Lademoen
Nytt selvbyggeprosjekt på Svartlamon
Byggegjengen: Fride Elgesæther, Frode Schei Rystad, Bjørn Inge Melås og Vegar Røe er fire av de som skal i gang med å omforme en gammel tømmerkasse og en kunstpaviljong til en firemannsbolig på Svartlamon. Foto: Unni Skoglund
En gammel tømmerkasse fra 1920-tallet skal få nytt liv på Svartlamoen. Sammen med en kunstinstallasjon av Killi Olsen, skal den bli til fire hjem.
Svartlamon en tidlig vårdag i april. Vi er på besøk på tomta der en ny, lavkostnadsbolig i byøkologiens ånd skal oppføres. Sammen med leder i Svartlamon boligstiftelse, Kathrine Standal, snekker Terje Hansen og fire framtidige beboere, tar vi både tomta og materialene i øyesyn. Stabler med merkede tømmerstokker, planker og skiferstein ligger klare. Byggesøknad er sendt inn og hvis alt går etter planen begynner graving og fundamentering i begynnelsen av mai.
− Vi håper dette prosjektet kan være en inspirasjonskilde med tanke på alle tømmerkassene som står tomme her til lands. Vi vil også vise at amatører kan plukke ned og sette opp en tømmerkasse, sier Kathrine Standal i boligstiftelsen. Det trengs bare litt veiledning.
I likhet med rekkehusene som nylig er oppført i området, er også dette prosjektet et selvbyggeprosjekt. Beboerne skal bygge sine egne hjem, selv om det er boligstiftelsen som står som eier. Grunnen er det kommunen som eier, og boligstiftelsen har en festeavtale på leie av den. Prisen holdes lav da huset skal bygges av de som skal bo der selv. Og at hoveddelen av materialene kommer fra gjenbruk. Budsjettet for de fire boenhetene er på bare 2 millioner kroner.
− Vi har positiv erfaring med selvbyggeri og i tillegg økonomi til å igangsette et nytt prosjekt. Det er et mål at det skal bygges på de ledige tomtene på Svartlamon. Vi har høstet masse nyttig erfaring fra prosjektet med rekkehusene, sier Kathrine.
Annonserte etter selvbyggere
For å få fatt i nye selvbyggere annonserte boligstiftelsen etter interessenter på Finn.no, Facebook og på stiftelsens egne hjemmesider.
− Syv kjempegode søknader kom inn. Ut fra dem plukket vi ut fire som fikk tilbud om å være med i prosjektet. Alle takket ja, sier Kathrine og tilføyer: − Vi fikk en fin blanding av folk som allerede bor i området og folk utenfra. De får nå mulighet til å bo her og utforme sin egen leiebolig.
Frode Schei Rystad og Fride Elgesæther skal flytte inn i den ene leiligheten når huset står ferdig. De må bare bygge det først.
− Vi bor i en kvistleilighet på 26 kvadratmeter på Svartlamon, og gleder oss veldig til å få større plass. Vi er glad i området og ønsker å være med på å videreutvikle det. Boligkarusellen på det kommersielle markedet holder vi oss langt unna. Å bygge et hus vi skal bo i uten å eie det selv, er en alternativ boform som er midt i blinken for oss, sier de to.
Samarbeider om alt
De kommende beboerne skal samarbeide om alt fra fundamentering til å få opp reisverk, vegger og tak på. Når dette er i boks kan de jobbe individuelt i det som skal bli deres eget hjem.
Ved at beboerne deltar på møter og workshoper er de involvert på en helt annen måte enn vanlige leietakere er. Det som er nytt når det gjelder selvbyggerekkehusene, er at de tidligere hadde et rammeverk å forholde seg til. Både med tanke på byggenes plassering, størrelse, form og fasade. Det er større frihet i tømmerkasseprosjektet. Her har de kommende beboerne fått være med på hele prosessen med å plukke ned tømmerkassen og å bestemme hvordan huset skal bli. Både utvendig og innvendig. To av de framtidige beboerne, arkitektene Alise Plavina og Michael Gruner, har gjort hovedjobben med tegning og inndelingen av huset.
Tømmerkassen som Selbubonden ga bort til boligstiftelsen er i god stand. Den har vært brukt som sommerbolig de siste årene. I tillegg til tømmeret skal en rekke vinduer, ytterpanel, skifertak og gulvplanker brukes om igjen.
Tømmerkasse kombinert med kunstverk
Selv om tømmerkassen er utgangspunktet for det som skal bli en firemannsbolig, vil de gjøre mange endringer underveis i byggeprosessen. For å få det som i utgangspunktet er en stor enebolig, til å huse fire boenheter skal taket løftes. Da blir det tre fullgode etasjer.
− Kommunen er i besittelse av en paviljong i massivt tre. Denne ble bygget som en del av Kjell Killi Olsens kunstprosjekt Salamandernatten. Denne paviljongen har vi fått tilbud om å bruke, så den skal integreres i en forlengelse av tømmerkassen. Da blir det nok plass til at vi får fire leiligheter på mellom 50 og 70 kvadratmeter, sier snekker Terje Hansen.
Han vil følge byggingen tett og bidra med råd underveis, selv om beboerne skal gjøre byggejobben selv.
Revitalisering av gate
Nordtvedts gate, hvor boligbygget skal ligge, hadde tidligere hus på begge sider av gaten. I dag er dette i Svartlamons yttergrense og skillet mellom privat og kommunal eiendom går her. Tomtene på sørsiden av gata er det kommunen som eier. Private aktører eier på nordsiden av gata.
− Byggingen vår er første skritt på veien mot revitalisering av Nordtvedts gate, kommenterer selvbygger, Bjørn Inge Melås.
Kathrine Standal kikker opp på sola og håper i likhet med de framtidig beboerne at den vil varme godt den neste måneden. Telen må ut av bakken før gravingen kan ta til. Ytterverket og taket skal være ferdig oppsatt til høsten, før vinteren setter inn. Deretter begynner jobbingen innendørs. Etter planen skal beboerne kunne flytte inn til jul 2019. Seks voksne og tre barn skal ha sine hjem her.
− Å få være med på å påvirke sin egen bolig, selv om du ikke eier, gir en god følelse. Selvbyggerne får livstidskontrakt, noe som gir trygghet og forutsigbarhet. For oss er det kjempeviktig å være et alternativ til det kommersielle boligmarkedet, sier hun.