Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Gåsaparken er klar for innrykk!

Del denne artikkelen
Gåsaparken ved Nidelva

Elveparken: Gåsaparken ligger på Bakklandet like ved Gamle Bybro. Oppgradert og fin, vender den seg helt ned til Nidelva og mot sola i sør-vest. Turid Helle

Byen og Bakklandet har fått en ny fin park. Gåsaparken er nå klar for innrykk fra solbadere, turister og alle andre som vil slappe av ved Nidelvens bredder.

Tekst
Turid Helle

Parken er liten av størrelse, men den er en viktig grønn lunge for innbyggerne på Bakklandet. Populær for rekreasjon om sommeren, et fristed midt i det sjarmerende byområdet. Hver sommer brukes Gåsaparken som aktivitetsområde og konsertarena, blant annet i forbindelse med Bakklandsdagene.

Nå kan du komme helt ned til elva på en trygg og god måte, sier landskapsarkitekt Jorunn Munkeby. Det er blitt en ny solid trapp i betong med skifer i trinnene. I tilknytning til trappa er det også bygd et lite amfi for å sitte ned og nyte utsikten over Nidelva, forteller hun.

 • Gåsaparken ved Nidelva

  Oppgraderingen har gitt en park med lett tilgang til Nidelva, solide nye trapper og store steiner for å holde på massene og gi sitteplasser mot elva. Foto: Turid Helle

 • Gåsaparken sett fra Gamle bybro

  Fra Gamle Bybro er det lett å se parken som trekker seg ut mot elva. En liten strand ligger skjermet innenfor fjellhylla «Skjæret» som er godt synlig ved lavvann. Foto: Turid Helle

 • Store steiner er lagt opp mot Nidelva

  Partiet mot Nidelva er tilrettelagt med store steiner som avgrenser gressbakken og steiner du kan sitte på helt ned mot vannet. Foto: Turid Helle

God tilgang til Nidelva

Hovedårsaken til opprustingen av Gåsaparken, var å lage en bedre og sikrere adkomst mot elva. Den eksisterende trappa var veldig dårlig etter at elva hadde gravd bort store deler av fundamentet og tretrinnene bare stod på armeringsjern. I tillegg var det en smal og for bratt sti som var uegnet for mange.

Jorunn Munkeby forteller at stien ned mot elva er lagt om noe for å gjøre den slakere og gi lettere tilgang til sitteplassene ovenfor elvebredden.

Det er lagt store steiner langs elva som skal forhindre utvasking i skråningen. Steinene er også fine å sitte på – eller å fiske fra, sier hun.

Bed for humlene

Trondheim bydrift er i ferd med å gjøre de siste utplantingene i parken. Rundt gressplenen i nord og øst blir det ett stort bed med mange forskjellige stauder.

Her kommer det planter i ulike farger og med ulike høyder slik at bedene gir variasjon og blomstring gjennom hele sesongen, forteller fagarbeider Anita Johansen. Her blir det mest gult, så blått og rosa mot gata, peker hun.

– Vi har spesielt valgt blomster som humlene liker, de har mye pollen og nektar og lukter godt, sier gartneren. Så da er det bare et humlehotell som mangler. Det får bli vår oppfordring til ungene i nabolaget, sier hun og legger til: Humlene må vi ta godt vare på!

 • Frodig bed i Gåsaparken

  Det blir et frodig bed mot nord og øst med arter som ballblom, prydgress, bladlilje, nøkketunge, alunrot, dagliljer, ormedrue, forglemmegeisøster, kattemynte, bergknapp, duehode, makedoniarødknapp, hjortetrøst, bronseblad og mange flere.. Foto: Turid Helle

 • Variasjon av planter

  Sammensetningen av planter skal gi parken variasjon i høyder, farger og blomstring gjennom hele sesongen. Og det skal bli humlenes favorittbed! Foto: Turid Helle

 • Rhododendron

  I parken er det også røde og hvite rhododendron i skråningen mot elva og prydeple, spirea og syrin mot gressflata over skråningen. Foto: Turid Helle

 • Variert park ved Nidelva

  Parken har en fin blanding av store tre, busker, gressbakke, stauder og lune sitteplasser. Foto: Turid Helle

– I parken er det også røde og hvite rhododendron, prydeple, spirea og syrin. Og vi vil sette ut mange løker til høsten, slik at parken blir en opplevelse til våren også, avslutter gartneren.

Gåsa satte sine spor

Gåsaparken har fått navnet sitt fra gåsa til eierne av Kafé Gåsa. Det må ha vært litt av en gås som både ga navn til kafeen og parken. Den var høyst levende, spankulerte i gata, var nebbete og verdenskjent. Nå er gåsa tilbake – om enn ikke helt som kjendisgåsa fra tidligere. De nye gjessene er stille og står i ro, men er likevel til stor glede for de minste.

– Så de to nye vippene av typen gås beriker lekeområdet som ellers er som før, forteller landskapsarkitekten. Vi har tatt vare på de store trærne – lønn, bjørk, ask og alm og bevart plenflater for soling og opphold. Gamle benker er pusset opp og noen nye har kommet til.

 • Som seg hør og bør må parken ha en gås eller to… På lekeplassen står de klar og venter på små lekekamerater. Foto: Turid Helle

 • De store trærne i parken er bevart, sammen med en romslig gressflate. Gangarealet er markert og nye benker er på plass. Foto: Turid Helle

 • Veggmaleri på murbygningen lengst sørøst gir ytterligere mangfold til parken. Foto: Turid Helle

Ved inngangene til parken er det satt opp sykkelstativ og alle stiene og plassene i parken er tilført ny grus. I tillegg er lysstolpene i parken pusset opp. Etter hvert skal også inngangen til parken fra sør oppgraderes med nye benker og staudebed langs plankegjerdet. Et lunt sted å sitte med fin utsikt opp elva.

Den tjue år gamle Gåsaparken skal tas vare på

Det sa ordfører Rita Ottervik da kommunen kjøpte naboeiendommen til parken i 2013 og gjorde den til en kjærkommen utvidelse av en av byens offisielle parker. Utvidelsesområdet har lenge vært et omstridt område.

Deler av parken har egentlig vært en privateid boligtomt. Selv om det ikke har blitt bygd hus der, har det lenge vært fryktet at noen skulle velge å bygge en bolig på det eneste lett tilgjengelige grøntområdet på Bakklandet.

Bakklandet og Lillegårdsbakken Velforening la ned stor innsats i å sikre hele området som friområde og er nå veldig fornøyd med at området ble regulert til offentlig areal og ikke boliger.

Vi er blitt involvert godt i både planlegging og opprustning av Gåsaparken, sier styreleder Emma Jenny Maria Persson. Her har kommunen gjort en veldig bra jobb. Resultatet vil glede alle oss som bor her og de mange besøkende på Bakklandet.

Nå er parken sikret for ettertiden. Har du ikke vært her – så ta turen i sommer!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?