var gående. Det høye antallet gående bekrefter at Torvet er et veldig viktig reisemål i Midtbyen. Hovedformålet med folk sine reiser var å møte venner.
Etter Torvet er det Studentersamfundet som har høyest gjennomfart av folk. De aller fleste som passerer gjennom byrommet Studentersamfundet studenter, ifølge svarene på intervjuspørsmålet “Hva er hovedformålet ditt med reisen?”
Mest barnevennlig
I Høgskoleparken sør svarte 87 prosent ja på spørsmålet om de ville latt barn på seks år leke fritt. Det som fremheves som det beste ved dette byrommet er det grønne, utsikten og sola. Folk er lite plaget av støy i byrommet.
Peter Egges plass er på andreplass på listen over barnevennlige byrom. 83 prosent ville latt et barn leke fritt her. I 2021 ble byrommet opprustet med nye lekeområder, og Barnas torg åpnet i september dette året. Byrommene med flest folk som leker er Spektrum uteområde, Marinen og Strandveiparken.
Hvor liker folk å oppholde seg?
Over 1 400 mennesker oppholdt seg på Torvet mellom klokken 08.00 og 16.00. Cirka 65 prosent av disse sitter på en gratis sitteplass. Det er 8 prosent flere som oppholder seg frivillig på Torvet i år enn i 2021.
– Folk sitter helst på en benk i sola, i et byrom med mye grønt og lite trafikk. Byrommene med mest frivillig opphold er Torvet, Marinen og Bakklandstorget, sier Mari Hage Basberg fra Trondheim kommune
Byrommene med nest mest opphold er Marinen og Bakklandstorget. Byrommene med mest nødvendig aktivitet er Studentersamfundet og Nordre Ilevollen, hvor mange venter på bussen. Over 3 500 syklister og elsparkesyklister passerte gjennom Studentersamfundet og Bakklandstorget mellom klokken 08.00 og 16.00. Dette pleier å være byrommene med flest syklister og elsparkesyklister.
Elsparkesykler
Elsparkesyklister ble for tredje år på rad talt som en egen kategori. TMV-odden har tidligere år hatt flest passeringer på elsparkesykkel, men i år er det Studentersamfundet som har flest passeringer.
– Vi ser også gjennom bylivsundersøkelsen Folk i byen at oppgradering og utvikling av byrom som Torvet, Peter Egges plass og Marinen gir økt bruk av byrommene. Fremover vil det være ønskelig å utvikle flere byrom hvor vi nå har startet et forprosjekt for å eventuelt kunne lage en ny trapp ned til Kongens gate allmenning, sier byutviklingsdirektør i Trondheim kommune Bente Næverdal.
Vil du lese mer om bylivsundersøkelsen Folk i byen finner du hele rapporten her