Levende by
FINALISTENE TIL BYGGESKIKKPRISEN FOR 2024
Huseby skoler vant prisen i 2023. Foto: Kristoffer Wittrup
Juryen for Trondheim kommunes byggeskikkpris har håndplukket fire finalister som kniver om prisen for 2024.
Om prosjektene
Juryen, ledet av varaordfører Erling Moe, har valgt ut fire byggeprosjekter som utmerker seg på ulike måter.
Buranbanen aktivitetspark
Byggherre: Trondheim kommune
Landskapsarkitekt: Agraff Arkitektur
Lekeplass: ReMida
Kunst: Mari Røysamb, Ole Rosén og Øystein Fjeldbo
Entreprenør: Søbstad AS
Areal: 7 dekar
Ferdigstilt: 2023
Buranbanen aktivitetspark er et landskapsprosjekt, som ble igangsatt for å gjøre parken tryggere og mer attraktiv for bydelens befolkning. Oppgradering av Buranbanen er et viktig bidrag til pågående områdesatsing på Lademoen.
Parken er planlagt på grunnlag av en omfattende medvirkningsprosess med hovedfokus på barn og unge. Det er tilrettelagt for flere typer aktiviteter tilpasset alle aldersgrupper. Dette gir mulighet til å være inkludert uavhengig av om man sitter og ser på eller deltar i aktiviteten.
Utformingen av parken er inspirert av fabrikk- og arbeiderhistorien på Lademoen. Dette vises i lekeapparatene, kunsten og fargebruken i parken. Gjenbrukte elementer fra industrien i bydelen setter et unikt preg på lekeapparatene. Også andre elementer og materialer i anlegget er hentet fra internt ombruk i kommunen. I tillegg til farger fra omkringsliggende bygninger har parken også beholdt sitt grønne preg, med store trær som rammer inn området.
Olav Tryggvasons gate 19
Byggherre: E. C. Dahls Eiendom
Arkitekt og landskapsarkitekt: HEAT arkitekter
Entreprenør: Consto Midt-Norge
Totalteknisk entreprise: Bravida Norge
Areal: 1000 kvm BTA
Ferdigstilt: 2023
Prosjektet i Olav Tryggvasons gate 19 er et rehabiliteringsprosjekt, der verneverdier og ombruk har vært sentralt. Prosjektet består av to bygg; en tregård fra 1841 og et murbygg fra rundt år 1900.
Bygården var registrert med antikvarisk verdi (klasse C), men etter rehabiliteringen startet i 2022, ble statusen økt til høy antikvarisk verdi (klasse B). Før dette hadde bygningene stått ubrukt i flere tiår. Prosjektet har rådført seg med Byantikvaren for å sikre hensynet til verneverdiene. I dag huser bygården en klesbutikk og et arkitektkontor.
Prosjektet er et læringsprosjekt for ombruk, der hele 82% av bygget og materialene er gjenbrukt. Prosjektet har ombrukt materialer fra byggeplassen, men også materialer og produkter fra pågående rehabiliteringsprosjekter i flere av E. C. Dahls sine eiendommer. Materialene er montert slik at de skal være enkle å demontere. Da kan de gjenbrukes på nytt senere. Dette gir fleksible bygg, som er lett å tilpasse til nye behov. E. C. Dahls Eiendom har utarbeidet en erfaringsrapport om ombruk, som er tilgjengelig på nettsiden deres.
Alo Sluppen
Byggherre: R. Kjeldsberg
Arkitekt: HUS Arkitekter
Landskapsarkitekt: PLAN arkitekter
Totalentreprenør: Veidekke
Bruttoareal: 15 000 kvm
Ferdigstilt: 2023
Alo Sluppen er en del av den nye utviklingen på Sluppen, og er Kjeldsbergs tredje kontorbygg i bydelen. I første etasje er fasadene åpne og aktive, blat annet med kantineareal og en restaurant som er åpen for alle.
Alo har sju etasjer, bygget av lavkarbon ekstrembetong. Kontorbygget er bygget for å vare lenge. Det har robuste materialer og fleksibilitet i planløsningene, som bidrar til at bygget er tilpasningsdyktig når leietakers behov endrer seg. Alo er, som det første bygget i Norge, dobbeltsertifisert med miljøstandardene Well Platinum og BREEAM Outstanding.
Fasadene har håndmurt teglstein med fargede fuger og fokus på detaljer. For å skape dybde og relief i fasaden, er det jobbet med ulik tekstur, blant annet med innslag av kobberelokserte aluminiumplater. Utomhus er det lagt til rette for ulike habitater, som grus- og steinhauger, blomstereng og insektshotell. Samtidig er uteområdene gode møteplasser for mennesker.
Stavne Aktivitetssenter
Byggherre: Trondheim kommune
Arkitekt: PKA Arkitekter
Landskapsarkitekt: Norconsult
Totalentreprenør: Stjern Entreprenør
Bruttoareal: 2500 kvm
Ferdigstilt: 2023
Stavne aktivitetssenter, også kalt Stavnetunet, er et helt nytt dagsenter spesialtilpasset for mennesker med psykisk utviklingshemming.
Dette er et av de første nybyggene for denne brukergruppen i Norge, og det har derfor vært mye ansatt- og brukermedvirkning gjennom hele prosjektet. Prosjektet består av to nye og sammensatte bygg, som sammen med fire eldre bygg danner et gårdstun. Fargevalg og form er også inspirert av landbruk og natur, og gjenspeiler stedets historie som en gammel gård.
Prosjektet er gjennomført som elektrisk og utslippsfri byggeplass, og gjenbruk er satt på dagsorden. Blant annet er takstein, gips, veggabsorbenter, kjøkkenutstyr og diverse interiør gjenbrukt. Stavne aktivitetssenter er et eksempel på hvordan arkitektur og funksjonalitet kan kombineres for å skape et inkluderende og stimulerende miljø for utviklingshemmede.
Vinneren annonseres 14. januar
Hvem som vinner byggeskikkprisen avsløres på prisutdelingen 14. januar 2025. Prisutdelingen er et åpent arrangement i samarbeid med Trondheim folkebibliotek. Seremonien holdes i Rådhussalen på folkebiblioteket fra kl. 12.00.
Programmet for seremonien:
- Avsløring av prisvinner og hedrende omtale
- Juryens begrunnelse
- Musikalsk innslag
- Presentasjon av vinnerprosjektet
- Kaffe, kaker og mingling