Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Populært POP-up sykkelverksted på Saupstad

Del denne artikkelen

Populært tilbud: Det er pop-up sykkelverksted på Saupstad og mange har møtt opp for å få en sjekk på syklene sine. Anne-Lise Aakervik

Klokka nærmer seg 17, og syklene begynner å komme. Eierne er i alle aldre, fra 6 til 88 år. Om ikke lenge tråkker de nok smilende fra sykkelverkstedet på en sykkel som er vekket til live etter vinterdvalen.

Tekst
Anne-Lise Aakervik
Foto
Anne-Lise Aakervik

Sykkelverkstedet på Saupstad denne dagen er en del av prosjekt «Byutvikling med sykkelbriller på» og er et tiltak i Områdeløft Saupstad-Kolstad.

Satsing på sykkel er viktig i mange perspektiv; fra livskvalitet og helse til bedret infrastruktur og møteplasser.  I tillegg til å initiere kurs for sykkelplanleggere har dette prosjektet sett på andre tiltak for å øke sykkelandelen i bydelen:

  • sykkelkurs for innvandrerkvinner
  • ungdomstråkk skal gjøre det lettere å gå og sykle i området
  • POP-up sykkelverksted tre dager i april /mai

Sosial sykkelkø
Allerede første dag kunne gjengen på verkstedet slå fast at dette var en suksess. – Det var kø lenge før vi åpnet, sier Julie Nordhagen fra byutvikling i Trondheim kommune. Hun kom susende opp fra sentrum på en EL-sykkel som også fungerte som prøvesykkel for interesserte.

Verkstedet er etablert inne på Saupstadsenteret og dette er en utmerket måte å skape mer liv og røre både inne og utenfor.  Stoler settes opp slik at den som må vente kan sitte og prate med en annen som også skal fikse sykkelen sin. Slik skapes nye bekjentskaper.

Sykkelsjekk: Kåre Mikkeltvedt var eldstemann den dagen. Her får han hjelp av en av sykkelreparatørene.

Sykkelsjekk: Kåre Mikkeltvedt var eldstemann den dagen. Her får han hjelp av en av sykkelreparatørene.

Sprek pensjonist
Dunsten av sykkelolje og smurning henger i lufta. I verkstedet står tre reparatører godt rustet med verktøy og kompetanse. Først i køen står Kåre Mykkeltvedt (88).

– Jeg må få sjekket gir og bremser. For nå starter sykkelsesongen for meg og kona.

De spreke pensjonistene flyttet til området for fire år siden og trives veldig godt.

– Her er det stille og rolig. Vi har alt vi trenger rundt oss, og det er nær marka. Det eneste jeg savner er en petanque-bane, sier Kåre.

Han er godt fornøyd med sykkelstiene i området, som han bruker mye om sommeren.

– Sykling er god trening i tillegg har vi 3T her og der går vi tre dager i uka. Så er det tid for sykkelprat med reparatøren.

Artig jobb: Ida går i 10.klasse på Huseby ungdomsskole. Ved å jobbe på sykkelverkstedet fikk hun både samlet arbeidstimer samt lært masse om sykkelreparasjoner.

Artig jobb: Ida går i 10. klasse på Huseby ungdomsskole. Ved å jobbe på sykkelverkstedet fikk hun både samlet arbeidstimer samt lært masse om sykkelreparasjoner.

Mekker sykkel i arbeidsfagtimene
Bak den selvlagde disken sitter Ida, en av ungdommene som er engasjert i POP-up verkstedet sammen med Syklistenes Landsforening.

– Jeg er her fordi jeg samler arbeidstimer i et fag vi har. I dag er det bare meg, men forrige gang var vi mange her. Ida går i 10. klasse på Huseby ungdomsskole. Ved å delta på POP-up verkstedet får hun samlet timer samtidig som hun lærer å mekke sykler. – Jeg har lært mye om å reparere sykler, men gir-trøbbel har jeg ikke så god kontroll på.

– Ida har blitt en racer på barnesykler, skyter Julie inn. Ida nikker. – De er ikke så kompliserte, og har gjerne få gir, sier hun og gir seg i kast med syklene som Berdan (12) og Narin (snart 6 år) kommer med. – Den rosa sykkelen er min, peker Narin.

Sykkel for tur og trim

– I dag går det unna, sier Sverre Nilsen, sykkelreparatør fra Syklistenes Landsforening.  Sist var det nærmere tre timers ventetid på det verste, men det tok folk med godt humør. I dag går det raskere, og det er jo bra for de som venter.

Venter tålmodig: Torild Selbæk og Ingrid Brissach fra Flatåsen er glade for å få sjekket syklene sine.

Venter tålmodig: Torild Selbæk og Ingrid Brissach fra Flatåsen er glade for å få sjekket syklene sine.

Det gjør de to damene som har kommet ens ærend fra Flatåsen for å få sjekket syklene sine.

– Ja, ryktet går til andre bydeler også, smiler de to.  Sykkelen bruker de nå mest til turbruk, og de synes det finnes mange gode, tilrettelagte løyper i nærområdet.

– Hva som skal til for at vi sykler mer? De trenger ikke å tenke seg om. – Det er nok mest vår egen motivasjon det skorter på, sier de.  For mulighetene ligger rett utenfor døra vår.

Ny bro vil få flere til å sykle

Mulighetene utenfor døra bruker også Tor Egil Vitsø. Nå trenger han å få fikset giret på offroad sykkelen. En jobb han gladelig overlater til reparatør Nilsen.

  • Sykkelreparatør fra Syklistenes Landsforbund, Sverre Nilsen, fikset det meste på kort tid.

  • Tor Egil Vitsø følger interessert med når Sverre Nilsen forklarer hvor lett man kan justere gir og bremseklosser.

–  Jeg sykler til og fra jobb hver dag, og bruker bilen bare om vinteren.  Skulle jeg ønsket meg noe så må det være bedre dekke både på vei og sykkelstier, sier han.

Dette er syklist Mathilde Olaussen enig i.  Hun har EL-sykkel, og tråkker mye mellom Saupstad og Tiller.

– Sykkelstiene er for dårlig vedlikeholdt synes hun. Grusen er ikke fjernet, og det er mange dumper som kan bli farlige. Men ellers er dette et godt tilrettelagt område å sykle i, og med en ny sykkelbro mellom Saupstad og Tiller blir det en drøm. Den håper jeg kommer på plass som snart som mulig.  Det håper også Tor Egil Vitsø.

Permanent verksted?

Når POP-up verkstedet pakket sammen etter tre dager med sykkelreparasjoner er det lenge til neste gang det «popper» opp.

– Eller, det vet vi egentlig ingenting om, sier Hilde V. Markussen som er prosjektleder for Områdeløftet. POP-up lokalet har vært brukt hele uka av forskjellige organisasjoner på Saupstad. Her var det åpent kontor for Områdeløft Saupstad-Kolstad, gratis sykkelverksted, elsykkelprøving, sykkelfilmvisning, dyrkingskurs, postapokalyptisk supermarked, og kaffe og vafler blant annet.

– Når det gjelder sykkelverkstedet, så er ideen herved lansert og kanskje er det noen som plukker den opp og ser at her kan det være en nisje for en ungdomsbedrift eller noe lignende. Vår rolle er å bidra til å lage gode prosjekter sammen med blant andre frivillige organisasjoner eller andre initiativtagere som favner mange mennesker i bydelen, avslutter Markussen.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?