Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Ei krone vil stige opp i Stiftsgårdsparken

Del denne artikkelen
I Stiftsgårdsparken kommer det en paviljong eller et lekehus formet som en krone. Det blir et fargerikt lekehus med klatremuligheter på utsiden og benker på innsiden.(Illustrasjon fra Agraff arkitektur)

Fargerik krone: I Stiftsgårdsparken kommer det en paviljong eller et lekehus formet som en krone. Det blir et fargerikt lekehus med klatremuligheter på utsiden og benker på innsiden.(Illustrasjon fra Agraff arkitektur)

I løpet av september vil ei stor krone stige opp i Stiftsgårdsparken. Dette blir et helt nytt tilbud til barn, barnefamilier og barnehagegrupper på bytur.

Tekst
Ingunn Grøtte

Flere har etterlyst tilbud til barn og barnefamilier i Midtbyen, og i Stiftsgårdsparken kommer det en paviljong eller et lekehus formet som en krone. I tillegg bygges et langbord med benker og trone i barnestørrelse.

– Byggetiden på dette prosjektet er relativt kort da selve krona ikke skal bygges opp på stedet, men heises på plass på slutten av måneden, forteller prosjektleder for Kommunalteknikk i Trondheim kommune Magnhild Lunde.

Lekestativ som er tilpasset parken

Krona blir fargerik med mye blått. Den er laget i stål med tredetaljer, og den er formet som et lekehus med klatremuligheter og lekedetaljer på yttersiden og benker på innsiden. Under krona blir det et støtdempende underlag i rødt.

Mag

Krone og langbord: Sammen med krona vil et langbord med trone bli et fint tilbud til barnehager eller barn på bytur, forteller Magnhild Lunde som er prosjektleder for arbeidet.

Langbordet er tenkt som en samlingsplass for barnehager, barnebursdag eller barn på bytur. – Bordet med benker er også i stål, og det er også gitt plass på ene langsiden til rullestol eller barnevogn, forteller Lunde som legger til at dette vil ha samme stil som kronen.

Krona og møblene som skal settes opp i parken er finansiert gjennom midler som bystyret ønsker å bruke for å skape økt byliv og flere tilbud for barn. Midlene er disponert i samråd med aktører i Midtbyen.

Barna må trives i byen

Kirsten Schultz, som er daglig leder i Midtbyen Management, har vært med i planleggingen av tilbudet i parken.
– Barnefamilier er en viktig målgruppe for Midtbyen, og ungene er framtidas bybrukere. Det er viktig for oss at både barn, voksne og familier trives i byen og finner aktiviteter som de liker.

Ungene syntes det var litt grått og kjedelig i byen. Slik kunne vi ikke ha det!

Midtbyen Management har tidligere gjennomført undersøkelser som viste at byen mistet barnefamilier som kunder. En del kjøpesentre har vært flinke til å tilpasse seg barnefamiliene gjennom å ha alt under ett tak, parkering rett utenfor, lekeområder og aktiviteter.
– Under oppfinnerfestivalen Maker Faire i fjor fikk barn og unge komme med innspill, og da kom det fram at de syntes at det var litt grått og kjedelig i byen, forteller Schultz.

– Slik kunne vi ikke ha det. Vi manglet rett og slett lekeplasser i byen. Da tok vi initiativ til å plassere byens største sandkasse på Torvet under Martnan. Det ble en stor suksess, og sandkassen ble stående mye lenger enn opprinnelig planlagt. Etterpå er den flyttet til Cicignons plass. Det var ett av flere tiltak.

Kirsten Schultz fra Midtbyen Management

Tilbud til barn: Kirsten Schultz, som er daglig leder i Midtbyen Management, ivrer sterkt for å få flere tilbud til barn og barnefamilier i Midtbyen, og hun gleder seg stort til å få på plass krona i Stiftsgårdsparken (Foto: Ingunn Grøtte).

Et pusterom for store og små

Schultz synes det er viktig å integrere tilbud til barn blant byens andre tilbud. Stiftsgårdsparken er en grønn lunge midt i byen som for mange har vært litt bortgjemt.
– Parken er allerede åpnet opp litt slik at det er blitt bedre innsyn gjennom klipping av trær og busker. Her er det muligheter for å skape mer byliv, og vi ønsket oss en lekeinstallasjon som passet til parken. Det får vi nå. Vi håper stedet kan bli som et pusterom midt i byen hvor foreldre kan ta en pause og la ungene løpe og leke fritt. Vi håper også at barnehager på bytur besøker parken og kanskje tar lunsjen sin ved langbordet. Målet vårt er at ungene trives så godt at de etterpå drar foreldrene med til byen!

Lørdag 12. oktober blir det åpningsarrangement i parken, og foreløpig er Kirsten Schultz litt hemmelighetsfull om det som skal skje. Vi har likevel skjønt at dagen vil få et royalt preg som er parken verdig!

Skisse av fasader av krone i Stiftsgårdsparken

Fasader: Skisse av fasaden fra to vinkler hvor en ser at det er klatrevegg bak på utsiden. (Illustrasjon fra Agraff arkitekter).

Den 23. september ble krona heist inn i Stiftsgårdsparken i to deler. Her kan du se en hurtig versjon av dette arbeidet!

Har du lest disse sakene?