Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

TMV-odden oppgradert for både folkeliv og sykkel

Del denne artikkelen
TMV-odden og verftsbrua

Rett fram: TMV-odden er oppgradert med både plen og planter, gjerde, lekeapparat, belysning og flotte benker, og sykkelvegen går nå omtrent rett fram over torget etter Verftsbrua.(Foto: Ingunn Grøtte)

I sommer er også den lille parken og utemøbler på plass, og dermed er byggeprosjektet på TMV-odden fullført. Størst forandring er det blitt for de som sykler over TMV-odden. Sykkelvegen går nå omtrent rett fram over torget.

Tekst
Ingunn Grøtte

Sykkelruta gikk tidligere i en omvei rundt plassen på grunn av trappa som lå rett fram for Verftsbrua. Deler av trappa er gjort om til en rampe for sykkelveien. Resten av trappa er bygd om fra buet til rett trapp. Traseen er rettet ut, det har gjort sykkelveien tryggere og mer oversiktlig.

Plassen på østsiden av Verftsbrua er ett av byens mest brukte og sentrale offentlige byrom. Torget har nå fått ny beplantning, belysning, flotte benker og sykkelparkering. Foran Snekkerbygget og UNA er grøntarealet i vår utvidet, og det er lagt til rette for opphold og lek med plen, benker og lekeapparat.

– I tillegg er det satt opp et 180 meter langt rekkverk langs kaikanten for bedre sikkerhet i området. Dette arbeidet ble aktualisert både fordi det ble etablert et område hvor det er naturlig at barn leker, men også gjennom det generelle sikringsarbeidet mot elva, forteller Magnhild Lunde som er prosjektleder for TMV-odden.

Francesco Paolo Gambina

Fornøyd: Francesco Paolo Gambina er daglig leder hos Una Pizzeria e Bar. Han er veldig fornøyd med at lekeplassen og grøntområdet utenfor restauranten er blitt så fint. Foto: Ingunn Grøtte.

Slik det skal være

– Nå er det slik det skal være. Vi har ventet på denne oppgraderingen i fem år, forteller Francesco Paolo Gambina, daglig leder på Una Pizzeria e Bar.

Hos Una har de vært opptatt av å ta vare på plenen og området utenfor restauranten. Gambino forteller at de rydder, de har vannet plenen utenfor og de har ordnet med lys på juletreet for å gjøre området triveligere.

– Men nå er det helt perfekt – slik det skal være! Benkene utenfor fungerer fantastisk. Folk som jobber i området tar med seg lunsjen ut, turistene bruker dem, våre kunder tar med seg take away eller de venter ute til det blir bord ledig på restauranten.

Nå er det helt perfekt – slik det skal være!

Mer folk enn før

Under anleggsarbeidet var det noen utfordringer. Anleggsområdet ble avstengt nesten helt inntil restaurantveggen. Det ble rett og slett vanskelig å finne fram.
– I tillegg var det høst og mørkt. Så turister og andre som ikke kjente oss fra før, fant oss ikke. Vi falt noe i omsetning i perioden, men i sommer har vi derimot hatt mer folk enn før. I tillegg til at det har vært festivaler og andre arrangement i området, ser vi at det også ellers er mange flere som oppholder seg her.

– Lørdags formiddag er det mange barnefamilier her, og det kryr av barnevogner. Nå kan foreldre slappe av og føle seg mye tryggere. I tillegg til at det er montert gjerde mot vannet, er det lekeapparat og trampoline som gjør at ungene heller er opptatt med det, sier Gambina som innrømmer at han gjerne tar seg en tur på trampolina selv også: – Det er skikkelig avslappende mens jeg for eksempel tar en telefon!

Park TMV-odden

Park: I vår ble den lille parken med trær, plen, benker og lekeapparat utenfor Una ferdigstilt, og området er blitt populært både for barnefamilier og for folk som tar lunsjpausen ute. Foto: Ingunn Grøtte.

Tilrettelagt for arrangement

Prosjektleder Lunde forteller at belysningen også er blitt bedre gjennom at det er satt opp syv høye lysstolper, og plassen skal nå være bedre tilrettelagt for arrangement.

Den røde steinen i sykkelveien må dessverre tas opp og legges på nytt igjen fordi det er oppstått skader på steinen.
– Vi har valgt å vente med dette arbeidet til sommeren og høysesongen for sykkel over, men starter opp 16. september. Arbeidet vil foregå i etapper, og det vil bli behov for å stenge av deler av plassen. Vi vil prøve å legge til rette slik at det blir til minst mulig ulempe for de som ferdes i området, sier prosjektleder Lunde.

Skøyteis i vinter

Utenfor prosjektet er det også skjedd ting. KLP Eiendom eier dokken på Solsiden og der er det gjort en stor rehabilitering. KLP-dokken er nå blitt enklere å holde ren, og den er bedre egnet for ulike arrangement. Før konsertene under festivalen “Big Challenge” i vår ble det støpt et fast dekke på et litt høyere nivå enn bunnen var tidligere.

– Uten vann fungerte dokken godt som konsertarena. Når dokken ikke brukes til arrangement, har den nå et grunnere vannspeil, og i sommer så vi at det var populært til vassing og lek blant både store og små, forteller Ruth Hege Falch Havdal, administrerende direktør i KLP Eiendom Trondheim.

Tanken er at KLP-dokken skal brukes til arrangement som har offentlig interesse og er åpent for alle. Under Blålysdagene var det et brannsportarrangement med masse folk og i høst skal P3-aksjonen holde til i dokken.

– I november blir det enda mer gøy. Da er det planlagt skøyteis i dokken, og da vil vi få hjelp til å drifte skøytebanen av drevne folk i Trondheim Bydrift, avslutter Falch Havdal.

skøytebane på Solsiden

Skøytebane: Her blir det moro til vinteren! En islagt KLP-dokk er illustrert av Matthias C. Herzog.

Har du lest disse sakene?