Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Elektrisk hageutstyr gjør arbeidsdagen lettere

Del denne artikkelen
Iver Flatøy Lysberg setter pris på at bensindrevet utstyr er byttet ut. Kantklipper med elektrisk motor er lettere å bære på og den bråker mindre.

Iver Flatøy Lysberg setter pris på at bensindrevet utstyr er byttet ut. Kantklipper med elektrisk motor er lettere å bære på og den bråker mindre. Merete Mauland

Det har skjedd mye innen elektrisk hageutstyr de siste årene. Bedre og lettere batteri, men også lengre levetid. Det er en rivende utvikling og teknologien er bedre enn bare for noen få år siden!

Tekst
Merete Mauland

-Det som er fint med den her er at den er så enkel, det er bare å trykke her, så er vi i gang! sier Iver Flatøy Lysberg som jobber i Trondheim bydrift. Han trykker inn et batteri i hekketrimmeren og trykker på en knapp, så er han klar for å beskjære hekken i Høyskoleparken.

Det gamle utstyret var ofte både tyngre og vanskeligere å håndtere. Tidligere var ikke det elektriske utstyret godt nok og mye av det hadde for dårlig kapasitet. Nå kan Iver og de andre ved driftsavdelingen i bydrift jobbe med de samme maskinene hele dagen.

Elekrisk motorsag lager mindre lyd og er veier mindre. Mer miljøvennlig og bedre for de ansatte sin arbeidshverdag.

Elektrisk motorsag lager mindre lyd og er veier mindre. Mer miljøvennlig og bedre for de ansatte sin arbeidshverdag.

Iver er veldig fornøyd med trenden med mer elektrisk utstyr. Han forteller at de har gode erfaringer. Han innrømmer at han ikke alltid følte seg like populær når kom med den høylytte kantklipperen før når folk satt og nøt roen i parken.

– Batteriet holder hele dagen, utstyret veier mindre og slipper ikke ut plagsom eksos. Og så er det mindre støy! sier en fornøyd Iver Flatøy Lysberg

Det er nærmest som er revolusjon det som skjer med utstyrsparken i disse dager, forteller Roger Hagestuen. Han er avdelingsleder for Idrett park og skog i Trondheim bydrift. Han sier at de har investert i en del elektrisk utstyr i år. Hagestuen forteller at teknologien nå er bra nok for at de kan bruk det i drift. Og han får gode tilbakemeldinger fra de som bruker det.

Nå er både elektrisk motorsag, løvblåser, kantklipper, trimmer og hekksakser i bruk. – Det er lettere, lager mindre lyd og så er det ikke noe røyk fra motorene. Hagestuen forteller at de tidligere også hadde utfordringer med slitasjeskader i forbindelse med tungt utstyr. Samtidig har vibrasjonsskader og ubehag ved lukt vært utfordringer. – Dette gjør hverdagen til de som bruker utstyret bedre, sier Hagestuen.

Det er mange fordeler med elektrisk utstyr sammenlignet med de som bruker drivstoff. Bra for miljø og de ansatte sin helse og sikkerhet.

Det er mange fordeler med elektrisk utstyr sammenlignet med de som bruker drivstoff. Bra for miljø og de ansatte sin helse og sikkerhet.

Trondheim bydrift har satset på miljøvennlig og mer elektrisk utstyr de siste par årene. Hagestuen forteller at de har mål om at alt utstyr som skal byttes ut erstattes av elektrisk utstyr, der det er mulig. Han sier også at det gjelder det aller meste etter hvert. I følge avdelingslederen er ikke de elektriske alternativene så veldig mye dyrere og at de kan bruke batteri på tvers i utstyrsparken.

Har du lest disse sakene?