Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Hvilke turstier er tilrettelagt for rullestol og barnevogn?

Del denne artikkelen

Friluftslivet er for alle. Ved Haukvatnet er turstien asfaltert og godt tilrettelagt for de som trenger godt dekke. Merete Mauland

Noen turveier er bedre tilrettelagt for de med rullestol og barnevogn enn andre. Her finner du noen tips.

Tekst
Merete Mauland

Trondheim er full av flotte turmål og nå jobber Trondheim kommune med å gjøre marka tilgjengelig for enda flere. Noen turveier har bedre dekke, området har gode parkeringsmuligheter, du kommer deg rundt bommen som sperrer, det er ramper og handicaptoalett ved turmålene eller kanskje det rett og slett er satt opp flere benker underveis. Det er mange tiltak som er gjort for å gjøre friluftslivet mer tilgjengelig for de som kjører rullestol eller triller barnevogn.

juster-bilde-av-rampe-ned-i-vannet-haukvatnet

Rampe ned i Haukvatnet finner du ved hytta Hauken

Haukvatnet

Rampe ned i vannet finner du på nedsiden av Hauken ved Haukvatnet. Helt øverst på Byåsen, på vei mot Lian, finner du Haukvatnet langs Vådanvegen. Her er det benker, grill, toalett, strandvolleyballbane og badebrygge. Turveien rundt Haukvatnet er asfaltert og egner seg godt for de som sitter i rullestol eller trenger godt tilrettelagt turvei. Stort sett er strekningen rundt vannet slak, men det er litt stigning enkelte steder. Turveien rundt vannet brøytes ikke om vinteren. Like ved parkeringsplassen ligger turhytta Hauken. Det er rampe inn i hytta, men også en tilrettelagt bade- og fiskebrygge nedenfor hytta.

Nedre Leirfoss

Parken ved Nedre Leirfoss ble utviklet som et pilotprosjekt for universell utforming. Dette skal være et sted for rekreasjon, fiske og lek. Representanter fra Norges Handikapforbund og Norges Blindeforbund kom med flere innspill til arbeidet med utforming og tilrettelegging når området ble opprustet i juni 2009.

  • Nedre Leirfoss ligger ved Nidelvstien. Du kan også kjøre hit og det ligger rett ved Leirfossveien.

Parken på cirka 12 mål ligger på østsiden av Nidelva og er veldig populær. Parkområdet har fiskebrygger og asfalterte gangstier. Det er også benker og griller for de som vil ordne seg litt mat. Fra parken kan man også trille videre på stien langs Nidelva som holder en grei standard et godt stykke.

Rønningen

Rønningen er en serveringshytte i Leinstadmarka og Bymarka i Trondheim. Det er Trondheim kommune som eier hytta, men den drives av Trondhjems Turistforening. Her er det handicaptoalett og tilgang til serveringslokalet for rullestol. Du kan gå eller trille til hytta fra Granåsen og Skogly eller fra parkeringsplassen på Smistad via tre kilometer lange helårsveien som brøytes og strøs på vinterstid.

Theisendammen og nedre del av Bymarka

Theisendammen ligger i del nedre del av Bymarka. Stien rundt dammen er godt tilrettelagt for rullestolbrukere og er cirka 2 kilometer lang. Dette er et turområde som ligger nært byen og kommer deg hit med buss. Bybusser i Trondheim har rampe slik at det er mulig å komme seg av og på bussen med rullestol.

Det er fint opparbeidede turveier som er godt egnet for barnevogntrilling eller kjøring med elektrisk rullestol i området. Her går turveien innom badeplassen ved demningen og videre langs vannkanten rett nedenfor det vakre kulturlandskapet ved Sommersetra. Det er et rikt fugleliv ved og i vannet, og det er også muligheter til å se og oppleve bever. Mange benker gir gode muligheter for å stoppe opp og nyte.

For den som har lyst på en litt lengre tur er det også lett å komme seg langs stien opp bakkene til Baklidammen, over demningen og videre opp til Tunga og Lavollen. Ved Baklidammen er det benker, gapahuk og grill, og på Lavollen er det anledning til å få kjøpt seg mat og drikke. Rett ved Lavollen ligger Tusseløypa – en liten eventyrverden for barn. Fra Theisendammen og opp til Baklidammen er det ca 1 km, og videre opp til Lavollen er turstien ytterligere 1,5 km.

Ladestien fra Sponhuset til Grilstad

Ladestien er cirka 8 kilometer lang, men det er ikke hele stien som egner seg for trillende. Den mest egnede strekningen går fra Sponhuset ved Ringvebukta og langs vannet forbi Rotvollfjæra og videre mot Grilstad. Sponhuset serverer mat og drikke og har egen Facebook-side der du kan finne informasjon og åpningstider. Utenfor kafeen finner du også handicaptoalett som kommunen drifter. Ladestien driftes ikke på vinteren. Det betyr at den ikke strøs eller brøytes, så her bør man legge turen når det ikke er snø og is.

Parken i Grilstad Marina er også er godt alternativ. Det er en del av Ladestien og er godt tilrettelagt for bevegelseshemmede. Dette er et fint område med nærhet til fjorden: www.grilstadmarina.no/stedet.

Flott ettermiddagssol på grusvegen som går videre fra Lian restaurant mot Fjellsterveien

Flott ettermiddagssol på grusvegen som går videre fra Lian restaurant mot Fjellsterveien

Lian-tips fra en friluftsentusiast

De beste tipsene kommer ofte fra folk som bruker marka mye.

– Det viktigste for meg at jeg kommer meg ut på tur med familien min, sier Melkior Berge.

Han bruker rullestol og forteller at han kjører elektrisk rullestol på tur.

– Turveiene vi velger må være fremkommelige, og ha jevnt og bredt nok dekke. Det bør også være gruset rundt eventuelle bommer underveis.

Han kommer også med to gode turtips til andre:

  • Lian–Fjellseterveien
  • Lian/Våddan–Skjellbreia

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?