Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

– Fikser gjerne egne klær

Del denne artikkelen

Far og sønn: Magnus (t.v) og Vegard Lilleløkken var blant de nærmere 200 som fikk et gratis sysett under Miljøenhetens “ombruksaksjon” 19.november.

Magnus (9) og Vegard Lilleløkken (45) fra Byåsen var blant de som tok imot et reise-sysett fra Trondheim kommune under Ombruksuka. Far og sønn synes begge det er bra å kunne forlenge levetiden på egne klær- når det er mulig.

Tekst
Knut Okkenhaug
Foto
Knut Okkenhaug

– Et sysett – så bra! Det kommer til nytte i familien vår, sier far Vegard Lilleløkken når han og Magnus blir tilbudt et reise-sysett i Prinsenkrysset en tidlig tirsdag morgen. 

Nyttig: – Et sysett – så bra! Det kommer til nytte i familien vår, sier Magnus (9) og Vegard Lilleløkken.

Sysett til morgenfugler

Magnus og Vegard Lilleløkken var blant de 200 som fikk tilbud om å ta i mot et gratis sysett under Miljøenhetens “ombruksaksjon” 19.november.

Sysett-utdeler: Anette Fenstad (gul vest) i Miljøenheten var en av de som var ute en tidlig morgen i november-regnet og delte ut sysett til forbipasserende. Her fra Prinsenkrysset.

Ombruk betyr at ting brukes på nytt i sin nåværende form, i stedet for å kastes. Sysettene ble delt ut ved flere av kollektiv-knutepunktene i byen. Skal en dømme etter reaksjonene blant de som tok imot, er det flere som vil komme til å reparere egne klær i tiden som kommer.

Mange vil reparere

I familien Lilleløkken er det å fikse ødelagte ting, noe de gjerne gjør. Dunjakka til Vegard er et synlig eksempel på det. Rifta på jakkas underarm ble sydd av samboer Mariann.

Fikset:Rifta i dunjakka til Vegard ble sydd av samboer Mariann.

Familien fra Vestmarka på Byåsen er ikke alene om å tenke ombruk: En innbyggerundersøkelse Miljøenheten gjorde tidligere i år, viser at annenhver trondhjemmer vil reparere fremfor å kjøpe nytt, mens fire av ti trondhjemmere vil kjøpe brukt. Det gjør også Lilleløkkens:

Bruker digital markedsplass

–Vi kjøper gjerne brukte møbler og gardiner. Og i stedet for å kaste, selger vi masse ting og tang via markedsplass på nett. På den måten sparer vi både penger og miljøet, sier Vegard. Familien gjør også andre tiltak for å redusere eget klimafotavtrykk: – Vi har kjøpt elbil og vi sorterer søppel.  Dessuten har vi fått installert varmepumpe, forteller Vegard Lilleløkken.

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?