Levende by
En attraktiv møteplass er viktigst
Lek: - Vi har i dag mer bevissthet rundt hva lek er og skal være, hvordan vi skal tilrettelegge for lek, ikke minst i naturen. Borghild Hårstad Karlsson er prosjektleder i Trondheim kommune og har arbeidet fram en idésamling for leke- og aktivitetsareal. (Foto: Ingunn Grøtte)
– Før laget vi tradisjonelle lekeplasser, men det viktigste i dag er å lage attraktive og spennende møteplasser. Vi ønsker å lage sosiale møteplasser med muligheter for både opphold, variert lek og aktiviteter for alle aldersgrupper.
Borghild Hårstad Karlsson er prosjektleder i Trondheim kommune og har arbeidet fram en idésamling for leke- og aktivitetsareal som er publisert for alle som kan være interessert.
– Idésamlingen er laget for konsulenter som jobber for oss i kommunen, men også for private utbyggere og borettslag som skal lage nye leke- og aktivitetsareal. Det er en slags forenklet veiledning hvor vi viser mål og tanker med mange bildeeksempler. Det har blitt en liten guide.
Hva er lek?
– Vi har i dag mer bevissthet rundt hva lek er og skal være, hvordan vi skal tilrettelegge for lek. Lek er mer enn gjentagende bevegelser i ei disse eller på et vippedyr. Leken skal kunne være fri, lek skal være for lekens egen skyld. Leken handler om at kreativitet og at idéer slippes løs, at barna skaper egne virkeligheter og regler. Det er derfor natur og naturlekeplasser er så fine. Her finnes det mye å utforske og forme.
I naturen kan barna finne utfordringer som passer den enkelte, klatre i trær eller terreng, hoppe ned fra skrenter og steiner, balansere på stokker eller hoppe mellom steiner. Målet er å skape spennende miljø som inspirerer til mange ideer, et miljø som kan utforskes og påvirkes av barna selv.
Nye behov og trender
Behov og trender har endret seg. Det gjør at kommunen også må tilpasse arbeidet sitt til dagens og framtidens behov.
– Aktivitetsnivået hos større barn og ungdom har gått veldig mye ned. Inaktivitet er en stor utfordring. Ungdom trenger steder hvor de kan drive egenorganisert idrett og fysisk aktivitet i tillegg til det organiserte idrettstilbudet. Det må være noe som er morsomt, og trenden har endret seg. Tidligere etterspurte ungdom gjerne ballbinger, nå vil de gjerne ha anlegg for skating, klatring, parkour, bmx-sykling og lignende.
Karlsson sier at en annen utfordring er at det i dag er lite risiko i leken. Regelverk setter for eksempel begrensninger for høyder og retningslinjer for fallunderlag. Er det ikke fint at det er trygt å leke?
– Jo, på noen måter er det bra, men ungene går glipp av mye hvis de aldri tar risiko. Uten risiko går ungene glipp av mye mestring, læring og de får ikke testet hva de klarer. Passe risiko er god helse både fysisk og mentalt!
Møteplasser: Vi trenger møteplasser
En tredje utfordring er ensomhet. Vi sitter mer inne hos oss selv og møtes mye mindre enn tidligere.
– Det gjelder alle aldersgrupper. En trivelig møteplass med benker, kanskje muligheter til å lage mat, varierte muligheter til både lek og aktiviteter. Det vil gjøre det enklere å møtes og bli kjent med naboene.
Karlsson anbefaler å være raus med sitteplasser. Grillhytter, overbygg, bålplass eller grill er elementer som bidrar til å lage gode møteplasser.
Mer natur
Framover vil nok Trondheims befolkning se mer natur i parkene våre. Det handler om flere ting.
– Vi ønsker mer “naturlig natur” i våre parker. Vi har sett en utvikling hvor det blir mindre grønt i byen når vi fortetter. Derfor trenger vi flere grønne lunger både for å legge til rette for bærekraft, biologisk mangfold og riktig materialbruk. Natur er bra både for helse og trivsel, og vi beveger oss annerledes i naturen enn på en flat asfaltvei.
Så hvis du ser et område som med første øyekast ser ustelt ut, så kan det godt være ment slik. Naturen tar selv over med litt høyere gress, stokker som får ligge å råtne, steiner, blomster som får stå til de blir brune og frør seg selv. Natur som byr på en annen type estetikk, trær å klatre i og et spennende landskap å leke i.
Ta utgangspunktet i stedet
Det er mange tips og eksempler i idésamlingen, men hvor skal en begynne hvis en skal starte opp med et nytt område?
– Idésamlingen dekker mange ulike tema en bør innom, men start gjerne med å ta utgangspunkt i stedet du har. Hvilken karakter har stedet? Det er også gull å ta vare på det som finnes fra før, for eksempel i terrenget, store trær og steiner. Det er bærekraft i praksis og gir ofte gode resultater, avslutter Karlsson.