Litt smarter
Søppelrydding i vannkanten
Anette Fenstad i Trondheim kommune og Kristian Hafsmo Andersen i Project Baseline er veldig fornøyd med godt samarbeid og god oppslutning om Strandryddeuka. Håvard Egge
Den nasjonale Strandryddeuka er over for denne gang, og innsatsen i Trondheim har vært upåklagelig. Vi besøkte to av dugnadene.
I løpet av en drøy uke har Trondheims innbyggere plukket søppel i vannkanten. Anledningen er den årlige nasjonale Strandryddeuka. – Dugnadsarbeidet har vært upåklagelig, smiler en tilfreds avdelingsleder forurensning ved Klima- og miljøenheten i Trondheim, Anette Fenstad.
Storstilt opprydding
I Trondheim har flere kampanjer opplyst og oppfordret innbyggerne til å delta i ryddeaksjoner, og kommunen har delt ut gratis ryddeutstyr på Bytorget. På app’en rydde.no er små og store aksjoner meldt inn, og i tillegg har flere lag og foreninger organisert dugnader. Project Baseline sto bak to av dem. Den første helga arrangerte de en ryddeaksjon langs Ladestien. Den siste helga en opprydding i Rosenborgbassenget, i samarbeid med dykkere i Draugen Froskemannsklubb og Trondheim fridykkerklubb. Vi besøkte begge.
Plastsøppel og snusklyser
Omkring 50 personer var med hele eller deler av ryddeaksjonen på Ladestien fra Grilstad til Ladekaia. I fjæra fant de frivillige alt fra plastemballasje til hundeposer med bæsj, i tillegg til en mengde snusklyser og noen sigarettsneiper. – Mesteparten lå langs stien, i kanten opp fra fjæra, forteller leder i Project Baseline Kristian Hafsmo Andersen. Avfallet ble enten kastet i kommunale søppelkasser langs stien, eller samlet sammen i store søppelsekker som Project Baseline tok hånd om. – Jeg hadde ikke trodd at vi kom til å finne så mye som vi gjorde. Her må det en holdningsendring til! Vi håper at enda flere blir med og rydder. Det er flust med søppelkasser langs stien, så det er bare å ta en tur, for dem som ønsker å bidra.
Her må det en holdningsendring til!
Tweet dette sitatet
Sosialisering og integrering
Andersen i Project Baseline håper enda flere vil delta på ryddeaksjoner. – I tillegg til at det er fint å få ryddet i naturen, så får man vært sosial og trimmet litt samtidig som man gjør noe meningsfullt, sier han. Omkring halvparten av de fremmøtte på aksjonen langs Ladestien var ukrainere. For oss er dette en fin anledning til å bli bedre integrert i det norske samfunnet, forteller leder i Den Ukrainske Forening i Trondheim, Olena Ivashkina.
-Også er det viktig for oss ukrainere å gi noe tilbake til samfunnet. Vi er blitt så godt tatt imot her, og ønsker å vise vår takknemlighet, sier hun. Olena forteller at de er vant til å delta på ryddeaksjoner i hjemlandet. -Vi har store miljøproblemer i Ukraina, så det er mange som har ryddet søppel i fjæra før. Dette er også en fin måte å samles på og være sosiale samtidig som vi gjør noe fornuftig.
Artig og viktig
Katarzyna Psonka-Antonczyk er et annet eksempel på dette. Hun er opprinnelig fra Polen, men har bodd de siste 14 årene i Trondheim. -Jeg elsker å være frivillig, for da treffer jeg mange andre hyggelige mennesker. Ofte henger norske og utenlandske hver for seg i Trondheim, men ikke når vi er frivillige. Jeg synes det er en fin måte å lære språket på og bygge nettverk, forteller hun, som til daglig jobber som biofysiker. Katarzyna har også deltatt som frivillig på mange festivaler og andre arrangementer. De siste tre årene har hun vært med på Project Baseline sine aksjoner.
Det startet med at jeg plukket søppel med barna mine. Nå er jeg med å organisere en del av aksjonene også. Det er både artig og viktig.
Tweet dette sitatet
Fant sykler og handlevogner
Helga etter var det klart for dykkeaksjon i Rosenborgbassenget på Nedre Elvehavn. Project Baseline samlet og organiserte frivillige til å stå langs kaikanten for å dra opp alt det dykkerne fra Draugen Froskemannsklubb og Trondheim fridykkerklubb fant. -Det er viktig for oss å ha fokus på miljøet og engasjere dykkerne til å være med å rydde sjøen. Når vi er ute og dykker ser vi vanvittig mye ødeleggelse og forsøpling, så vi har hatt flere ryddeaksjoner, sier Mette Stokke Lynum, som ledet arbeidet denne lørdagen. Dykkerne fant omkring 20 handlevogner, et enormt antall sykler, noen sparkesykler og mye annet skrot. Rust og skjell viste at mye av det har ligget lenge på bunnen. -Dette må opp, så det ikke ligger og forpester miljøet. Fisk og dyreliv tar skade av det. Vi hadde en tilsvarende aksjon her senest i mai, men vi finner fortsatt masse. Det blir nok flere aksjoner her, sier hun og legger til: -Det er ikke bra, og jeg tror at de som kaster ikke skjønner konsekvensene av det de gjør.
Fint initiativ
Mange forbipasserende stoppet opp og måpte ved synet av alt som ble dratt opp fra Rosenborgbassenget. To av disse var Oliver Creese og Elizabeth Sargeant, som bor i området. -Jeg ble litt overrasket over at de finner handlevogner i vannet, og at det er så mye å plukke opp, sier Oliver. -Jeg er faktisk ikke så overrasket, for jeg kommer opprinnelig fra Birmingham i England hvor vi har samme problem i kanalen, men det er uansett fint å se at folk samles for å rydde, sier Elizabeth.
Med for å lære
Anette Fenstad fra klima- og miljøenheten var med på begge aksjonene for å lære. -Vi får inn mange klager om forsøpling. Det er tunge saker, og vanskelig å løse alle enkelthendelser. Derfor ser vi det som svært viktig å jobbe for å motvirke dette. Både gjennom å samarbeide med bedrifter og organisasjoner, og ved å jobbe med holdningsskapende arbeid, sier hun. I år deltok Fenstad og hennes kolleger på flere ryddeaksjoner for å kartlegge hva kommunen kan bidra med og hvordan de kan jobbe forebyggende. -Vi har lært mye både om arbeidet, motivasjonen for å delta, hvordan nå ut til folk og hva som trengs for å tilrettelegge.
Mobiliserer
Det er Hold Norge Rent som arrangerer Strandryddeuka. Her mobiliserer de privatpersoner, bedrifter, organisasjoner og kommuner til frivillig opprydding. -Strandryddeuka er viktig på flere måter. For det første får man ryddet i naturen, og så er dette en lavterskel måte for folk å bidra i miljøsaken. I tillegg er det en holdningsskapende kampanje. Alle som har vært med å rydde får et tydeligere bilde av situasjonen og kan se hvilken rolle de kan spille i forhold til forsøpling, sier prosjektleder i Hold Norge Rent Astrid Kordal Næss. Hun er veldig fornøyd med innsatsen som er lagt ned i Trondheim. -Det er fantastisk at det er så stort engasjement, og så mye som skjer. Vi setter pris på at Trondheim kommune tar sin rolle på alvor og at de ønsker å bidra enda mer framover.