Levende by
Ser fram til nye fasiliteter på Estenstadhytta
Holder hjulene i gang: Kjell Kristiansen og vert Jarl Inge Krognes tar seg en kaffekopp mellom slagene. Krognes er nå inne i sitt åttende driftsår som vert. Foto: Unni Skoglund
Estenstadhytta er et av Trondheims mest populære utfartssteder. Nå er kommunen i gang med å oppgradere hytteanlegget med innlagt vann, vannklosetter og kiosk.
− Det blir utrolig kjekt å få dette på plass, sier vert på hytta, Jarl Inge Krognes.
Lukten av kanelboller er nærmest blitt ensbetydende med Estenstadhytta. Få ting smaker bedre etter at man har gått seg varm opp bakkene, enn nystekte kanelboller og en god kopp kaffe. Å ta turen opp hit er så populært at man på de fineste dagene må regne med å stå i kø for å få betjening.
− Estenstadhytta er en institusjon i marka. Ofte står det besøkende og banker på en time eller to før vi åpner i helgene og da slipper vi de inn. Besøket har skutt i været de siste årene og for et par år siden nådde vi grensen for makskapasitet. Når kiosken står klar til sommeren skal denne kunne ta av for en del av presset slik at det blir mindre køer, sier Krognes og tilføyer: − Ikke minst skal det bli veldig godt å få kommunalt vann! Dagens system trenger sårt en oppgradering.
Brønnen avvikles
Bakgrunnen for at Estenstadhytta skal kobles på det kommunale vann- og avløpsnettet er gjentakende problematikk ved brønnen, som er Estenstadhyttas eneste vannkilde. Det har tidvis vært for lite vann, og høsten 2016 måtte en av to brønner kobles fra for godt, på grunn av dårlig vannkvalitet.
I problemperiodene har Trondheim bydrift måttet kjøre opp vann på tank som har stått utenfor hytta, men dette har ikke vært en god løsning. Derfor startet kommunen, sist høst, graving og legging av nye vann- og avløpsledninger fra Bekken parkeringsplass og opp til hytta. Dette arbeidet er snart ferdig, og i løpet av februar skal Estenstadhytta kobles på det kommunale nettet, og dagens brønn avvikles for godt.
− Det nye toalettbygget skal stå ferdig til sommeren og vil ha fire publikumstoalett. Her vil det også komme både handicaptoalett og stellefasiliteter for småbarn. Det vil også bli en ansattgarderobe, og en veldig etterlengtet utsalgsbod i nybygget, sier Kristin Klüver Kamvik, prosjektleder vedlikehold i Trondheim eiendom.
Dagens toalettbygg med utedo har vært i bruk siden 1974. Etter at det nye bygget er på plass vil det gamle bygget med utedoene bygges om til å bli vedskjul og bod.
Vil oppgradere alle markahyttene
Kommunen ser på markahyttene som svært viktige for friluftslivet i Trondheim. De er populære turmål for mange. Hyttene med servering er dermed en vesentlig bidragsyter for at mange kommer seg ut i friluft.
− Inntrykket er at folk flest opplever toalettfasilitetene med utedo på markahyttene som greit. Men det er krevende for kommunen å drifte. Med de store besøkstallene som vi i perioder har på hyttene og de spesielle utfordringene vi har knyttet til transport når det ikke er vei fram, vurderer vi det som nødvendig med en oppgradering. Dette ønsker vi etter hvert å gjøre på alle serveringshyttene i marka, sier Helge Grenne, rådgiver i enhet for idrett og friluftsliv.
At serveringshyttene er populære og blir brukt, har også verten Jarl Inge Krognes, et par konkrete tall på:
− I 2017 ble det solgt hele 26 400 kanelboller på Estenstadhytta. Vi solgte kanelboller for 792 000 kroner, sier han fornøyd.
Kanskje kan denne rekorden stå for fall når serveringskapasiteten utvides fra sommeren av? Det knitrer i tørr ved fra peisen. Vi takker for oss og forlater vertskapet og går utenfor. Snøen har lagt et mykt, hvitt teppe over marka og utsikten er slående. En blåkledd kar kommer susende opp mot hytta på ski. Hva synes han om at hytta skal oppgraderes?
− Jeg bruker både Bymarka og Strindamarka mye, så jeg er innom Estenstadhytta en del. Jeg har ikke tenkt på at det har vært primitive toalettfasiliteter, det har fungert greit for meg, men det høres likevel bra ut med en oppgradering. Det er alltid fint å ta turen opp hit, sier Andreas Manstad.