Transport & miljø

Syklister lever lenger

Del denne artikkelen
Litt smarter
På to hjul: Lars Svanholm og Bente Solstrand ved Svanholm begravelsesbyrå sverger til sykkel. Mindre bilbruk ga friskere ansatte. Miljøpakken har premiert Svanholm.

På to hjul: Lars Svanholm og Bente Solstrand ved Svanholm begravelsesbyrå sverger til sykkel. Mindre bilbruk ga friskere ansatte. Miljøpakken har premiert Svanholm.

Fysisk aktive lever bedre. Sykling forlenger livet. Begravelsesbyrået Svanholm fikk ansatte ut av bilen og opp på sykkelsetet. Korttidsfraværet ble halvert.

Tekst
Hans Kringstad
Foto
Thor Nielsen

Svanholm er en av fem virksomheter i Trondheim med premie fra Miljøpakken som ”Sykkelvennlig arbeidsplass”. 104 bedrifter og foretak i offentlig sektor deltok i konkurransen i fjor. Arbeidsgivere kniver om å legge best mulig til rette for at folk skal tråkke til og fra jobb.

Sykkel er smart

Og hva er så vitsen med det? Daglig leder Lars Svanholm forklarer:

– Vi begynte å få en del ansatte med livsstilsplager som diabetes, overvekt og dårlige knær. I tillegg er det dyrt med bilparkering. Mange bodde bare 15–20 minutters sykling fra jobben, så vi tenkte at sykkel er et smart tiltak.

Svanholm laget god, innendørs sykkelparkering på arbeidsplassen, fikk vaktmesteren til å ta enkel sykkelservice og betalte ansatte for å sykle framfor å betale for mer bilparkering.

– Snart syklet 30–40 prosent regelmessig. Korttidsfraværet falt til det halve i løpet av tre år.  Folk gikk ned i vekt og diabetesplagene avtok. Vi ser også gevinster på arbeidsmiljø og trivsel. I bransjen vår er det mye psykososialt stress. Du tåler mer når du er i fysisk form.  Du blir mer tålmodig og imøtekommende overfor pårørende.

Jobbsykling som kinderegg

I juryen for Sykkelvennlig arbeidsplass sitter en av Miljøpakkens reiserådgivere, en representant for Syklistenes Landsforening og en fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

– Jobbsykling er et kinderegg. Det gir bedre bymiljø, bedre arbeidsmiljø og mindre sykefravær. Det er inspirerende å se hvordan stadig flere arbeidsplasser arbeider systematisk med å legge til rette for sykkelen, sier jurymedlem Kenneth Stoltz fra Næringsforeningen.

Miljøpakkens reiserådgivere lanserte konkurransen i 2014. Formålet er å motivere arbeidsgivere, la dem lære av hverandre – og å gi Miljøpakken en åpning til å hjelpe med tips og råd. Det virker.

– Det går et slags lys opp for mange når de ser konkret hva som utløser sykkelvennlighet. Ofte skal det lite til. Mange er opptatt av å spare kostnader til bilparkering, og så får de andre gevinster med på kjøpet, sier reiserådgiver Christiane Solheim.

Les om reiserådgiverne.

Siemens vant først

– Vi ser fordelene med aktive ansatte. I tillegg får vi for lite plass til bilparkering hvis mange skal kjøre. Nå går p-avgift for bil til tiltak for ansatte, sier plassjef Lars Ove Husby ved Siemens. Siemens tok tittelen i 2014. Da kunne bedriften skilte med eget sykkelbygg med verksted og plass til 120 sykler.

Edvin Berg i sykkelhuset til Siemens. Det har alle fasiliteter og måler 126 kvadratmeter.

Edvin Berg i sykkelhuset til Siemens. Det har alle fasiliteter og måler 126 kvadratmeter.

TrønderEnergi vant i 2015 sammen med Svanholm. Da hadde selskapet flyttet til Lerkendal, i et bygg nesten uten bilparkering – men med ubegrenset plass til sykler innendørs, plass til sykkelreparasjoner, gode garderober og muligheter til å tørke klær. Ca 50 av 250 ansatte sykler.

– Først og fremst ønsker vi friske ansatte, men målet er også et  bedre miljø, vi vil gå foran i miljøkampen, og vi vil at de ansatte skal spare tid til og fra jobb, sier markedssjef Eli Flakne.

Hos TrønderEnergi på Lerkendal er det plass til cirka 100 sykler innendørs. Selskapet utvider kjapt ved behov. Her skal Maria Haugdal ut på to hjul. Foto: TrønderEnergi

Hos TrønderEnergi på Lerkendal er det plass til cirka 100 sykler innendørs. Selskapet utvider kjapt ved behov. Her skal Maria Haugdal ut på to hjul. Foto: TrønderEnergi.

Syklet gjennom Afrika

– Vi sykler fordi vi sparer tid. Det er praktisk og effektivt, sier småbarnsmødrene Isabell Lykke og Anette Fenstad hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Begge leverer og henter barn i barnehagen med sykkel. Anette sykler hele året. Passasjeren i sykkelvogna koser seg med en lett frokost og kanskje et opptak av barne-TV.

Fylkesmannen frister ansatte med premier for lang og hyppig sykling. Siste års jobbsykling tilsvarte en tur fra Norge til Sør-Afrika og tilbake igjen til Egypt. I kjelleren i sentrum er det garderober, god parkering og verktøykasse.

Råd mot saltskader
– Noe av det beste er at jeg kan spyle og smøre sykkelen på jobb om vinteren. Sykkelen min tåler saltinga bra, mens samboeren sin ruster opp, sier Anette Fenstad, som dermed har servert et godt og enkelt tips for å bli en sykkelvennlig arbeidsplass.

Isabell Lykke og Anette Fenstad parkerer trygt i kjelleren under gamle Stiftelsen - hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Da har de syklet innom barnehagen først. Foto: Hans Kringstad/Miljøpakken

Isabell Lykke og Anette Fenstad parkerer trygt i kjelleren under gamle Stiftelsen – hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Da har de syklet innom barnehagen først. Foto: Hans Kringstad/Miljøpakken.

Multiconsult vant i fjor sammen med Fylkesmannen, og har allerede tatt i bruk spylestasjon og det meste ellers av nyttige tips. Selskapet krevde god sykkelparkering da de så seg om etter nye lokaler. Det fant de hos utleier Kjeldsberg på Sluppen.

– Syklinga har økt og bilbruken har gått ned. Ansatte sykler til jobb fra alle bydeler, sier verneombud Torgrim Stene.

Meld på arbeidsplassen din

«Sykkelvennlig arbeidsplass» har tre kategorier med kriterier etter hvor langt virksomhetene har kommet i å legge til rette for pedalfolket. Kriteriene er i praksis konkrete råd om tiltak. Det handler ikke først og fremst om å vinne, men om å bli bedre for hvert år, slik som et fotballag kan avansere på  tabellen eller rykke opp en divisjon.

– Det er penger å spare og helsegevinster å hente, sier reiserådgiver Christiane Solheim.

Og det er gratis å delta i Miljøpakkens konkurranse: Her kan store og små virksomheter  melde seg på.

Lev bedre - gjør som Svanholm begravelsesbyrå og sykle til og fra jobb. Her rengjør Terje Røstad ansattes sykler. Til høyre Kristoffer Myran Winsnes.

Lev bedre – gjør som Svanholm begravelsesbyrå og sykle til og fra jobb. Her rengjør Terje Røstad ansattes sykler. Til høyre Kristoffer Myran Winsnes.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?