Transport & miljø

Åtte tips til deg som vil sykle i vinter

Del denne artikkelen

Trygt med piggdekk: Prøv deg fram til å begynne med, slik at du blir kjent med bremse- og svingegenskaper. Med litt erfaring er det trygt og ikke minst fint å sykle om vinteren! Foto: Knut Opeide, Statens Vegvesen

Trodde du vintersykling var kaldt, glatt og farlig? Litt ekstra utstyr må du ha, men du kan få minst like fine dager på sykkelen på vinterstid som om sommeren! Vi gir deg våre beste tips til hvordan du kan gå vinteren i møte på to hjul. 

Tekst
Inger Mari Hansen Eggen/Bjørn Ådland

1. Piggdekk gir godt veigrep og funker på all slags vinterføre

Om du ikke har prøvd vintersykling tidligere: Kjøp og sett på gode piggdekk før snøen kommer! Det er tryggere å sykle med piggdekk enn å gå med vanlige vintersko på glatten. Om du ikke er vant med å bytte dekk selv, be butikken om å sette dem på til deg.

Når snøen og isen kommer har du nå et svært godt veigrep, både på snø og blank is. Når trafikken står og spinner i bakkene, vil du smilende gli forbi på en vinterskodd sykkel!

2. Se og bli sett – bruk lys og refleks

I mørketida er det viktig med gode sykkellykter og refleks. Det viktigste for jobbpendlere er lykter foran og bak slik at du blir godt synlig. Noen liker å ha en lykt på hjelmen i tillegg. Ha gjerne på refleksvest eller refleksbånd, i tillegg til reflekser på sykkelen, så synes du ekstra godt. Husk at du skal være synlig på 300 meters avstand.

3. Du trenger ikke egne sykkelklær, men kle deg godt og varmt. Spesielt på hender og hode!

Vanlige vinterklær fungerer også på sykkel! Bruk gjerne vindtette overtrekksklær med ull under, og kjør lag på lag etter hvor kaldt det er.

Det kan være smart å investere i et vind- og vanntett hjelmtrekk, og balaklava eller buff for å dekke ansiktet.

4. Parker sykkelen innendørs eller under tak hvis du kan

Mange har en sportsbod eller kjellerbod hvor sykkelen kan stå varmt hjemme, og det er gunstig å la sykkelen stå under tak eller helst inne om den skal stå parkert hele dagen på skole eller jobb også. Da smelter snø og is som har lagt seg på dekk, kjede, gir og bremser – og det oppleves langt mer gledesfylt og problemfritt å sykle.

5. Enkelt vedlikehold gjør at sykkelen holder seg bedre

Om det er mye salting og strøing på vinterveiene, er det lurt å spyle av salt og sand med jevne mellomrom. Noen arbeidsplasser har slike mekke- og spylestasjoner i forbindelse med innvendig sykkelparkering; bruk dem flittig for å beskytte drivverket på sykkelen. Husk å olje kjede og gir med jevne mellomrom. Om du har stengt av hageslangevannet hjemme, kan man bruke en lavtrykksspyler til rengjøring av sykkelen på dager med litt varmegrader.

Ta spesielt godt vare på sykkelkjedet, og få det gjerne byttet når vintersesongen er over. Det koster kun noen få hundrelapper, og er vel verdt å gjøre.

6. Still inn setet så du kan få en fot i bakken når det trengs

Noen foretrekker å senke setehøyden noe på de aller glatteste dagene, slik at det er lettere å sette en fot i bakken ved behov. Med en fot nedi står du helt støtt, selv der det er glattest. Det er altså tryggere å sykle med piggdekk enn å gå, noe mange ikke tenker over før de har prøvd.

7. Elsykkel er genialt om vinteren!

Det er på vinteren at elsykkel virkelig briljerer! Motordriften overvinner lett den ekstra motstanden vinterføret gir. De litt enklere elsyklene med motordrift i framhjulet er overraskende gode på vinterføre; med gode piggdekk blir de sykkelens svar på firehjulsdrevne SUV-biler.

8. Noen dager er det best å ta bussen

De fleste vinterdager går det helt fint å sykle, men noen ganger kan det være greit å velge andre fremkomstmidler. På iskalde dager eller i kraftig snøvær er det helt greit å la sykkelen stå.

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?