Levende by
Trygg ferdsel langs elva
Gåsaparken: Det kan være fristende å ta et bad i Nidelva en sommerdag i Gåsaparken. Men elva byr på tøffe understrømmer, og bading i elva har ført til flere alvorlige hendelser.
“Nidelven stille og vakker du er. Her hvor jeg går å drømmer…” Ja, Nidelva er vakker, og vi er veldig glad i elva vår. Den ser ofte stille ut, men den kan være tøffere og mer stri enn de fleste kan tenke seg.
Lunefull elv
Strømmen i Nidelva varierer mye, også i løpet av enkeltdager. Trondheim Havn måler strømmen i elva i sentrum og har målt strømmen i vannet til både 2, 3 og 4,5 meter i sekundet. Det høres kanskje ikke så mye ut, men 4,5 meter i sekundet tilsvarer 16,2 kilometer i timen. Til sammenligning har verdens raskeste på 50 meter i svømming, brasilianeren Cesar Cielo Filho, en rekord på 20,91. Det blir en snittfart på 2,39 meter i sekundet. Da sier det seg selv at du og jeg ikke har en sjanse til å svømme tilbake dit vi kom fra når det er mye strøm i elva.
I august kommer en rekke nye studenter til byen. Mange av dem kjenner verken byen eller elva. Kommer du ny til byen, kan ingen forvente at du vet hvordan elva oppfører seg. Det er derfor god grunn til å informere om farene.
Tverrfaglig samarbeidsgruppe
Trondheim kommune samarbeider med Trondheim Havn, Politi og Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) for å finne ut hvor det er mest nødvendig å sette opp fysiske sikringstiltak, etablere redningsstasjoner og sette ut livbøyer.
– Vi har gjort mange tiltak og flere er planlagt nå i høst. Men vi kan ikke sette opp gjerder overalt. Alle må også selv ta ansvar for hvordan de opptrer.
I desember i fjor gjennomførte vi en holdningskampanje. Den la vekt på å passe på hverandre og holde seg vekk fra vannkanten etter julebordet. Da er det gjerne mørkt og glatt, du er kanskje ikke helt edru og må tisse. Nå ønsker vi å nå spesielt studentene, forteller Tove Haugland som er prosjektleder i Trondheim kommune for «Sikring langs Nidelva og kanalen».
Siden 2016 har over 48 personer havnet i Nidelva. De fleste ble heldigvis hjulpet opp i live.
Det kan være fristende å bade i elva på godværsdager, og mange studentaktiviteter foregår i og ved elva. Vi håper at fakta om risikofaktorer ved Nidelva, alkohol og overmodig atferd langs vannkanten skal nå fram til studentene og andre som beveger seg langs elva. Lanseringen skjer i august i forbindelse med studiestart og fadderarrangement. At både NTNU, Studentsamskipnaden og KLP Eiendom og et bredt spekter av utelivsaktører denne gangen er med og står bak kampanjen, tyder på at mange synes dette er viktig arbeid: Vi har nemlig ingen å miste.
Uterom ved Bakke bro sikres
Tidligere er bryggene ved Bakke Bru fra Adressabygget mot Solsiden sikret med gjerde hele veien. I høst vil også de to kommunale uterommene, Verftstomta og Nygata, på den andre siden av brua bli sikret med gjerde.
– Dette er høyeste prioritet i høst. I tillegg er Rosenborgbassenget og kaiområde fra St. Olavs gate til Ravnkloa områder som skal sikres med gjerde i år, forteller Haugland.
Alle disse tiltakene har stått på arbeidsgruppas plan etter at de har vært på befaring og selv følt på hvor det føles utrygt å bevege seg langs elva. Med ekstra stimuleringsmidler fra Staten, blir det mulig å få det gjennomført allerede i høst.