Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Lengsel etter en benk

Del denne artikkelen

Benken foran Justismuseet: Forfatter Eva Furseth liker veldig godt de nye benkene. – Jeg så for meg en traust benk, med teksten på en metallplate. Benken som kom er så lekker, med flott design og god lesbar tekst brent i benkeflaten. De er veldig flotte. Foto: Turid Helle

Leter du etter en benk med det lille ekstra? Da må du prøve den litterære løypa i sentrum av Trondheim. På hver av de ti benkene kan du lese en unik tekst om stedet der benken står. Skrevet av forfattere som kjenner Trondheim.

Tekst
Turid Helle

En av forfatterne – Eva Furseth har skrevet en tekst om pasienten med lengst innleggelse i Norge. Benken er plassert ved inngangen til Justismuseet. Det er der Furseth jobber og der Ludvig Wang (1873-1963) bodde store deler av livet sitt.

”Denne benken har jeg alltid drømt om å sitte på. Jeg har levd mer enn en mannsalder på den andre siden av de tykke steinveggene bak oss. Det første kriminalasylet i Norge. Her kom vi som ble regnet som for syke til å straffes og for farlige til å slippes fri.…. Men jeg, Ludvig Wang, klarte å sette spor etter meg. Allikevel.”

Det er en sterk tekst (les hele teksten her) og på spørsmål om hvorfor hun valgte denne teksten sier hun.

– Jeg hadde jobbet med utstillingen Galskapens fengsel i to år. En utstilling om norsk sikkerhetspsykiatri i det 20. århundret, med utgangspunkt i arkivene fra Kriminalasylet og Reitgjerdet asyl i Trondheim. Og i det materialet ble jeg kjent med Ludvig Wang. Han må være den mest spesielle personen som har levd i Trondheim. Han valgte tidlig en levestrategi i asylene som gikk ut på å mentalt fortsette å leve utenfor institusjonene.

Hun forteller at hun ville få fram skjebnen hans og gi ansikt til den ekstremt anonyme tilværelsen denne karismatiske mannen levde.

– Jeg hadde jobba så mye med historien, visste akkurat hvordan jeg ville ha teksten og skrev den veldig fort. Den satt godt med en gang, sier hun fornøyd.

En ære å bli spurt

Eva Furseth er kunsthistoriker, oppvokst på Færøyene. Hun har skrevet mange bøker om færøyske og norske kunstnere og jobbet med kunst i en årrekke. De siste fem årene har hun jobbet ved Justismuseet. Kontoret hennes kan ha vært cellen der Ludvig Wang bodde i mange år.

– Da Litteraturhuset ringte og spurte om jeg ville delta i dette prosjektet sa jeg ja med en gang. Jeg leverte flere forslag til tema, og sammen med Litteraturhuset ble vi enige om å gå videre med denne teksten. Jeg er veldig stolt over å få være med!

Eva Furseth tenkte at den som satte seg ned på denne benken skulle få en ekstra opplevelse. Som gir ettertenksomhet. Gjennom en tekst som er lett å lese.

Litterær løype i Trondheim

Dette er bare en av historiene du kan lese på de nye benkene. Det er Litteraturhuset som står bak prosjektet og som har valgt ut 10 forfattere som kjenner Trondheim og som gjerne ville være med i dette særegne prosjektet.

Benkene finner du på ulike steder i sentrum og de er plassert slik at det er mulig å gå en rundtur – fra benk til benk.

  • Litteraturhuset er et fint startsted for rundturen. Derfra langs bryggene ved Nidelva til Krigsseilerplassen. Så Brattørbrua og solsiden nord for kanalen. Over Jernbanebroa, gjennom Thomas Angells gate, via Taraldsgårdsveita og til Sanden. Så innom Justismuseet og en svipptur over til Øya. Deretter elvelangs forbi Marinen og under gamle Bybro, før ringen sluttes ved Litteraturhuset.

  • Meninger om benkene: En forbipasserende herre i Sanden mente benkene så veldig dyre ut. Etter oppfordring las han teksten – og sa; dette var jammen en fin tekst. Foto: Turid Helle

  • Meninger om benkene: En byråkrat mente at benkene var fine, men tekster foretrakk han i bokform. De hadde ingen ting på sitteflaten å gjøre. Foto: Turid Helle

  • Meninger om benkene: Bestemor og barnebarna hadde benket seg foran Litteraturhuset, og de hadde lest og gjettet på hva man kunne bruke armlenet til (kaffe, bok mm). De likte den veldig godt. Foto: Turid Helle

  • Meninger om benkene: Nobel fredsprisvinner Shirin Ebadi ble imponert over å finne en persisk tekst på benken midt i byen. Hun likte det! Foto: Turid Helle

  • Meninger om benkene: En landskapsarkitekt som hadde kommet over benken på Krigsseilerplassen var imponert over design og utførelse, tankevekkende tekst og veldig tøft med den tunge skiferen som holder benken på plass. Foto: Mari Synnøve Opheim Gjertsen

Studentprosjekt

Arkitektstudenter ved NTNU har utformet benkene. Litteraturhuset og Trebyen Trondheim presenterte prosjektet for studenter ved NTNU og det tok ikke lang tid før det kom flere henvendelser fra studenter som kunne tenke seg å jobbe med dette prosjektet. Mari Synnøve Opheim Gjertsen, Kristine Beate Slåttsveen og Grete Schia Kaasa gikk sammen om oppgaven. De var interessert i litteratur og hadde møbelsnekkerkompetanse i tillegg til å være arkitektstudenter.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet, sier de stolt. Vi har vært gjennom en bratt læringskurve, og det var mye mer jobb enn vi trodde… Vi var ikke forberedt på kommunikasjonen med alle involverte, inkludert leverandørene. Heller ikke hva ting kostet, å holde seg innenfor tildelt budsjettramme var en krevende og nyttig øvelse.

<strong>Favorittbenkene:</strong> – Vår favoritt er benken foran Litteraturhuset, den passer perfekt til marmorveggen i bakgrunnen. Men også - den persiske teksten passer så godt på benken i Jomfrugata. Og de små benkene foran fiskebutikken i Taraldsgårdsveita skaper et hyggelig rom utenfor butikken sier Mari Gjertsen og Beate Slåttsveen, her fra Krigsseilerplassen. Foto: Turid Helle.

Favorittbenkene: – Vår favoritt er benken foran Litteraturhuset, den passer perfekt til marmorveggen i bakgrunnen. Men også – den persiske teksten passer så godt på benken i Jomfrugata. Og de små benkene foran fiskebutikken i Taraldsgårdsveita skaper et hyggelig rom utenfor butikken, sier Mari Synnøve Opheim Gjertsen og Kristine Beate Slåttsveen. Foto: Turid Helle.

Leverandører imponerer

Materialvalget falt til slutt på eik, et hardt og holdbart materiale – og skifer for å gjøre benken tung. Oppdraget med å bygge benkene ble gitt til Snekkeriet Verdal.

Det var utrolig lærerikt å jobbe sammen med de dyktige håndverkerne forteller studentene. – De kan faget sitt, har stor yrkesstolthet og er opptatt av å levere et perfekt utført produkt. Det var kjempegøy!

Minera Skifer sponset all skiferen til benkene. – Det eneste vi måtte betale var frakt. I tillegg inviterte de to studentgrupper på bedriftsbesøk og vi lærte mye om stein.

  • Siste innspurt med gjengen fra Snekkeriet Verdal. De sto på fra morgen til kveld for å få alle benkene ferdige. Foto: Kristine Beate Slåttsveen

  • Markus Lantto leverte ikke bare en tekst, men også illustrasjon som pryder de små benkene i Taraldsveita. Både tekst og mønster er svidd i benkeflaten med laser. Foto: Turid Helle

Gatebibliotek
De siste ukene før Litteraturhuset åpnet var det hektisk aktivitet for å få ferdige benkene, slik at Trondheim bydrift skulle få plassert de ut i tide. De kom med lastebilen sin, tok alle benkene med til byen og plasserte de ut en etter en.

Snipp, snapp, snute – så var litteraturen ute!
Finn deg en benk, nyt høstsola og les teksten på benken. Når du går er du litt rikere..

.. .og har du en bok du gjerne vil dele, sett den i bokhylla under benken.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?