Litt smarter
Nabo gir klimabonus for Husebybadet
BABYSVØMMING: Joar Gloppestad, på babysvømming med sønnen Torben. Foto: Husebybadet
Husebybadet tar klimaregnskapet på alvor – og lar like godt sin nye, miljøvennlige nabo sørge for oppvarminga.
– Babyen over på magen, og så dukker vi under, folkens!
Frode Christiansen oppmuntrer små og store babysvømmere med rolig stemme. Med sydentemperaturer i luft og vann legger surt høstvær utendørs ingen demper på badegleden i Husebybadet.
– Ooog så kommer vi opp igjen!
Overraskede babyfjes fylles med smil straks vannet har rent av hodene. Termometeret viser 33 grader i terapibassenget. Fra høsten 2018 varmes bassenget opp av lokal spillvarme fra nye Heimdal videregående skole, i stedet for av tradisjonell fjernvarme. Spillvarme og fjernvarme varmer badevannet like effektivt, men spillvarmen er bedre for miljøet.
Ny teknologi gir klimabonus i badet
– Babyer liker seg bedre i varmere vann – det krever mye energi å varme opp bassengene. Vi håper samarbeidet med vår nye, miljøvennlige nabo vil gi klimabonus for oss, sier Christiansen.
Spillvarmen er en del av energioverskuddet fra nye Heimdal videregående skole, som ligger vegg i vegg med Husebybadet. Det nye skoleanlegget regnes blant de mest miljøvennlige skoleanleggene i verden, og produserer energi til eget bruk gjennom jordvarme, biogass og solenergi.
I utgangspunktet er det overskuddet av biogassen som vil gå til å varme opp Husebybadet, forteller Marit Sollien, prosjektleder for utbygginga av nye Heimdal videregående skole.
– Et pionerprosjekt i Norge
– Nye Heimdal videregående skole produserer nok strøm til å dekke sitt eget behov, og vel så det. Overskuddet, eller spillvarmen, er vannbåren, og egner seg derfor godt til oppvarming av bassengene nabobygget, sier Sollien.
En strategisk plassert rørledning sørger for varmeutvekslingen mellom skolen og badet, som allerede har et av landets mest moderne driftssystemer.
– Varmeutvekslingen vi nå får med Husebybadet, er definitivt langt framme når det gjelder utnyttelse av energi. Jeg kjenner kun til et fåtall lignende prosjekter som er gjennomført, sier Sollien.
Det er ikke bare energiløsningene knyttet til Heimdal videregående skole som er nyskapende. Også samarbeidet mellom kommune og fylke representerer nye måter å jobbe på, bekrefter Seemi Lintorp, fagansvarlig for VVS i Trondheim Eiendom.
– Tverrfaglig samarbeid gir store gevinster
– Det er ganske nytt at kommunen og fylkeskommunen samarbeider på tvers om slike løsninger. Den felles innsatsen gjør at vi kan utnytte en tilgjengelig og fornybar ressurs som i verste fall kunne gått tapt, sier Lintorp.
– At en byggherre lykkes med et slikt prosjekt her på Saupstad, er selvfølgelig også en seier for oss – en ekte vinn-vinn-situasjon. Vi har fulgt hele utbyggingsprosjektet tett, og er spente på resultatene også for badets del, sier han.
– Vi er foreløpig usikre på akkurat hvor mye varme vi til enhver tid vil få, men automatikken i systemet sørger kontinuerlig for å optimalisere produksjonen.
– Før brukte vi fjernvarme til all oppvarming – heretter vil vi bruke den fornybare spillvarmen når vi kan, og «toppe» med fjernvarme. Endringen ligger i at vi bruker ressursene bedre, og belaster klimaet mindre, sier Lintorp.
Han kan samtidig roe ned eventuelle frosne badegjester som måtte bekymre seg for variasjoner i badetemperaturen:
– Publikum vil ikke merke noen som helst forskjell, smiler Lintorp. – Vannet blir akkurat like varmt som før!