Transport & miljø

Ungdommelig folkehav for klima

Del denne artikkelen
Litt smarter
Klart budskap: Dorte Pelabon (18) elev ved Strinda videregående skole vil ha en fremtid. - uten global oppvarming. Og budskapet er sterkt og klart.

Klart budskap: Dorte Pelabon (18) elev ved Strinda videregående skole vil ha en fremtid. - uten global oppvarming. Og budskapet er sterkt og klart.

De sto som sild i tønne – mange med plakater og taktfaste tilrop til de som holdt appell. 22. mars i Tordenskioldsparken ble en ungdommelig maktdemonstrasjon – for klimaet.

Tekst
Knut Okkenhaug
Foto
Knut Okkenhaug

Generasjon klima kan de bli kalt – ungdommene som i tusentall strømmet til Trondheim sentrum fra fjern og nær 22. mars. Slagordene på plakatene var ikke til å ta feil av; det er en utålmodighet blant de unge. De er lei av ord – nå vil de ha handling. På vegne av seg selv og generasjonene etter.

<Strong>Hav av ungdom</Strong>: Det var tragt om plassen i området Tordenskioldsparken under masse-demonstrasjonen.

Hav av ungdom: Det var trangt om plassen i området Tordenskioldsparken under massedemonstrasjonen.

Trondheim2030.no spurte et knippe av ungdommene hvorfor de demonstrerer og hva de håper skal komme ut av mobiliseringen.

Dorte Pelabon (18), Strinda vgs:

Dorte Pelabon

Dorte Pelabon

– Hva er din viktigste motivasjon for å delta i klimastreiken? – Jeg ønsker å være med å vise at vi sammen kan gjøre en forskjell, og at hver og en av oss kan gjøre en forskjell for klimaet.

– Hva er din appell/budskap til politikerne? –  Slagordet mitt spiller på humor, samtidig er det et alvor i det. Om vi ikke gjør noe drastisk for å få ned Co2-utslippene, vil det kunne gå galt.

– Hva må skje nå etter din mening – for at den globale oppvarmingen skal stoppe opp? – Vi må handle! Store og små endringer må skje.  På Strinda vgs er det ikke lov for elever å parkere privatbil, da bør det heller ikke være lov for lærerne å kjøre og parkere på skolen.

Ida Marie Drøivoldsmo (18) Thora Storm vgs:

Ida Marie Drøivoldsmo

Hva er din viktigste motivasjon for å delta i klima-streiken? – Jeg er her for å vise at jeg bryr meg. Jo flere vi er, jo mer vil vi bli lagt merke til.

Hva er din appell/budskap til politikerne? – Mitt budskap på plakaten er at det ikke finnes noen fremtid, dersom vi ikke handler nå. Vi må faktisk gjøre noe for å få en fremtid.

Hva må skje nå etter din mening – for at den globale oppvarmingen skal stoppe opp? – Det er viktig at alle tar et tak for klimaet. Også små endringer har effekt; når Nidarøhallen nesten ikke skal ha p-plasser, gjør det at vi må legge om transportvanene våre.

Hva håper du kommer ut av klima-streiken? – At dette er fortsettelsen på noe større!

Sunna Bjørk Roberg (18), Thora Storm vgs:

Sunna Bjørk Roberg

Hva er din viktigste motivasjon for å delta i klimastreiken? – Å vise den eldre generasjon at det er på tide å gjøre noe.  Og det vil være et signal til politikerne om at det faktisk er på tide å gjøre noe som monner – for fellesskapet.

Hva er din appell/budskap til politikerne? – Det er denne planeten vi har – ikke kast vekk muligheten til å sikre en fremtid her.

Hva må skje nå etter din mening – for at den globale oppvarmingen skal stoppe opp? –  Engasjementet må opp, så skapes de gode løsningene!

Hva håper du kommer ut av klima-streiken? – At media virkelig setter saken på dagsorden, og at politikerne forstår alvoret og fatter beslutninger som får konsekvenser.

Alfred Leistad (14) Vikhammer u-skole:

Alfred Leistad

Hva er din viktigste motivasjon for å delta i klimastreiken? – Vise politikerne at vi som gruppe er engasjerte, og dermed påvirke dem til å gjøre endringer.

Hva er din appell/budskap til politikerne? – Dette er planeten vi har nå – iallfall en god stund fremover. Da må vi ta vare på den!

Hva må skje nå etter din mening – for at den globale oppvarmingen skal stoppe opp? – For vår egen del i Norge må vi stoppe oljeboringen. Og vi må tenke på hva som kan gjøre endringer i egen hverdag – kutte ut plastikkposer, i stedet gå over til papirposer.

Hva håper du kommer ut av klima-streiken? – At politikerne ser at vi som skal ta over denne jorden etter dem, ønsker oss et best mulig utgangspunkt.

Håvard Rokkan (20) Trøndertun Folkehøgskole, Melhus:

Håvard Rokkan

Hva er din viktigste motivasjon for å delta i klimastreiken? – Å være med for å støtte et fellesskap som sier i fra. Dette er en generasjon som står samlet om spørsmålet – og gjør noe.

Hva er din appell/budskap til politikerne? – Vi kan ikke kjøre på som før, uten at det får konsekvenser for oss.

Hva må skje nå etter din mening – for at den globale oppvarmingen skal stoppe opp? – At ledere i nasjoner tar tak – gjør store endringer. Det er det som kan skape en endring.

Hva håper du kommer ut av klimastreiken? – At dette er starten på nye demonstrasjoner og styrket samhold blant unge. Og at det er starten på noe større.

Generasjon håp: Fra v: Håvard Rokkan, Ingunn Listuen (20) og Hyndla Aira (19). Alle tre elever ved Trøndertun Folkehøgskole.

 

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?