Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Endelig sommerblomster

Del denne artikkelen

Merete Mauland

Det er hektiske dager i gartneriet om våren, for da skal 40 000 sommerblomster ut i hele byen til glede for alle byens innbyggere og gjester!

Tekst
Merete Mauland
Foto
Merete

Gartneriet på Lade ligger nydelig til like ved Leangen gård. Inne i det store plasthuset lukter det fantastisk og man kan ikke bli annet en glad når man ser alle de flotte fargene. I mai og juni er det stor aktivitet her og det bugner over med blomster og planter av alle slag.

Iver Flatøy Lysberg er sesongarbeider i bydrift og hjelper til i hektiske vår og sommermåneder.

Et par ansatte i avdeling for idrett, park og skog i Trondheim bydrift er innom for å fylle opp vanntanken og en annen skal frakte blomster til byen. Det er en hektisk tid for de som jobber med blomster i Trondheim bydrift.

– «Det kjæm itj av sæ sjøl» sier Britt Hammer med et smil.

Brit er en av de mange ansatte i Trondheim kommune som sørger for at byen snart fylles med blomster av alle mulige farger og former. Hun har bakgrunn som produksjonsgartner og holder i disse dager til i bydrift sitt gartneri på Lade.

bilde av blomsterfat

Det er store mengder med fat og bokser som skal plasseres ut i hele byen. Her står de klar for dekorering på Lade.

Her tar de i mot mengder med planter som skal vokse til, stelles, settes i fat, kasser, kuber eller ampler. Så skal de videre ut i parker, torg, blomsterbed og langs veien. Hun forteller at det er en fin jobb selv om det er hektisk til tider. Det er rundt 40 000 sommerblomster som skal settes ut i løpet av en kort periode, så de har nok å gjøre!

  • Nemesia

  • Prydmais

  • Verbena

  • Krukker er klare for utplassering

  • Argyranthemum

  • Canna

 

Sommerblomster

Det er ikke bare å ta turen til nærmeste gartneri og bestille titusener av sommerblomster for en så stor kunde som Trondheim kommune. Denne bestillingen gjøres allerede i september året før.

«Det er så spennende å se om det blir som jeg hadde tenkt, når jeg bestilte fra en katalog i høst». sier Brit Hammer.

I fjor høst tenkte hun ut hvordan blomstene i bedd, fat og ampler skulle settes sammen nå i sommer. De som bestiller og setter sammen blomsterdekorasjonene må jobbe kreativt og tenke hva som passer på de ulike plassene. Noen steder ser man detaljer, som i fatene. På andre plasser, som langs vei, ser man kun helheten i blomsterbedet. – Det går jo på interesse og smak innenfor farger og sorter hos oss også, sier Brit. Hun forteller at i år blir det mye oransje og blå blomster å se.

De prøver også ut nye sorter og har et samarbeid med et firma på Innerøya. Brit forteller at de har et prøvefelt og tester ut sorter for kommunen. Det har vært et nyttig samarbeid for Trondheim kommune. De fikk blant annet en ny type begonia derfra som gir mer farge og er i større grad vedlikeholdsfri. Før var det mer Pelargonia, men den er det så mye arbeid med. Begonia er en sort som det er mindre jobb med.

bildet av potetplante

Poteter og andre nyttevekster er fine planter som også gir mat.

Nå er det også mye fokus på urban dyrking i byene. – Det blir spennende å se på utviklingen der fremover, sier Brit. I år har de kun ordnet noen få pallekarmer med blant annet potet, salat og rødbeter. De har ikke så mye planter som gir mat ennå, men de følger spent med på utviklingen.

Det trønderske været

Det er ikke alltid lett å planlegge sommerblomster i Trondheim. Den trønderske våren er lunefull. Det kan komme frostnettet helt ute i juni, så det er alltid en liten risiko knyttet til utplanting. Temperatur og værforhold påvirker plantene.

Stemor og tulipaner skal helst blomstre ferdig før de tas bort. Hvis våren er lang og kald kan tulipaner bli så forsinket at de risikerer å bli fjernet før de blomstrer. Anita Johansen er fagarbeider og gartner i Trondheim bydrift og forteller om hennes første vår i jobben:

– «Vinteren varte så lenge og det tok så lang tid før løkene kom opp at de rakk ikke blomstre før vi tok dem opp for å sette ned sommerblomstene i tide.» mimrer Anita.

Det kan høres rart ut, sier arbeidsleder for Sentrum driftstasjon, Harald Ishol, som er en snartur innom. Han forklarer at de ikke kan vente for lenge med å sette ned sommerblomstene. Dette er ferskvare. Jo tidligere de settes i jorden og etablerer robuste røtter, jo finere blir de utover høsten.

Tulipaner i mange flotte farger ved Mercursenteret. I år sørget en varm mai til at tulipanene rakk å blomstre.

I år var det kaldt langt ut på vårparten, med frostnetter ut i april. Da fryktet de ansatte at tulipanene skulle blomstre for seint og at de måtte vike plassen for alle de tusen sommerblomstene som leveres i slutten av mai. Disse må settes ut så raskt som mulig etter de er levert. Heldigvis fikk varmen som har vært i mai fart på blomstringen og nå kan de med god samvittighet rydde plass til fargerike sommerblomster av ulike slag.

 

Gjenbruk av gamle kjemikaliekasser

store kuber med sommerblomster

Gamle beholdere for kjemikalier får nytt liv som store blomsterkuber som settes ut rundt i byen.

Det står ikke på kreativiteten hos de ansatte i Trondheim bydrift. Det er mye som kan brukes som blomsterpotter. Alt fra emballasje, beholdere, handlevogner og gamle støvler kan brukes som blomsterpotter.

Det var for et par år siden at noen ansatte kom med forslag om å gjenbruke de store plasttankene som brukes til å frakte kjemikaler. De passer veldig bra som store blomsterkasser som bugner over av blomster!

støvel med blomster i

En gammel støvel får nytt liv som blomsterpotte.

  • Bidens

 

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?