Levende by
Ski Tour-avfallet blir god jord
Kompostmester: Ryan Wanamaker er Voll gårds kompostmester. Da han fikk Ski Tour-avfallet til gårds i februar, blandet han det med halm, flis, og møkk fra fraukjelleren. Drøyt tre måneder etter er han fornøyd med resultatet. Foto: Knut Okkenhaug
I februar ble matavfall, tallerkener og bestikk fra Ski Touren i Granåsen samlet inn til kompostering. Drøyt tre måneder etterpå er avfallet på god vei til å bli jord.
“Kompostmester” Ryan Wanamaker på Voll gård gjør et dypt spadestikk i kompostbingen. Datoen er 5. juni. Nærmere et halvt tonn med matrester, nedbrytbare fat og bestikk ble i februar kjørt fra Granåsen til gården på Moholt – hele byens besøksgård. Nå har avfallet fått en annen konsistens enn da det kom til gårds. Ryan er fornøyd med det han ser:
Varme
– Det ser bra ut – ikke tegn til bestikk eller tallerkener. Men det skal fortsatt få ligge å “koke” i komposten en stund. Jeg er ikke ferdig med å jobbe med dette, forsikrer Ryan. Han strekker hånda over komposten, kjenner varmen fra nedbrytningsprosessen.
Jord av beste kvalitet
Ryan Wanamaker vil la tiden jobbe for god matjord.
– Det vil være fullt mulig å få avfallet fra Ski Touren til jord allerede etter et halvt år, men da kreves det mye mer jobbing med det. Jeg har tro på den langsomme prosessen. Dette vil bli til perfekt matjord om halvannet år fra nå, sier Ryan. Han tar oss med ut på jordene til besøks- og 4H-gården i Trondheim. Her ligger store dynger med jord. Ved den største dynga fra “kompost årgang 2018” stopper han opp.
– Her er matjord av beste kvalitet. Hit skal Ski Tour-avfallet også, sier Ryan Wanamaker.
Håndteringen av matavfallet på Ski Tour 2020 er et samarbeid mellom arrangøren Ski Tour 2020 og Trondheim kommune.