Transport & miljø

Vårens store rengjøringsjobb

Del denne artikkelen

Maskiner og mannskap ved våre driftstasjoner kjører rundt i byens kriker og kroker for å rengjøre boliggater de neste ukene. Diana Mischke

Etter vinteren kommer våren. Og med våren kommer rengjøringsjobben. All strøsanden som ble strødd ut i vinter, skal nå samles inn igjen.

Tekst
Merete Mauland

Vårfei og rengjøring av gatene

De ansatte i Trondheim bydrift skal ut å feie nesten 900 km med vei!

Den omfattende feiejobben starter etter påske, men i Midtbyen og ved enkelte sikre snøfrie områder nær fjorden starter de litt tidligere. Trondheim Bydrift ønsker å komme i gang så snart som mulig slik at flest mulig veier er rene og fine til 17. mai.

Strøsand som er lagt ut i vinter skal nå hentes inn igjen fra byens gater.

Strøsand som er lagt ut i vinter skal nå hentes inn igjen fra byens gater.

Men storrengjøringen er omfattende og de kan ikke love at alle boliggater i Trondheim er feid til konfirmasjoner og andre festdager i mai. Tiden det tar å feie ferdig alt avhenger av hvor mange tonn med strøsand som skal hentes inn igjen, og om alt utstyret går hele veien, eller om noe blir ødelagt og må til reparasjon.

 

Hva feies først?

Trondheim bydrift får mange spørsmål om hvor de feier først. På Trondheim kommune sine nettsider finner du informasjon om årets vårfei.

Folk lurer alltid på hvorfor et område prioriteres før et annet, forteller Nina Fogderud i kundesenteret i Trondheim bydrift. Hennes kollega, planlegger Kjetil Haarberg ved vegavdelingen, sier det er et mål å starte på ulike områder i byen hvert år.

Men det er naturlig at vi starter i lavlandet og de områdene som er snøfrie først.

Når det gjelder prioritering av veier i feiesonene er prioriteringen klar.

– Vi prioriterer å gjøre skoleveiene trygge, og starter alltid med vårfeien rundt skolene i området, forteller Haarberg

Varsler beboere om når de kommer

Trondheim kommune sender ut varsel på sms rundt en uke før feiemaskinene kommer.

Servicevarsling.no kan du gå inn for å se hvilket telefonnummer du står oppført med. Det kan være lurt å sjekke at riktig telefonnummer er registrert på din adresse slik at du også mottar varsel når feiebilen kommer. Da får du også informasjon om andre viktige hendelser innenfor vann og avløp.

 

Hva bør huseier gjøre

Det er en fordel at beboere og huseiere parkerer litt smart når Trondheim Bydrift kommer for å feie i området. Feievognene kommer ikke til hvis det står mange parkerte biler i veien.

Beboere i området kan etter at de har mottatt varslings-sms forberede seg ved ikke å parkere biler i gata og feie ut strøsand fra fortau ved boligen.

Huseiere skal imidlertid ikke legge sand og grus i hauger i gata, det kan ødelegge kjøretøyene.

Det beste er om grusen spres jevnt utover langs vegbanen når folk feier ut i veibanen, forteller ansatte ved driftstasjonene i Trondheim Bydrift. Da slipper feiemaskinene å kjøre seg fast og stoppe opp.

En god del av arbeidet på hovedveiene vil også skje om natten. Da er det mindre trafikk og trafikkerte veger kan feies uten at det fører til for mye forsinkelser i trafikken.

 

Feiing av veg med boligsoneparkering

Trondheim parkering har ansvar for feiing i gater med boligsoneparkering.

Denne feiejobben starter i april og varer til juni. Her sendes det også ut SMS til beboere i området. Trondheim parkering skilter også for å varsle bileierne og for å unngå at parkerte biler står i veien for feiebilen.

Mer info om feiing i boligsone finner på på Trondheim parkering sine hjemmeside.

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?