Levende by
Nå får ungene i flere bydeler nye lekearealer
Vet hva de vil ha: Sofie og Abdul har fått innspill fra medelever på 6. trinn og de ønsker seg blant annet ballbinge.
Kommunen setter snart spaden i jorda for å bygge nye lekearealer i Trondheim. Store, og ikke minst små som bor i områdene, får komme med innspill.
En overgrodd grusmatte, litt skog og store mengder løvetann, det er det som møter oss på befaring på Uståsen på Kattem.
– Her har vi aldri vært før, for her er det ingenting å holde på med, sier ungene i elevrådet ved Kattem skole. Men i dag er de med for å se på tomta som skal forvandles til lekeplass i løpet av et års tid. Og ikke minst, komme med innspill og ønsker.
Stor satsing på lekeareal
Trondheim kommune startet i 2022 en stor satsing på lekearealer med både nyanlegg og oppgradering av eksisterende anlegg. For de neste fire årene er det i handlings- og økonomiplanen satt av 40,7 millioner kroner til lekearealer. Fire anlegg er så langt under planlegging: Uståsen på Kattem, Reppe, Sagmyrvegen i Klæbu og Klæbu aktivitetspark.
Midt i løvetannenga står Sofie Svingen Solheim, omringet av elevrådsrepresentanter fra Kattem skole. Hun er landskapsarkitekt og prosjektleder for lekearealene som skal komme.
– Gjennom blant annet spørreundersøkelser har vi avdekket at flere skolekretser har et stort behov for møteplasser og arealer der barn og unge kan leke og være i aktivitet. Kommunen har fått en politisk bestilling på utvikling av denne gjengrodde grusbanen på Uståsen på Kattem, sier prosjektlederen.
Sammen med to kolleger, Rune Sandmark og Jorunn Munkeby, ønsker hun nå å få innspill fra ungene på Kattem. Hva vil de at lekearealene skal inneholde?
Lekende lett
Den som spør skal få svar. Elevrådsrepresentantene, som representerer 3. til 7. trinn, synes det er bra å bli hørt og de kommer godt forberedt. De har diskutert temaet med klassekameratene sine og vet godt hva trinnet ønsker deg:
– Skatepark, trampoline i bakken, zipline, snurrebass, ballbinge, disse og sklie, det vil vi ha. Da får vi masse forskjellig å gjøre her. Veldig mange liker å spille fotball, så ballbingen må være stor. Ballbingen på skolen er det hele tiden kø for å bruke, så vi trenger en til! Abdul og Sofie fra 6. klasse har flertallet fra klassen sin bak seg når de uttaler seg.
– Det var også noen som ville ha svømmebasseng, sier Abdul. – Det er lov å håpe, kommenterer Sofie.
Liker å være med å bestemme
Elevene får utdelt ark hvor de tegner inn ønskene sine, før de presenterer det for kommunens utsendte. De fargerike arkene blir fort fulle av tegninger og stikkord. Ønskene er litt ulike fra klassetrinn til klassetrinn.
– Vi vil ha klatrestativ, snurrebass, disse med ryggstøtte og sykkelbane, sier Elifsude og Naemi som representerer 4. trinn. – Det hadde vært kult om vi fikk alt dette, tilføyer de.
Jeg liker å være med å bestemme
og jeg tror dette blir veldig bra!
– Jeg ble kjempeglad da jeg ble spurt om å være med og bestemme hva som skal bli på den nye lekeplassen, sier Katea.
– Jeg liker å være med å bestemme og jeg tror dette blir veldig bra, sier Emily.
De to jentene representerer femte trinn og ønsker seg hengekøye, snurrebass, volleyballbane, en stor trampoline, fotballbane, springvann og toalett.
Rune Sandmark, er barnas representant, og kommunens kontaktperson for elevrådene, skoler og barnehager.
– Her var det mange gode innspill, sier han til elevene og tilføyer: – I dag har dere fått prøvd dere som landskapsarkitekter.
Uståsen først
Landskapsarkitekt Sofie Svingen Solheim og kollega Jorunn Munkeby, noterer flittig det elevrådsrepresentantene spiller inn.
– Det er givende å få innspill fra de engasjerte barna. Det vi i kommunen har tenkt på så langt er å ordne zipline, sykkelbane, hinderløype, fuglerededisse, et område med benker og bord, samt hytter i flettet pil, sier Sofie.
Hun forteller at ustabile grunnforhold gjør det vanskelig å for eksempel sette opp trampoline som er gravd ned i bakken. Grunnforholdene medfører at plassen ikke kan asfalteres, men vil bli gruslagt. Av de fire lekearealene som nå planlegges er Uståsen stedet hvor spaden settes i jorda først.
Skal stå ferdig neste sommer
– Vi har snakket med naboer og barn i medvirkningsmøter både på Reppe og Uståsen, men har ikke kommet like langt med Klæbu. Derfor velger vi å prioritere byggingen på Uståsen og Reppe før de i Klæbu. Vi vil sikre at vi har et godt nok medvirkningsgrunnlag før vi starter å bygge. På Uståsen har vi et politisk vedtak på oppstart i 2023, så her starter vi aller først. Vi regner med å ha anlegget ferdig til neste sommer, sier Sofie Svingen Solheim.
Elevrådsrepresentantene har fått viderebragt innspillene sine og gjør seg klare for å gå tilbake til skolen. Grussletta flere av dem passerer hver dag, men ikke benytter, vil sannsynligvis bli langt hyppigere besøkt når de nye lekearealene står klare neste sommer.
– Neste sommer er lenge til! Utbryter en av dem, og flere sier seg enig. – Men vi tror det blir veldig bra. Vi gleder oss! stemmer resten i.