Lademoen
Gjevt med gjenbruk på Svartlamon
Skuelystne: Det vrimlet av folk i og foran selvbyggerhusene på den åpne dagen. Mange var nysgjerrige på gjenbruksløsninger og det å utnytte liten plass på best mulig vis. Foto: Unni Skoglund
Det er åpen dag i selvbyggerhusene på Svartlamon og folk strømmer til. Beboerne i de fem rekkehusene deler gjerne av sin kunnskap om hvordan man bygger og innreder billig og miljøvennlig.
Mens de fleste av oss klatrer i den markedsstyrte boligstigen og selger og kjøper oss til stadig større og finere boliger, velger noen annerledes: Lørdag 26. mai 2018 var det åpen dag i de selvbyggerhusene i Trondheims alternative bydel. Husene har en tydelig miljøprofil, noe som blant annet innebærer gjenbruk av materialer både utendørs og innvendig. Trondheim kommune eier grunnen i området.
Gamle materialer gir sjel
− De gamle materialene tilfører huset historie, i motsetning til mange nybygg som er helt historieløse, sier Per Kristian Nygård.
Det er et drøyt halvår siden han flyttet inn i rekkehuset, med samboer Line Anda Dalmar og Kristian (13). I dag har både de og naboene besøk av mange de aldri har møtt før.
− Stemmer det at rekkverket er en gammel ribbevegg?
Spørsmålet kommer fra Sigrid Brenna som sammen med venninnen Kari Hoel har tatt turen for å se de spesielle husene fra innsiden.
− Ja, bekrefter Per Kristian og forteller om noen av bruktkuppene som hjemmet deres er sammensatt av. Med et interiørbudsjettet, på hvert av husene, på 50 000 kroner måtte beboerne ta gjennomtenkte og utradisjonelle valg.
Eksempelvis er kjøkkeninnredningen hos Per Kristian og familien fra det gamle Sjømannshjemmet på Lade, redwoodpanel i andre etasje er hentet fra en leilighet på Møllenberg og koreapanel stammer fra kontoret på den gamle krydderfabrikken på Heimdal. Dusjkabinettet på badet ble kjøpt brukt på Byåsen, for å nevne noe.
Umoderne = gratis
− Finn.no har vært hovedkilden når vi har lett etter materialer eller møbler, sier Per Kristian og tilføyer: − Finn blir et barometer på hva som er umoderne og folk ikke vil ha lengre, som eksempelvis furumøbler. Det er ekstremt umoderne og gis bort eller selges billig. Vi ønsket å ha et hjem som hadde mest mulig rene trematerialer, så for oss som ikke har hatt fokus på å være trendy, har furu vært midt i blinken.
Familien har hentet seg en god del gratis furumøbler. Noen har de demontert og omskapt etter egne behov. Brukte furumøbler har blant annet blitt til kjøkkenbenk og bokhyller.
Mange nysgjerrige
Det er en jevn strøm av skuelystne som bukter seg inn og ut av husene denne dagen. Materialer og innredninger studeres. Små og store spørsmål besvares og smil utveksles.
I nabohuset hos Markus Lantto, Johanna Gullberg og Vidar (12), er fokuset på plassbesparelser stor. Med en grunnflate på 35 kvadratmeter og deler av andreetasjen åpen mellom etasjene, sier det seg selv at effektive løsninger er en dyd av nødvendighet.
− På liten plass må vi være selektive på hva vi drar inn i huset. I tillegg er gode oppbevaringsløsninger viktige. Vi holder på å bygge en gjesteseng som blir nedfelt i gulvet i andre etasje. Når den ikke er i bruk utgjør den gulvet i biblioteket vårt, sier Markus. Han tilføyer at de trives veldig godt, og at kreativiteten får virke når de har begrenset plass.
Familien har eksempelvis bygget en sambatrapp med oppbevaringsløsning i hvert enkelt trappetrinn, og inne på sønnen Vidars rom er det bygget hemsløsninger. Parets soverom med avrundede hjørner er også av det sjeldne slaget: Finérplatene som kler tak og vegger har de fått av en kunstnerkollega som skulle bygge om hjemmet sitt – pent brukt og like god! I tillegg har Finn.no vært flittig benyttet.
Hemser gir ekstra plass
I det øverste huset i rekken bor John Strandskog med samboer Guro Sletnes og ungene Linus og Leoni. De var de aller første av nybyggerne som tok i bruk boligen sin. Huset rommer mange fiffige løsninger med hemser, innebygde hyller og fine vinduer som gir lys mellom rommene.
− Vi har jo selv planlagt og bygd alt av rom og etasjeskiller, så før vi gikk i gang tenkte vi nøye gjennom hvilke behov vi har nå, og hvilke framtidige behov vi kommer til å få. Med en treåring og en seksåring så er det klart at dette endrer seg etter hvert, sier John.
De har prioritert et romslig kjøkken – et allrom, hvor hele familien oppholder seg mye av tiden. Ungene deler rom, og har i tillegg til rommet sitt, en lekehems over foreldrenes soverom. Etter hvert vil denne bli bygd om til et eget soverom. De forteller at det gir en utrolig god mestringsfølelse å bygge sitt eget hus. Gjenbruksmaterialer går som en rød tråd gjennom boligen. Blant annet er taket i kjøkkenet gamle europaller som de har tatt fra hverandre og gitt ny funksjon.
John forteller at kledning og plank kan være vanskelig å få tak i brukt, med mindre man får hente materialer selv fra hus som er planlagt revet. Panelet på barnerommet er eksempel på nettopp dette. Så langt stortrives familien. De er opptatt av at livet skal være mer enn boutgifter og da passer denne boformen dem bra.
– Å bo her gir livskvalitet. Vi håper den åpne dagen kan være med på å inspirere andre til å velge miljøvennlige løsninger og tenke alternativt om det å bo, sier John Strandskog.
3 sparetips når du skal innrede:
- Følg med på Facebook og kontakt venner og bekjente som skriver at de pusser opp – ofte bytter de ut innredninger som er fullt brukbare.
- Kontakt eiendomsutviklere som skal renovere eller rive gamle bygg. Da er sjansen stor for at du kan hente innredninger eller materialer gratis.
- Våg å velge umoderne – da har du mange muligheter til å få møbler og materialer gratis eller billig på Finn.no